Kaip pasaulio elitas jau dabar ruošiasi pasaulio pabaigai: pritrenkiantys vaizdai  (3)

Tereikia ištarti frazę „pasaulio pabaigos bunkeris“ ir iš karto daugelio vaizduotėje iškyla betoninė patalpa, pilna gultų ir konservuoto maisto. Nors pasaulio išnykimo pavojus mūsų dienomis galimai prilygsta Šaltojo karo metams, vis tik tenka pripažinti, kad šių dienų padidinto saugumo slėptuvės labai skiriasi nuo XX a. analogiškos paskirties objektų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip rašo CNN, pasaulyje yra įmonių, patenkinančių augantį poreikį statiniams, kurie apsaugotų nuo bet kokio pavojaus: visuotinės epidemijos, asteroido ar Trečiojo pasaulinio karo.

Tiesa, tokios slėptuvės aprūpinamos dar ir prabanga alsuojančiais patogumais.

„Jūsų tėvo ar senelio bunkeris kažin ar buvo labai patogus“, – konstatavo nekilnojamuoju turtu besiverčiantis verslininkas ir įmonės „Vivos“ vadovas Robertas Vicino.

Šio asmens vadovaujama bendrovė stato ir prižiūri prabangias slėptuves visame pasaulyje.

„Jos buvo pilkos, metalinės, lyg laivas ar šis tas karinio. Tiesa ta, kad žmonija negali išgyventi ilgai tokioje spartietiškoje ir nykioje aplinkoje,“ – teigė R. Vicino.

Pasaulio pabaigos slėptuvių paklausa

Didelė dalis pasaulio elito, įskaitant rizikos draudimo fondų vadovus, garsius sportininkus ir technologijų įmonių vadovus (sklinda kalbos, kad Billas Gatesas turi įsirengęs bunkerius visuose jam priklausančiuose būstuose), priėmė sprendimą turėti jiems priklausančias slaptas vietas, kuriose prireikus galėtų pasislėpti jų šeimos nariai ir darbuotojai.

Teksase įsikūrusios „Rising S Company“ įmonės generalinis direktorius Gary Lynchas informavo, kad 2016 m. pagal užsakymą pastatomų prabangių požeminių bunkerių pardavimai lyginant su 2015 m. augo 700 proc., o vien nuo praėjusių metų lapkričio mėn. įvykusių prezidento rinkimų JAV šie rodikliai padidėjo 300 proc.

Šios bendrovės siūlomuose plieno lakštų bunkeriuose, tinkamuose ne vienai kartai, gali būti saugomos vienų metų vienam asmeniui skirtos maisto atsargos. Maža to, tokie bunkeriai gali atlaikyti žemės drebėjimus.

Toli gražu ne visi pageidauja bunkeryje atsidurti vieni – kiti pirmenybę teikia galimybei pasaulio pabaigos dieną praleisti bendruomeniškoje aplinkoje, kur kas labiau priartintoje prie realaus pasaulio.

Bendruomenėms skirtų slėptuvių kūrėjai dažnai perima nebenaudojamų JAV ar Sovietų Sąjungos statytų karinių bunkerių ir raketų šachtų panaudojimą. Tokių objektų statybos mūsų dienomis kainuotų šimtus milijonų.

Tokie apsaugoti objektai sukurti taip, kad atlaikytų branduolinius smūgius ir yra aprūpinti energijos tiekimo, vandens valymo, nuo sprogimų apsaugančiomis ir oro filtravimo sistemomis branduolinio, biologinio ir cheminio ginklo atveju.

Daugumoje tokių slėptuvių saugomos maisto atsargos, kurių pakaktų metams ar ilgesniam laikotarpiui. Didžiojoje dalyje šių slėptuvių įrengti hidroponiniai sodai, skirti mitybos racionui papildyti.

Be to, šių projektų vystytojai deda pastangas siekdami sukurti įvairiapusiškas bendruomenes, vienijančias skirtingų įgūdžių turinčius asmenis (gydytojus, mokytojus ir t.t.) ir tokiu būdu užtikrinančias galimybę išlikti ilgą laiką.

R. Vicino teigimu, 2016 m. pasireiškė padidėjęs domėjimasis jo vadovaujamos įmonės siūlomomis slėptuvėmis tiek iš liberalų, tiek ir iš konservatorių, o per pastarąsias kelias savaites visos bendruomenėms pasislėpti tinkamos erdvės buvo išparduotos.

Viena iš tokių slėptuvių – „Vivos xPoint“, esanti Pietų Dakotoje. Šią slėptuvę sudaro 575 kariniai bunkeriai, iki 1967 m. naudoti kaip karinės amunicijos saugyklos. Šiuo metu objektas paverstas slėptuve, kurioje gali prieglobstį rasti apie 5 tūkst. asmenų.

Kiekvieno bunkerio interjeras derintas pagal savininkų pageidavimus, o jo kaina svyruoja tarp 25 000 ir 200 000 JAV dolerių (21 311 ir 170 488 eurų).

Kaina priklauso nuo to, ar klientas pageidauja minimalistinės erdvės ar jam labiau prie širdies ištaigingas būstas. Visas bunkerių kompleksas bus panašus į nedidelį miestelį su įrengtu kino teatru, klasėmis, hidroponiniais sodais, SPA ir sporto klubu.

Klientams, besižvalgantiems šio to išskirtinio, įmonė siūlo „Vivos Europa One“ objektą, vadinamą modernia Nojaus arka ir esantį Vokietijoje, Šaltojo karo laikų amunicijos saugykloje.

Objektą, išskaptuotą iš uolienos, sudaro 34 privačios rezidencijos, kurių plotas prasideda nuo 232 kvadratinių metrų, suteikiant galimybę būstą papildyti dar vienu aukštu ir tokiu būdu įsigyti beveik 500 kvadratinių metrų ploto slėptuvę.

Šios rezidencijos pirkėjams bus perduotos visiškai tuščios, o naujieji slėptuvių savininkai galės erdvę įrengti pagal savo skonį ir poreikius, įskaitant namų kino teatrus, privačius baseinus ir sporto sales.

R. Vicino lygina šias individualias erdves su požeminėmis jachtomis ir netgi rekomenduoja kreiptis į statytojus ir dizainerius, prisidėjusius prie jiems priklausančių vandens transporto priemonių kūrimo ir įrengimo.

„Dauguma šių žmonių turi prabangias jachtas, taigi jie jau turi ryšių su atitinkamais specialistais, žinančiais jų skonį, poreikius ir įgeidžius,“ – aiškino jis.

Didžiuliame slėptuvių komplekse įrengta tramvajaus sistema, kuria čia atsidūrę asmenys galės pasinaudoti norėdami iš vienos vietos nuvykti į kitą – apsilankyti čia esančiuose restoranuose, kino teatre, kavinėse, baseine ar žaidimų aikštelėse.

„Turime visas komfortą garantuojančias namų sąlygas, tačiau taip pat užtikriname komfortą, kurio žmogus tikisi iš namų išėjęs“, – pridūrė R. Vicino.

Branduoliniam poveikiui atsparūs namai

Larry Hallo kompanija „Survival Condo“ Kanzase panaudojo dvi apleistas raketų „Atlas“ paleidimo šachtas, kurias praėjusio amžiaus septintojo dešimtmečio pradžioje pastatė JAV kariuomenės Inžinierių korpusas.

„Mūsų klientai susižavėję unikaliu privalumu turėti prabangius antruosius namus, kurie dar yra atsparūs branduoliniam poveikiui, – teigia L. Hallas, jau pradėjęs darbus prie antro analogiško projekto kitoje raketų paleidimo šachtoje. – Šis aspektas leidžia mūsų klientams investuoti į vertinamą turtą, o ne išlaidas.“

„Survival Condo“ turi kelis skirtingus išplanavimus, nuo 84 kvadratinių metrų rezidencijos iki 335 kvadratinių metrų apartamentų per du aukštus, kurių kaina prasideda nuo 4,5 milijono dolerių (3,84 milijono eurų).

Savininkai turi galimybę patekti į savo namus ir naudotis jų patogumais bet kuriuo metu, ar grėstų nelaimė, ar tiesiog norėtų nuo visko pabėgti. Šiame komplekse yra baseinas, universalinė parduotuvė, teatras, baras ir biblioteka.

Beje, tokiai bendruomenei yra nustatyta tam tikra tvarka ir, tuo atveju, jeigu nutiktų nelaimė, savininkams tektų dirbti keturias valandas per parą.

Ilgalaikė prabanga

Jeigu savo paskutines dienas mieliau leistumėte vienas ar kruopščiai atrinktais šeimos nariais ir draugais, galite pasvarstyti apie „The Oppidum“ Čekijos respublikoje, kuris reklamuojamas kaip „didžiausias milijardierių bunkeris pasaulyje“.

Aukščiausio slaptumo laipsnio infrastruktūra, kažkada buvusi bendras Sovietų Sąjungos ir Čekoslovakijos (dabar Čekijos Respublika ir Slovakija) projektas, buvo statomas dešimtmetį nuo 1984 metų.

Dabar čia yra ir pastatai virš žemės, ir 7150 kvadratinių metrų patalpos po žeme. Nors galutinis produktas bus pastatytas pagal savininko specifikacijas, pradiniame projekte numatytas požeminis sodas, baseinas, SPA, kino teatras ir vynų rūsys.

Nors daugeliui tokie prabangūs malonumai šiuose statiniuose gali atrodyti nereikalingi, jų statytojai tvirtina, kad tai būtinybė, jeigu nori išgyventi.

„Šios slėptuvės yra ilgam laikui, metams ir daugiau, – tikina R. Vicino. – Tad geriau, kad būtų patogu.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(14)
(7)
(7)

Komentarai (3)