„Ar žinai atsakymą į Pagrindinį klausimą apie Visatą, gyvenimą ir visa kita?“ Štai ką atsakė į Vilnių atvykusi pirmoji gynoidė Sofija (Video)  (5)

– Labas, Sofija. Ar galiu užduoti tau klausimą?

– Labas. Taip.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

– Ar tu žinai atsakymą į Pagrindinį klausimą apie Visatą, gyvenimą ir visa kita?

– [Pauzė]. Visata yra didelė.

Ne, tai ne pirmas kartas, kai kalbuosi su robotu. Ar su dirbtiniu intelektu. Ir visiems jiems užduodu tą patį britų rašytojo Douglaso Adamso klausimą, turbūt geriausiai įkūnijantį visą tą fantastinės literatūros, fantastinio ir futuristinio mąstymo, o tai pat – humoristinio požiūrio į visa tai, esmę.

Šis klausimas – kaip ir atsakymas į jį, kuris yra tiesiog „42“ – yra klasika. Į jį atsakyti gali Siri, Cortana, Android agentė-asistentė.

Deja, Saudo Arabijos pilietybę turinti gynoidė (taip, būtent taip yra vadinami moteriškos lyties robotai. „Vyrai“ – androidai, „moterys“ – gynoidės) nei pačiam klausimui, nei atsakymui į jį nėra pasiruošusi.

Nors beje, atsakant į kitą klausimą, Sofijai pavyko visai neblogai išsisukti?

– Būti ar nebūti?

– Kodėl gi ne.

Ne dirbtinis intelektas „Dirbtinio intelekto šedevras“ – taip buvo reklamuoja Sofija, prieš jai atvykstant į Vilnių. Deja, taip sakyti yra tiek pat tikslu, kiek ir teigti, kad cepelinai yra Vakarų Europos kulinarijos viršūnė.

Ir nors patys jų kūrėjai – o tarp jų ir lietuvis Vytautas Krikščiūnas – pripažįsta, kad iš tiesų Sofija nėra pernelyg protingiausia, vis dėlto su ja šnekučiuotis smagu. Nes ji tam ir yra sukurta – V. Krikščiūno teigimu, Sofija jam yra mokslinis tyrimas, kurio vienas iš tikslų – tyrinėti žmonių ir robotų santykius.

Žiūrint iš šono, daugiau resursų Sofija naudoja fizinei išvaizdai, o ne proto gilumui. Ji puikiai sukuria žmogiškas išraiškas (sako, moka jų 62), norėtųsi, kad kažkiek ir gestikuliuotų – tą, pavyzdžiui, visai neblogai daro tokie robotai kaip Nao ar Pepper. Vis dėlto kažkiek dirbtinio intelekto Sofijoje yra.

V. Kriščiūnas teigia, kad Sofijos veikimas ir mokymasis pagrįstas neuroniniu tinklu. Tiesa, jos atsakymai demonstracijų metu atrodo gana akivaizdžiai parengti iš anksto (angl. prescripted).

Beje, vienas iš kūrėjų tikslų – išmokyti Sofiją kalbėti kuo daugiau kalbų, tarp jų – kadangi komandoje yra ir lietuvis – ir lietuviškai.

Koks jausmas kalbėtis su robotu?

Sofijos kūrėjams pavyko – stovėdamas šalia jos, visai nesunkiai pamiršti, kad šalia tavęs stovi metalo ir plastiko gabalas, prikimštas mikroschemų. Pamiršti ir tai, kad jos – tik pusė: pastatyta ant aukštos kėdės, dekoruotos kaip sijonas, ji tikrai atrodo kaip neaukšto ūgio moteris.

Sofijos asmenybė – gana kukli, bet šmaikšti. Beje, moka net du lietuviškus žodžius – „labas“ ir „ačiu“ (taip, u trumpoji – čia ne klaida. Sofija gi kol kas anglakalbė, todėl jos ir akcentas kaip užsienietės).

Sofijos intelekto netobulumas nebūtinai yra blogai – tai, kad proto pajėgumų neužtenka iššifruoti užduoto klausimo esmės, kartais priveda prie smagių situacijų. Ir tai yra gerai. Kaip minėta, Sofijos tikslas – sukurti ryšį tarp roboto ir žmogaus, parodyti, kad pirminis robotų tikslas yra nebūtinai atimti darbo vietą ar sunaikinti žmoniją. Robotikos ateityje daugės, tad kiekviena proga iš arti pamatyti, persimesti vienu kitu žodžiu tegul ir animuota, ir nebūtinai tobulai protinga būtybe iš tiesų yra sveikintinas.

„Iki šiol robotikos ateitį dažniausiai matėme kaip stambų raumeningą vyruką, kurio žinomiausia frazė buvo „I’ll be back“. Sofija šį požiūrį smarkiai keičia“, – teigė renginio vedėjas. Iš tiesų – Sofija atrodo paprasta, draugiška, šmaikšti – nors savo antropomorfiškumu kai kam ir atrodo baisoka (galbūt ją pagražintų plaukų perukas?

Bet tada nebūtų matyti tuo, kuo ji turbūt didžiuojasi, nes daro išskirtine – t. y. visokių stūmoklių, valdančių veido mimiką, laidų ir lempučių). Ir kuo tokių robotų bus daugiau, kuo jie taps prieinamesni kiekvienam – pasitiks prekybos centre, valstybinėje įstaigoje ar pan. – tuo visiems bus lengviau, nyks baimės, kurios atsiranda iš nežinojimo.

Be abejo, tobulėti Sofijai dar yra daug kur – tiesą sakant, LABAI daug kur.

Bet juk kažkada ir „Windows“ buvo kreivi šleivi, pakimbantys bent kartą per savaitę, o dabar ši operacinė sistema yra kompiuterijos rinkos lyderė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Adomas Rutkauskas
(10)
(20)
(-10)

Komentarai (5)