Sudarytas galingiausių valstybių reitingas: pirmas trejetukas kaip ir aiškus, o toliau – daug staigmenų  (2)

Jungtinės Valstijos išsaugojo galingiausios pasaulio valstybės vardą, nors šalies reputacijai nemenkai pakenkė naujo prezidento Donaldo Trumpo politiniai sprendimai. Tokia informacija skelbiama „US News and World Report“ parengtame kasmetiniame reitinge „Best Countries“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sudarydami galingiausių šalių reitingą, ekspertai, remdamiesi įvairiais kriterijais, tarp kurių kultūros istorija, gyvenimo kokybė ir pilietinis aktyvumas, įvertino 80 valstybių iš viso pasaulio, rašo businessinsider.com.

Vienas iš svarbiausių kriterijų – galia, kurią apibrėžia tai, kokią ekonominę ir politinę įtaką turi konkreti valstybė, kiek svarbus jos balsas tarptautinės politikos arenoje ir kokio dydžio karines pajėgas ji turi.

Bandant išsiaiškinti, kurios valstybės turi didžiausią įtaką, buvo apklausta per 21 tūkst. verslo lyderių, įvairių sričių ekspertų, elito atstovų ir paprastų žmonių.

Pačia galingiausia valstybe įvardytos Jungtinės Valstijos, antroje vietoje atsidūrė Rusija.

Sąraše taip pat sutiksite Pakistaną, Turkiją ir Izraelį.

Pateikiame 23 galingiausių pasaulio valstybių sąrašą.

23. Kataras Iš kelių reitinge atsidūrusių

Artimųjų Rytų valstybių Kataras, vertinant pagal BVP vienam gyventojui, yra pats turtingiausias.

Už tai reikia dėkoti gausioms naftos atsargoms. Nors atpigusi nafta ir atnešė žalos šalies ekonomikai, ji nepalūžo.

Tiesa, nežinia, kokią įtaką tolimesniam šios šalies likimui turės tas faktas, kad šiuo metu Kataras yra faktiškai izoliuotas kaimynų.

22. Ispanija

Kaip rašo „US News“, „narystė Europos Sąjungoje 1986 metais davė pradžią Ispanijos infrastruktūros, pramonės ir ekonomikos modernizacijai, vykstančiai iki šiol“.

21. Nyderlandai

Šalis, kur veikia Tarptautinis Teisingumo Teismas ir Tarptautinis Baudžiamasis teismas Hagoje, užima svarbią vietą tarptautinėje arenoje.

20. Pakistanas

Aukštesnę vietą reitinge užimti Pakistanui sutrukdė politinis nestabilumas, korupcija ir sunkumai kovojant su ekstremizmu.

Minėtosios priežastys, atbaidydamos investuotojus iš užsienio, taip pat stabdo ir eksporto paremtos šalies ekonomikos augimą.

19. Švedija

Nepaisant militaristinių šaknų, Švedija nusprendė daug lėšų šalies karinėms pajėgoms neskirti, prioritetinėmis sritimis pasirinktos žmogaus teisės ir tvarus vystymasis.

Didžiausias dėmesys ne kam kitam, o šalies žmonių gerovei, Švedijai pelnė pagarbą pasaulinėje politikos scenoje, tačiau menkai prisideda prie galingos valstybės įvaizdžio stiprinimo.

18. Italija

Nors Italijai šie metai dėl netikėto ministro pirmininko Matteo Renzi atsistatydinimo ir kitų pokyčių šalies valdžioje tikrai buvo audringi ir neramūs, šalis ir toliau gali didžiuotis esanti trečia pagal dydį euro zonos ekonomika.

17. Australija

Nors gana menkai vertinama dėl politinės galios ir įtakos pasaulyje, vertinant pagal gyvenimo kokybę, ekspertai ją įvertino labai gerai (atsidūrė net ketvirtoje vietoje).

16. Indija

Didžiausia pasaulio demokratija įvardijama Indija praktiškai visus 2016 metus buvo vienas iš sparčiausiai augančių pasaulio ūkių.

Nepaisant to, ekonomika skaudžiai nukentėjo nuo pastarosios grynųjų krizės – per ją šalis neteko 11 milijardierių ir net 86 proc. rinkoje cirkuliuojančių grynųjų lėšų.

15. Šveicarija

Ši maža Europos valstybė įvardijama kaip geriausia šalis gyventi. Pagal vienam gyventojui tenkantį BVP ji vienuolikta, be to, itin palanki verslui (verslininkus masina mažas pelno mokestis). Svarbu ir tai, kad Ženevoje veikia viena iš svarbiausių Jungtinių Tautų būstinių.

14. Iranas

Dėl strategiškai itin palankios geografinės padėties Artimuosiuose Rytuose ir gausių gamtinių išteklių atsargų Iranas jau seniai domina pasaulio galingiausius, rašo „US News“. Skaičiuojama, kad Iranui priklauso 9 proc. pasaulio naftos atsargų.

13. Turkija

Ši šalis įvardijama kaip savotiški vartai, jungiantys Artimuosius Rytus ir Europos Sąjungą, o šių dviejų regionų ryšiai itin svarbūs konfliktų atvejais.

Pavyzdžiui, rugsėjį Didžiosios Britanijos valstybės sekretorius Borisas Johnsonas pareiškė, kad Londonas parems ilgametį Turkijos siekį prisijungti prie Europos Sąjungos, tačiau procesui ir toliau kiša koją Ankaros ir kai kurių Europos Sąjungos valstybių narių nesutarimai.

12. Kanada

„US News“ Kanadą įvardijo kaip antrąją pagal gerumą valstybę gyventi, tačiau su šia išvada nelabai siejasi valstybės įtaka pasaulinėje politikos scenoje, nors Kanada ir džiaugiasi esanti didžiausia ir svarbiausia Jungtinių Valstijų prekybos partnerė.

11. Pietų Korėja

Įtempti santykiai su Šiaurės Korėja Seului pasitarnauja kaip užtikrintos karinės ir politinės paramos iš pasaulio galingiausiųjų garantas.

Pietų Korėja džiaugiasi vienomis iš didžiausių pasaulyje užsienio investicijų atsargomis, be to, jos eksporto mastas šeštas pagal dydį pasaulyje.

10. Jungtiniai Arabų Emyratai

Jungtiniai Arabų Emyratai įvardijami kaip šalis, importuojanti daugiausia ginklų. Be to, po Saudo Arabijos ši šalis antra pagal gynybai skiriamo biudžeto dydį iš visų arabų valstybių.

9. Saudo Arabija

Saudo Arabijos naftos atsargos leido šaliai tapti viena iš turtingiausių ir galingiausių Artimųjų Rytų šalių. Ši valstybė įvardijama kaip artima Jungtinių Valstijų, Didžiosios Britanijos ir kitų Vakarų šalių sąjungininkė.

8. Izraelis

Nors šalyje gyvena vos 8 mln. žmonių, jos įtaka pasaulyje tikrai įspūdinga. Nepaisant nesibaigiančio Palestinos konflikto, žydų valstybė gali didžiuotis stipria ekonomika, puikia švietimo sistema ir solidžiomis įplaukomis, tenkančioms vienam gyventojui.

7. Japonija

Viena iš technologiškai pažangiausių valstybių. Šalis įvardijama kaip trečia pagal dydį pasaulio ekonomika, sėkmingai atsitiesusi po 2011 metų cunamio, sudavusio skaudų smūgį šalies infrastruktūrai ir gamybai.

6. Prancūzija

Šalis, kur BVP vienam gyventojui siekia 42 tūkst. 384 dolerius, įvardijama kaip viena didžiausių ir galingiausių Europos ekonomikų, be to, viena iš didžiausių ginklų eksportuotojų. Šalies įtaka juntama visame pasaulyje – „tiek moksle, tiek politikoje, tiek ekonomikoje, o daugiausia, matyt, kultūroje“.

5. Vokietija

Dažnai vadinama Europos varikliu, šalis, kur gyvena daugiausia žmonių visame senajame žemyne. Ekspertai vieningai sutinka, kad po susijungimo 1990 metais jai įtaka prilygti gana sunku.

4. Didžioji Britanija

„Didžioji Britanija – itin išsivysčiusi valstybė, pasižyminti didele tarptautine ekonomine, politine, moksline ir kultūrine įtaka“, rašo „US News“.

Nors kol kas nežinoma, kaip šalies pasitraukimas iš Europos Sąjungos paveiks šalies poziciją, panašu, kad Londonas kol kas gana gerai tvarkosi su referendumo rezultatais.

3. Kinija

Kinijos šlovės kelias tikrai įspūdingas. Šalis, kur gyvena 1,4 mlrd. žmonių, turi didžiausią kariuomenę visame pasaulyje. Ekspertai prognozuoja, kad 2050 metais jai priklausys ir didžiausios ekonomikos statusas.

2. Rusija

Gamtiniai ištekliai padėjo Rusijai iškilti kaip vienai iš turtingiausių pasaulio valstybių. Maskva daug lėšų skiria karinėms reikmėms.

Šiam tikslui skiriama šalies BVP dalis drąsiai lenkia NATO valstybes nares. Šiuo metu gynybai Rusija skiria 5,4 proc. metinio BVP – arčiausiai Rusijos šiuo klausimu esančios Jungtinės Valstijos skiria tik 3,3 proc.

1. Jungtinės Amerikos Valstijos

Beveik 75 proc. respondentų prisipažino po 2016 metų prezidento rinkimų praradę bent dalį pagarbos šalies valdžiai, tačiau JAV ir toliau įvardijama kaip pati galingiausia.

Jos ekonominė, politinė, kultūrinė ir meninė įtaka ir po šiai dienai formuoja pasaulį. Vašingtonas gynybai per metus skiria apie 600 mlrd. dolerių, nepralenkiamas ir ekonomikos augimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(20)
(4)
(16)

Komentarai (2)