Tikriems vairuotojams prastų kelių nebūna: griežtoka nuomonė, kodėl žmonės žiemą nulekia į griovius ir kas dėl to kaltas  (28)

Kiekvieną žiemą vis tas pats. Pirmasis šaltukas, plikledis ar sniegas ir grioviuose pilna automobilių. Vieni nučiuožę, kiti apvirtę. Dalis „išsitaškė“ dar mieste, net nepasiekę užmiesčio kelių. Metai bėga, o esmė nesikeičia. Keičiasi tik skaičiai statistikoje. Taigi, kas ten ką šiemet vėl užklupo netikėtai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kasmet prasidėjus tikrai žiemai iš „vairuotojų“ pasigirsta verkšlenimai, kokia bloga situacija pas mus su kelių valymu. Jau net nebejuokinga skaityti ir klausyti komentarus, kad dėl nuo kelio nuvažiavusių „vairuotojų“ klaidų kalti kelininkai.

Laiku nenuvalė, laiku nepabarstė. Panašu, kad būtų laikas suprasti, kad idealiai nuvalytų kelių ir gatvių nebus niekada. NIEKADA.

Kodėl „vairuotojus“ dedu į kabutes? Todėl, kad jie ne vairuotojai, o važiuotojai. Tai tokia kategorija žmonių, kurie net nelabai supranta, ką reiškia vairuoti, iš ko susideda vairavimas. Apie saugaus vairavimo principus tie važiuotojai paskutinį kartą turbūt girdėjo dar tada, kai ruošėsi vairavimo egzaminams, bet informaciją, matyt, praleido pro ausis.

Kiekvienas nuvažiavęs nuo kelio ir apvertęs savo automobilį sugeba replikuoti, kad kelininkai pravažiavo jau po įvykio. Ir tai tiesa. Negi naiviai tikitės, kad kiekvieną žioplį kas rytą į darbą palydės priekyje važiuojantis barstytuvas?

Gana verkšlenti apie kelininkus. Keliai niekada nebus nuvalyti idealiai. Metas atsigręžti į save, nes kartais pažiūrėjus į kai kurių eismo dalyvių elgesį prie vairo, norisi sulaužyti jų vairuotojo pažymėjimą ir išsiųsti juos mažiausiai į trijų mėnesių trukmės vairavimo kursus žiemos sąlygomis kur nors Šiaurėje, kur apie kelių valymą čiabuviai net nėra girdėję.

Tokie važiuotojai nesupranta elementariausių oro sąlygų pasikeitimų ir negeba įvertinti savo veiksmų. Kaip jie gali ką nors suprasti apie saugų eismą? Nuslydote nuo kelio? Tuomet esate blogas vairuotojas.

Koks tuomet yra geras vairuotojas, paklausite. Tas, kuris sugeba suvaldyti slystantį automobilį? Ne, nereikia net tiek daug, kad būtum geras vairuotojas.

Geras vairuotojas tiesiog nepatenka į tokias situacijas, po kurių jau reikėtų imtis greitų veiksmų suvaldyti automobilio slydimą. Geras vairuotojas prognozuoja, stebi, kritiškai ir praktiškai vertina kelią. Geras vairuotojas žino, ką gali jo automobilio padangos. Geras vairuotojas supranta ir įsivertina, kokie yra jo paties įgūdžiai.

Žiemą kelią reikia vertinti įtariai ir pagal tai pasirinkti greitį. Kodėl šimtas automobilių ta pačia atkarpa pravažiavo, o vienas stovi griovyje aukštyn ratais ir laukia tralo ar net greitosios pagalbos.

Todėl, kad jo vairuotojas buvo žioplys, nesuvokiantis, ką veikia prie vairo. Ir visa laimė, kad ta jo klaida baigiasi tik kėbulo darbais, nors tragiškų pavyzdžių taip pat dažnai pasitaiko.

Suprantu, kad ne kiekvienas Lietuvos pilietis gali sau leisti naujų, brangių ir kokybiškų žieminių padangų komplektą. Kaip savo įžvalgoje rašė kolega Linas Ramoška, naivu tikėtis, kad ant keturis šimtus eurų kainuojančios „renuškės“ bus uždėtos padangos už keturis šimtus.

Tačiau net nereikia padangų už šimtus eurų. Jei žinote, kad vairuojate automobilį ne su pačiomis geriausiomis padangomis, tai ir vairuokite atitinkamai. Važiuokite lėčiau ir kelias jums bus atlaidus. Net nekalbu apie vairuotojus profesionalus, apie lenktynininkus, kurie žino, kaip suvaldyti slystantį automobilį.

Būkite bent jau vairuotojais, sugebančiais į kritines situacijas nepakliūti, nes kitu atveju jūs esate tiesiog pavojų kitiems keliantis važiuotojas ir kelyje jūsų geriau apskritai nebūtų. Tad pakeiskite požiūrį į vairavimą ir tobulėkite. Pripažinkite nesėkmę ir stenkitės iš važiuotojo tapti geru vairuotoju.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Tomas Markelevičius
(75)
(15)
(60)

Komentarai (28)