Ką tai reiškia, jei ant jūsų bilieto JAV atsiranda keturios raidės SSSS: apie greitą įsėdimą į lėktuvą galite pamiršti  ()

Kelionės lėktuvu ir visų procedūrų prieš jas atlikimas oro uostuose dažnam gali sukelti pakankamai nemažai streso. Tačiau jeigu ant jūsų bilieto JAV atsiranda keturios raidės SSSS, jūsų kelionė dar labiau pasunkės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Keleiviai su SSSS kodu ant įlaipinimo bilietų JAV oro uostuose bus tikrinami nuodugniau – tai reiškia, kad šie keleiviai oro uoste gali užtrukti pusvalandžiu ilgiau.

Taip yra dėl to, kad JAV įvesta nauja priemonė į šalį atvykstančių turistų patikrinimui – „Antrinės saugumo patikros atranka“ (Secondary Security Screening Selection).

Keleiviai, kuriems ji yra pritaikoma, nebegalės savo laipinimo bilietų atsispausdinti namie ar iš savitarnos kioskų oro uoste – jiems bus privaloma prieiti prie registracijos stalo. Oro linijų darbuotojas patikrins asmens dokumentus ir, tikėtina, užduos keletą klausimų apie kelionės planus.

Yra nemažai priežasčių, kaip ant bilieto gali atsidurti SSSS kodas. Oficialiai jos nėra paaiškintos, tačiau ekspertai vardija, kas gali sukelti įtarimų ir „uždirbti“ jums šias raides: paskutinės minutės skrydžiai, tarptautiniai skrydžiai tik į vieną pusę, mokėjimai už bilietus grynaisiais oro uoste, taip pat kelionės į šalis, kurios laikomos „padidintos rizikos“. Šis kodas ant bilieto gali atsidurti ir atsitiktinės atrankos būdu. O jeigu esate stebimų asmenų sąraše – šias raides tikrai rasite.

Kai bilietą su SSSS kodu pateiksite patikros pareigūnui, jo skenavimo aparatas pyptels – vadinasi, jūs esate atrinktas papildomam patikrinimui.

Kai kurie, turintys SSSS raides, dalijasi patarimais, kad greičiau būna patiems prieiti prie prioritetinės keleivių patikros juostos ir pasakyti jiems, kad jums priskirtas šis kodas. Nes kitaip turėsite atstovėti eilėje, skirtoje visiems keleiviams, ir tuomet vis tiek dar papildomai būsite tikrinamas.

Dažniausiai jūs būtumėte nuvestas į atskirą patikros juostą. Be visiems keleiviams įprastų patikros metodų, jus tikrai patikrins tiek metalo detektoriumi, tiek viso kūno skeneriu. Pareigūnas tikriausiai apieškos jus ir rankomis.

Jūsų į saloną pasiimamas bagažas bus nuodugniai patikrintas. Jums taip pat reikės įjungti visus elektros prietaisus ir įrodyti, kad jie veikia – tad įsikraukite juos prieš vykdamas į oro uostą.

Po visų procedūrų pareigūnas pažymės jūsų popierinį bilietą, kad galite skristi. Kai ateisite prie vartų, tas pats aliarmas vėl pyptels, ir jūsų bilietas vėl bus patikrintas – ar ant jo uždėtas atitinkamas antspaudas ir pareigūno parašas.

Dėl visko jūs galite papildomai užtrukti 10–30 minučių. Tad jeigu namuose negalite atsispausdinti bilieto, tai gali reikšti, kad jums priskirtas SSSS kodas – ir todėl į oro uostą geriau atvykite anksčiau.

Tokiu atveju taip pat patariama į rankinį bagažą pasiimti kuo mažiau daiktų, o per patikrą eiti ne kartu su visa kartu keliaujančių žmonių grupe – kitaip ir jiems gali tekti patirti nuodugnesnį patikrinimą.

Jeigu SSSS kodą gaunate nuolat, tuomet vertėtų kreiptis su prašymu dėl žalos atlyginimo numerio (Redress Control Number). Šis procesas skirtas keleiviams, kurie nuolat atrenkami papildomai patikrai, o tai gali reikšti, kad jie yra netyčia atsidūrę stebimų asmenų sąraše. Taip bus galima ištaisyti klaidą, jeigu ją yra padaręs JAV Nacionalinio saugumo departamentas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(41)
(3)
(38)

Komentarai ()