Top 8 pasaulio turtingiausi žmonės: kas jie, kaip praturtėjo ir ką veikia dabar (Video)  (2)

8 turtingiausi pasaulio žmonės kartu valdo tiek pat turto, kiek pusė skurdžiausiai gyvenančių pasaulio gyventojų, skelbia labdaros organizacijos „Oxfam“ statistika. Savo ataskaitą apie pasaulyje nuolat augančią pajamų nelygybę „Oxfam“ pristatys sausio 17 d. prasidedančiame Pasaulio ekonomikos forume Davose, Šveicarijoje.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-01-18 Top 8 pasaulio turtingiausi žmonės: kas jie, kaip praturtėjo ir ką veikia dabar (Video)  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Oxfam“ savo ataskaitoje neįvardino 8 turtingiausių pasaulio žmonių, tačiau turtingiausius pasaulio žmones kasmet skelbia „Forbes“ leidinys. Kas, pasak „Forbes“, yra turtingiausių pasaulio žmonių aštuntukas ir kaip jo nariai susikrovė turtus?

8 vieta – žiniasklaidos ir finansų rinkų magnatas, buvęs Niujorko meras Michaelas Bloombergas

Tautybė: amerikietis

Amžius: 74 metai

Turtas: 40 milijardų JAV dolerių

Kaip praturtėjo: M.Bloombergas įkūrė bendrovę „Bloomberg“. „Bloomberg“ užsiima finansinių paslaugų teikimu, technologijų vystymu, taip pat bendrovei priklauso žiniasklaidos priemonių tinklas. Bendrovėje dirba beveik 20 tūkst. žmonių, o pagrindinis pelną generuojantis jos produktas yra „Bloomberg Terminal“ – programinė įranga, kuri realiu laiku leidžia stebėti finansų rinkų duomenis ir pirkti ar parduoti akcijas. Ją naudoja dauguma finansų rinkų dalyvių visame pasaulyje.

Ką veikia dabar? M.Bloombergas iki šiol yra „Bloomberg“ vadovas bei pagrindinis akcininkas. 2002-2013 m. jis buvo Niujorko meras. M.Bloombergas nuolat aukoja didžiules sumas labdarai. Jo labdaros bendrovė „Bloomberg Philantropies“ didžiulėmis sumomis remia kovą su tabako plėtra besivystančiame pasaulyje ir remia kovos su klimato kaita iniciatyvas.

Citata: „Būti verslininku – tai ne vien tik pradėti verslą. Buvimas verslininku – tai požiūrio į pasaulį būdas: progų matymas ten, kur kiti mato kliūtis, drąsus žengimas į priekį, kai kiti nori slėptis“.

7 vieta – „Oracle“ bendrovės įkūrėjas Larry Ellisonas

Tautybė: amerikietis

Amžius: 72 metai

Turtas: 43 milijardai JAV dolerių

Kaip praturtėjo: L.Ellisonas 1977 m. įkūrė technologijų bendrovę „Oracle Corporation“ ir iki 2014 m. jai vadovavo. Jam priklauso 25 proc. „Oracle“ akcijų. Ši bendrovė daugiausia užsiima duomenų bazių valdymo sistemų ir kitokios programinės įrangos kūrimu. 2015 m. „Oracle Corporation“ buvo antra pagal gautą pelną programinės įrangos kūrėja JAV, nusileisdama tik „Microsoft“.

Ką veikia dabar? L.Ellisonas, nors ir nebėra bendrovės vadovas, išlieka svarbus asmuo „Oracle Corporation“ valdyme. Laisvalaikiu mėgsta buriuoti, taip pat yra sukaupęs didelę sportinių automobilių kolekciją. Jis taip pat turi lėktuvo piloto teises, jam priklauso du kariniai naikintuvai. 2016 m. L.Ellisonas paskelbė paaukosiantis 200 milijonų dolerių kovai su vėžiu.

Be to, jis neseniai nusipirko salą Havajuose ir pareiškė, kad joje vykdys eksperimentą – ar sala gali išsilaikyti pati, pasitelkdama tik žaliąsias technologijas.

Citata: „Pagrindinis korporacijos tikslas – uždirbti pinigus. Pagrindinis valstybės tikslas – paimti dalį tų pinigų ir perskirstyti juos kitiems“.

6 vieta – „Facebook“ įkūrėjas Markas Zuckerbergas

Tautybė: amerikietis

Amžius: 32 metai

Turtas: 44,6 milijardų dolerių

Kaip praturtėjo: 2004 m. M.Zuckerbergas su keliais mokslo draugais Harvarde sukūrė socialinį tinklą „Facebook“, kuris tapo populiariausiu socialiniu tinklu pasaulyje: dabar juo naudojasi apie 1,8 mlrd. pasaulio gyventojų. M.Zuckerbergui dabar priklauso 28 proc. „Facebook“ akcijų.

Ką veikia dabar? M.Zuckerbergas iki šiol yra „Facebook“ vadovas, didelį dėmesį skiria ir labdarai. 2012 m. M.Zuckerbergas su žmona paskelbė, kad per savo gyvenimą jie 99 proc. savo turimo „Facebook“ akcijų uždirbamo pelno paaukos labdarai, finansinės atskirties ir skurdo mažinimui, švietimo galimybių plėtimui. Tuo metu akcijų vertė sudarė 45 milijardus dolerių.

Citata: „Kai mes kūrėme „Facebook“, mes jį kūrėme ne kaip bendrovę. „Facebook“ buvo sukurtas, kad įgyvendintų socialinę misiją – padarytų pasaulį atviresniu ir labiau sujungtu“.

5 vieta – „Amazon.com“ įkūrėjas Jeffas Bezosas

Tautybė: amerikietis

Amžius: 53 metai

Turtas: 45,2 milijardų JAV dolerių

Kaip praturtėjo: 1994 m. Jeffas Bezosas įkūrė „Amazon.com“ – puslapį, kuris dabar yra didžiausias elektroninės prekybos puslapis pasaulyje. „Amazon.com“ pradžia buvo knygų prekyba, bet dabar puslapyje galima įsigyti visko nuo drabužių iki maisto ar video žaidimų.

Taip pat „Amazon.com“ gamina vartotojams skirtus elektronikos produktus – televizorius, elektronines skaitykles. 2016 m. pabaigoje „Amazon.com“ dirbo apie 300 tūkst. žmonių visame pasaulyje. 1998 m. J.Bezosas taip pat buvo vienas pirmųjų investuotojų į „Google“ – J.Bezosas investavo 750 tūkst. dolerių į „Google“ akcijas, kurių vertė dabar yra per 4 mlrd. dolerių.

Ką veikia dabar? J.Bezosas iki šiol yra „Amazon.com“ vadovas ir didžiausias akcininkas – jam priklauso 17 proc. akcijų. Taip pat jam priklauso dienraštis „Washington Post“. Be to, jis įkūrė bendrovę „Blue Origin“, kuri siekia siųsti žmones į kosmosą.

Pasidalinkite su draugais
(45)
(6)
(39)

Komentarai (2)