Naujas visuotinių bazinių pajamų bandymas Škotijoje: pinigai už dyką - pasirengimas ateities ekonomikai? (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

JediMindaugas 2017-12-29 17:02
Taigi praktiškai bando įgyvendinti socializmą? Nė kiek nenustebsiu kai projektas žlugs.
technologas 2017-12-29 17:42
Nebūtinai. Rusai tik žodžiais bandė socializmą statyti, o gavosi autoritarinis valstybinis kapitalizmas. Vakarų Europoje be jokių lozungų socializmą pastatė. Likimo ironija.
kiesza 2017-12-29 17:47
Aukščiausio laipsnio diskriminacija dirbančiūjų atžvilgiu. Gal man dar spyną nuo skladuko nuimt ir su alkoholikais pasidalint agurkais, pačio augintais ir vakuotais, tuo tarpu kai asocialūs centus kaulijo ?
AAA000 2017-12-29 18:41
nesutinku. sitos bazines pajamos yra teisingesnis PVM perskirstymas. dirbantieji nuo savo algos moka kitokius mokescius ir kaupia bazines pensijas per SODRA. dabar ubagai nuo sumoketo PVM visiskai nieko neatgauna. juos tiesiog appiplesia kiti visuomenes sluoksniai, tame tarpe ir dirbantieji. nebent ten apsiformina per visokias sudetingas socialiai remtinu sistemas, kad ubagam daznu atveju nerealu. o jokios dirbanciuju diskriminacijos nera, nes ilgalaikiai bedarbiai ir visiskai nedirbantys negauna dirbantiesiems priklausanciu ismoku. visokiu nedarbo draudimu, iseitiniu, gydymo ir pan. aisku baziniu pajamu dydis irgi neturi but ten kazkoks kosmosas, nepakeliamas ekonomiskai. jis turi but suristas su pvm. sakykim 50% pvm dalies vidurkio vienam legaliam gyventojui. kitaip musu socialine sistema tiesiog neteisinga ir tiek. nes negrazina vargsams, nors renkamas mokestis "nelygybei lygint". ta prasme mokesciai turi but aiskus ir sudelioti i lentyneles. o tu kiesa tiesiog kirsini visuomenes sluoksnius, dirbanciuosius pries ubagus. tokie pareiskimai kaip tavo poste yra destrukciniai ir griauna valstybe is vidaus.
terran 2017-12-29 18:44
Kiek man teko girdeti tai nera vien bedarbiam sitie pinigai mokami.
AAA000 2017-12-29 18:46
jie mokami visiems, tame tarpe ir dirbantiesiems. kaip priedas prie algos.
bahuriux 2017-12-29 19:17
Sakykit ką norit, kitos išeities tiesiog nėra tol kol egzistuoja pinigai, ar jų analogas. Mašinos periminėja (pasikartojančius, monotoniškus ir užknisančius) darbus iš žmonių itin efektyviai, o po to atims ir didžiają dalį likusių darbų įskaitant ir prostituciją (įdomu persūdžiau, ar ne?) Manau perėjimas prie UBI (universal basic income) įvyks sklandžiai. Visi gaus tas išmokas ir jokių kitų išmokų nebus, nei vaikų, nei bedarbių nei pensijų. Neliks viso aparato kas tuos mokesčius skirsto, kas norės tas tobulinsis ir dirbs, kas norės savanoriaus (tolimesnėj ateity), kas nenorės prasigers, kas prasigers bus apribota teisė gaminti vaikus. Tiek nelygybės/neteisybės Lietuvoj kad vemt verčia. Kai tuo tarpu kiti tai vadina "mokykis ir gausi gerai apmokamą darbą", tai **** visi būsim direktoriais? Aš neturiu kadrų skyriuj uošvienės, kad baigęs vos ne profkę isidarbinčiau direktorium. Visiškai viešai prieinama informacija siūlau detaliai išnagrinėti ir suvirškinti, kad visose AB (valstybinėse įmonėse) yra tasptas ir dar baisiau, kyšiai, atkatai švogerizmas ir tt. kai į direktoriuas vietą ateina dalbajobas turintis giminystės ryšių ir nieko bendra su tuo ką yra pabaigęs ir ko reikia tokioj vietoj. Kaikuriuose AB yra po 6-10 direktorių etatų, neskaitant pavaduotojų. Tik tipinis pavyzdys https://www.keltas.lt/apie-mus/darbo-uzmokestis/ Jūs dar man pasakykit, kad nereikia kelt minimumo ir super progresyvių mokesčių. Neveltui 1/4 - 1/3 Lietuvos žmonių evakavosi.
AAA000 2017-12-29 19:40
siaip neliks tik valstybines pensijos dalies. privatus ir kaupiamieji (profesiniai) pensiju fondai liks. socialines sistemos aplamai skiriasi. pvz Lenkijoj pensijos apmokestinamos pajamu mokesciu, o pas mus - ne pas mus aplamai mokescius dar iki siol slepia zalieji su valstieciais zadejo pradet viesint - bet kaip nerodo - taip nerodo vagiu mentalitetas ilgam isitvirtines valdzioje...
kiesza 2017-12-29 21:36
Lygybės būti negali, nes visų žmonių darbštumo lygis skiriasi, kaip ir protiniai gebėjimai, tad didžiausia neteisybė sulyginti žmones. Šią taisyklę pagrindžia nepavykęs komunizmo projektas tarybų sąjungoje.
manciukaz 2017-12-29 21:43
Dėja, bet protiniai gabumai mažiausiai lemia švogeriu krašte..
AAA000 2017-12-29 22:25
nieks ir nelygina zmoniu ar ju darbstumo. cia visai kitas klausimas. tiesiog yra teisingos visuomenes standartai. ir jei tu nori teisingumo - jis besalygiskai turi but taikomas visiems visuomenes nariams. pragyvenimo ir resursu minimumas yra vienas is teisingos visuomes sudetiniu dalyku. pvz tu greiciausiai noretum visuomenes, kurioje nebutu vagiu ir kurioje visi laikytusi nevogimo taisykliu. tokia visuomene gali egzistuot tik prie tam tikru salygu. pvz kai gyvenimo resursai neriboti ir niekam nebutina dalintis. kai zmoniu mazai - imi sakykim gerybes - maista ir busta is gamtos - nes pilna ir perteklius. tada teuztenka tik ivest taisykle - baudziam vagis. ir visi patenkinti, nes vogt nera poreikio. visi ima is pertekliaus, o tuos kur pagal tave "tingi" ir ima is kaimynu - susodina. bet kai resursas pasidaro baigtinis - gamtos istekliai baigesi (darbu pasiula su pakankama pragyvenimui alga ir pan.) - tada vien baust vagis nebeuztenka. visuomenei asiranda pareiga teisingai dalintis resursa, nes kitaip prades formuotis sluoksniai. kazkas taps vergu, o kazkas ponu (susigrobs resursa). ir prasides pjautynes. problemos paprastai prasideda, kai atsiranda bent 5% visuomenes atstumtuju sluoksnelis. o siuo atveju pas mus ubagu kazkur tarp 20 ir 30%... taigi problema globali jau...jei toliau dejuosi apie "darbscius ten kazkokius dirbanciuosius" ir ignoruosi sia problema - tai baigsis tuo, kad tave su peiliu subadys vien issiziojus, kad tu ten kazkoks "turintis darba". o jei uzsiminsi dar. kad ir "darbstus" - tai dar ir pakankins pries uzbadydami suprask, kad noro dirbt ir darbstumo nebepakanka, kai situacija jau perlipo per 5% slenkti. problemos jau kitos. karo juk nera. tai del ko tiek daug skursta? tu juk aiskini, kad del nepakankamo darbstumo
lindemann 2017-12-29 23:58
Vidurinioji (dirbančiųjų) klasė skursta, kadangi korporacijos keliasi ten, kur darbo jėga pigi, tuo tarpu parduoda savo produktus toliau savo pagrindinėse šalyse. Po kiekvienos ekonominės krizės padidėja turto nelygybė, lieka dag bedarbių, padaryta žala atsistato per ilgą laiką, arba visai neatsistato. Bazinės išmokos kiekvienam, tiek dirbančiam, tiek ne, yra lengviausia išeitis iš visiško kapitalizmo griūvimo. Bet kaip bus gautos lėšos šiam tikslui neturėtų kristi vien ant vyriausybių pečių- korporacijos turi prisiimti dalį atsakomybės. Deja daug politikų yra įtakojami verslo interesų, todėl kelias dar ilgas iki šios siekiamybės.
kiesza 2017-12-30 08:44
nieks ir nelygina zmoniu ar ju darbstumo. cia visai kitas klausimas. tiesiog yra teisingos visuomenes standartai. ir jei tu nori teisingumo - jis besalygiskai turi but taikomas visiems visuomenes nariams. pragyvenimo ir resursu minimumas yra vienas is teisingos visuomes sudetiniu dalyku. pvz tu greiciausiai noretum visuomenes, kurioje nebutu vagiu ir kurioje visi laikytusi nevogimo taisykliu. tokia visuomene gali egzistuot tik prie tam tikru salygu. pvz kai gyvenimo resursai neriboti ir niekam nebutina dalintis. kai zmoniu mazai - imi sakykim gerybes - maista ir busta is gamtos - nes pilna ir perteklius. tada teuztenka tik ivest taisykle - baudziam vagis. ir visi patenkinti, nes vogt nera poreikio. visi ima is pertekliaus, o tuos kur pagal tave "tingi" ir ima is kaimynu - susodina. bet kai resursas pasidaro baigtinis - gamtos istekliai baigesi (darbu pasiula su pakankama pragyvenimui alga ir pan.) - tada vien baust vagis nebeuztenka. visuomenei asiranda pareiga teisingai dalintis resursa, nes kitaip prades formuotis sluoksniai. kazkas taps vergu, o kazkas ponu (susigrobs resursa). ir prasides pjautynes. problemos paprastai prasideda, kai atsiranda bent 5% visuomenes atstumtuju sluoksnelis. o siuo atveju pas mus ubagu kazkur tarp 20 ir 30%... taigi problema globali jau...jei toliau dejuosi apie "darbscius ten kazkokius dirbanciuosius" ir ignoruosi sia problema - tai baigsis tuo, kad tave su peiliu subadys vien issiziojus, kad tu ten kazkoks "turintis darba". o jei uzsiminsi dar. kad ir "darbstus" - tai dar ir pakankins pries uzbadydami suprask, kad noro dirbt ir darbstumo nebepakanka, kai situacija jau perlipo per 5% slenkti. problemos jau kitos. karo juk nera. tai del ko tiek daug skursta? tu juk aiskini, kad del nepakankamo darbstumo [/quot Teorija labai graži ir idealizuota, tik kas mokės tas bazines pajamas ? Stambiosios kompanijos, vidurinis sluoksnis ar valstybė skolinsis už palūkanas?
elas 2017-12-30 08:56
Lietuvoj niekada to nebus nes vienintelis valdzios tikslas kad eiliniai pilieciai emigruotu. Viskas.
AAA000 2017-12-30 11:01
kur tu cia matai teorija? cia statistiniai faktai. siam momentui i pensija (sulauke pensijinio amziaus) Lietuvoje iseina virs 25% zmoniu (arteja prie 30%), nesurinke darbo stazo minimumo (30 metu). ir tu kiesza visus juos viesai izeidineji savo komentarais. sakykim iseinama 62 metu (su laiku velina vis), o pradedama dirbt nuo 18 metu. skirtumas 44 metai, per kuriuos gali surinkt 30 metu staza, vadinasi net 14 metu gali bimbinet ir vistiek surinksi dar staza. BET nebesurenka!!! cia oficiali statistika. priezastis ne darbstumas, o darbo pasiulos nebuvimas. pakankamai apmokamo. isisamonink pagaliau. jei pradesi aiskint, kad susikurk ten kazkokias darbo vietas pats - tas neimanoma. gali dirbt nebent dykai ir mirt. nebe tos salygos visur mokestinis persekiojimas. nuo bet kokios veiklos. daryk isvada vienakart - mokescius tai ima - o pragyvenimo minimumui neduoda. tokia visuomene pasmerkta zlugt. arba bus vergove. arba siuo atveju - didele emigracija. o tu islendi kaip partizanas ir kazka vebleni apie darbstuma ir nedirbancius... tipo isgelbes darbstumas ir neapmokamos darbo vietos nuo skurdo sutikciau jei darbo butu pilna, ir tie "nedarbstieji" sudarytu maziau 5% (kaip yra normaliose vakaru valstybes, su normaliu darbo vietu kurimo ir darbo apmokejimo salygom). ---------- o del baziniu pajamu - tai yra tik siektiek kitoks pasidalinimo resursais modelis. cia taspac kaip pensija. pensija irgi yra bazines pajamos. jas ivede kai visuomeneje atsirado supratimas, kad nupirdusius zmones sentveje reiketu remt. o dabar ateina supratimas kad normalioj visuomenej ta parama turetu but visa gyvenima - nes pragyvenimo resursai tapo per daug kontroliuojami. tie modeliai, kai uztenka dirbt darbsciai, apie kuri tu cia papezi - nebeveikia. del finansavimo - koks tau skirtumas kaip finansuos? as manau teisingiausia per pvm mokesti - nes jis visuotinis. jei tu FIZISKAI gyveni Lietuvoje - tu moki pvm. vadinas skurdziai turetu atgaut bent jau dali sito mokescio. siulyciau baziniu pajamu nemoket (sustabdyt visam laikotarpiui, kol bus isvykes) - jei asmuo isvyksta i uzsieni. nes tada jis nebemoka pvm, nes fiziskai negali to daryt - randasi uz LT teritojrijos ribu. galima ir kitaip, pvz nuo verslo mokescius kitaip skirstyt. svarbiausia, kad butu skaidru - ir visi zinotu uz ka ir kiek moka. nes dabar slepia mokescius, slepia lengvatas ir pan. kol yra tokiu kaip tu, su tokiais nuvalkiotais pareiskimais - vadinasi yra kurie dar net nesuvokia visuomenes problemu cia is smetonines lietuvos - tas mitas - kad "darbstumas pades susikurt geresni gyvenima" nors jau tada buvo didzioji depresija Amerikoj, kai ivede pasalpas... ir jau tada nebeveike ta smetonine tvarka ir buvo kruvos samdiniu - de fakto bauziauninku. ir jau tada buvo ekonomine emgracija. mane stebina ant kiek zmones gali but atsilike ir nesuvokt kas vyksta... tada dar galima butu pateisint - daug kas rasyt-skaityt net nemokejo ir interneto nebuvo. bet dabar? teisingoje visuomeneje neuztenka uztikrint vienodas gyvenimo kontroles taisykles. dar ir pradines salygos turetu but visiems vienodos. bet kuriuo momentu turi but galimybe pradet viska is naujo. salygos - nepriklausomos nuo to, kas kiek sukaupe ar paveldejo turto ar turi itakingu pazinciu, ir paskui per tai gali isnaudot kitus. o tokios zmogaus savybes kaip darbstumas ar pastangos sveikintinos. cia normali konkurencija. niekas nesiulo ju slopint. bet jei tau reikalinga darbsciu vergu visuomene su ponais ir kontrolieriais - nu tai tada as pries...
immortallt 2017-12-30 13:00
Bet tikrai dauguma tikri debilai. Pirmas simptomas: 1) Valdžia yra mistinė būtybė iš kitos planetos 2) Geri darbai tik per gimines, nes privatiems verslams, kurių absoliuti dauguma, tik ir reikalingi nieko neišmanantys. Gi savo pinigus irgi patiki durniausiam giminėje, kuris prasiskolinęs greitiesiems kreditams, o ne protingiausiam, kuris valdo investiciijas kasdien ir jau dešimtmetį uždirba ne mažesnę kaip 8% metinę grąžą. 3) Tik jau ne Lietuvoje - gi Lietuvoje nuo SSRS laikų gyvenimas tik prastėja ir įsivaizduojat, pensiją drįsta mokėti bent dvigubai didesnę! Aišku, tokie neigia, kad tai visuomenė nuslepia bent 50% pajamų. Jiems visai nesuprantama, kad valdžia pinigus tik perskirsto. Jie niekada neprisiims atsakomybės. O su argumentu, kad visus darbus nudirbs mašinos, jau 250 metų jūsų pirmtakai eina, bet kaip vis klysta, taip vis klysta. Kaip darbų daugėja, taip daugėja. Ir nesvarbu, kad ir dirbantys tas pajamas gaus, o kas jas mokės, m? Dirbantys, ir sukaupę kapitalą. Kurį valdyti yra irgi darbas. Kiekvieną mielą dieną. Bet jums to nesuprast. Kaip visada, norit, kad kiti prisiimtų riziką, o jūs pasiimtumėt vaisius. Taip neveikia. Ir su bazinėm pajamom nieko gero nesigaus, jei jos ženkliai viršys dabar surenkamų mokesčių perskirstymą. Bet jei perskirstai tik tai, ką dabar surenki, tai nukentės pensininkai. Nors tiesa, čia, vakarų šalyse, pensininkai dažniausiai pasirūpinę savo paties pensijomis. Bet tai nesibaigs tuo, tie patys populistai toliau jos ant nelygybės, ir vėl atsiras nauji kokie nors mokesčiai, išlygos ir t.t. Bazinės pajamos, būtų gera mintis, tik jei apsiribojama viso perskirstymo aparato išlaikymu, siekiant sumažinti biurokratinę naštą visuomenei. Bet to niekada nebus. Čia ekonomistai sugalvojo o populistai jau iškraipė. Tikrai niekada nebus taip, kad iš bazinių pajamų galėtum gyventi gerai. Lietuvoje tai būtų max 250€, bet kiekvienas, uždirbantis vidutinę algą, mokėtų dar apie 100€ daugiau mokesčių. Laimėtų tik tinginiai, alkoholikai ir t.t. Pralaimėtų visi kiti, įskaitant pensininkus, žmones su negalia, dirbančius ir darbščius žmones. O kad trumpu laikotarpiu rezultatas sėkmingas - nestebina. Nes trumpu laikotarpiu darbo vietoje pakeitus apšvietimą rezultatas irgi trumpam laikui pagerėja. Bet ilgu niekas nepasikeičia. Vokietijoje trumpu laikotarpiu stiprios socialinės garantijos ir padėjo, bet ilgu - išaugino visą krūvą trečią kartą nedirbančiųjų.
Bagai 2017-12-30 15:21
ir darba turesit. Nes faktas, kad darbuotoja dezems pernesti is vienos lentynos i kita pakeis robotas. Visa sita ideja, turbut isplauke is 2008m krizes ir jos valdymas senais metodais, kai pinigai pumpuojami i infrastruktura ir kita didyji versla. Bet beda, kad verslas pinigu ir be injekciju turi. O daugiausia darbu vietu sukuria nebe dydysis, o mazasis verslas, ar individuoalios veiklos kurios, negavo pirago dalies arba per mazai, kad pasijaustu stiprus efektas. Paprastas pavizdys, kaip "kuriamos" darbo vietos regijonuose ir skatinama ekonomika. Mazam miestelyje (apie 1k gyventoju) buvo tvarkoma parko teritorija, miesto centras ivedama kalinizacija gyventojams. Naujos plyteles ir panasiai... Kas tavarke? Telsiu imone, su darbuotojais is telsiu. Kiek darbo buvo sukurta miestelyje kuriame visa tai vyko ir ant kiek pakilo ekonomika? Atsakymas manau aiskus. Jei tai butu taikyta pries 50 m darbuotojai/imone butu tikriausiai is to pacio miestelio ir pasijustu pinigu injekcija. Taigi pinigai liko pas efektuvu darbdavi. Is to kyla kairiesiems mintys apie neligybe ir iliuzija kaip masinos atima darbus. Nors problema, kad ekonomika skatinti reikia vis labiau per paprastus zmones, o ne per versla. Problemos ne efektyvume, o kaip skatinti zmones kad jie kurtu sau darbo vietas. Jei tikrai noretu ta galima padaryti ir su siandienine sistema. Bet tam reikia kelti mokescius didziajam ir efektyviam verslui, bet del atviru sienu jis tiesiog pabega i mokestinius rojus, ir gaunasi uzburtas ratas, kad valdzia neturi pinigu, kaip skatinti zemesni sluoksni. Bet kai valdzia duoda pinigus didziajam verslui jis grysta ir pinigai nesifiltruoja per mazesnes pajamas gaunanciu zmoniu kisenes. Stai ir neligybe. Ne kazkokios naujos ekonomikos reikia, o tarptautinio susitarimo didziojo verslo atzvilgiu, nes tai pjauna visus tiek Voketyja, tiek JAV, o ka bekalbeti apie Lietuva. Ivesk visose salyse didziajam verslui vienoda pelno mokesti, kurios neiveda, toms tarptautiniai ribojimai ir sistema susitvarkys ir nelygibes klausimai greit isispres. Ir masinu kaltynti nereikes.
apvalus 2017-12-30 17:02
Manau, kad ateityje tokios sistemos nebus imanoma isvengti, tik matyt ne taip greitai, kaip to visi tikisi. Esmine priezastis - ne visi gali dirbti aukstos kvalifikacijos darba, pastoviai mokytis ir pan. Taip pat, tokia sistema turetu ala panaikinti biurokratija, bet kaip ir buvo mineta, zmones yra silpni ir nuodemingi ( ), todel uz nieka gautus pinigus tiesiog pragers ar pan. Kita vertus, ateities visuomenėje bus labai daug senų žmonių, kuriais kažkas turės rūpintis ar pan. Tai tokie pinigai galėtų būti mokami už visuomenei naudingą darbą. Visiska nesamone is ekonomines perspektyvos. Daug savarankiskai, individualiai dirbanciu yra tik nelabai issivysciusiose valstybese. Skatinti, kad zmones kurtu versla, be abejo, reikia. Bet individualus darbas neturi buti prioritetas.
AAA000 2017-12-30 18:13
ir iskur toks optimizmas sitos pastovios bazines pajamos skirtos kovot su skurdu. o ne su alkoholizmu ar dar ten neaisku su kuo. nesuprantu, kaip galima nesuvokt? nu geria tie alkoholikai ir tegu geria. ir tegu tas bazines pajamas prageria. kokios jum problemos? bet kai jie tures tas pajamas galima bus iskart atsiknist nuo ju. arba taikyt grieztesnes sankcijas - jei ten jie viesai svaigsta. del darbdaviu - nu tai tame ir problema, kad dabar alkoholikai maskuojasi. kad gautu ta viena alga. kai jie tures bazines pajamas - jie net neis darbintis. o tie kur ateis - bus normalus - nes zinos, kad atejo del pinigu ir stengsis. atitinkamai ir darbdaviai gales moket daugiau iskarto - nes nebereikes terliotis su alkoholikais. o tu viska atvirksciai verti, atseit nuo baziniu pajamu bus blogiau. visiska nesamone. bazines pajamos skatins tvarka visuomeneje. ----------- imortalo tai eiliniai pezalai apie kapitala ir jo valdyma... bazines pajamos kaip tik kovotu su startiniu salygu nelygybe. jei turesi noro - issimokslinsi is baziniu pajamu, o tada uzdirbsi didesnius pinigus jau is savo ziniu, plius suteiksi nauda visuomenei. o be baziniu pajamu pirma reikia dirbt, kad issimokslint, o paskui tik gali mokintis ir tik tada uzdirbsi didesnius pinigus. kai tuo tarpu turciu vaikeliai ar svogeriai ta pirma etapa praleidzia ir iskart pasiima issilavinima ir geras darbo vietas. ir taip nukencia visuomenes bendra gerove - i valdzia ir geras vietas patenka menkystos ir vidutiniokai. kai visuomenes gerove turetu kurt gabiausieji. bet jie uztringa pirmam etape, pirminio kapitalo kaupime... taip ir gaunasi stagnacija ir visokie visuomenes zaidimeliai su paveldejimu, kapitalo valdymu ir panasiom nesamonem. cia betiksle veikla. as asmeniskai noreciau, kad pazanga butu spartesne ir isitikines, kad bazines pajamos tam labai pades. o ten visokius lodarius galima pazabot veliau - tai antraeilis uzdavinys. daug svarbiau suteikt galimybes visai visuomenei. del mokesciu slepimo - tai isvis briedas. skurdziai neturi net baziniu pajamu ir matai juos reikia IS ANKSTO baust nes kazkokiu mistiniu 50% mokesciu nuslepia... cia debilizmo virsune... tik tokie kaip imortal gali tokius pezalus varinet... cia ne skurdziu problema, kad kaskas slepia mokescius. skurdziai neturi ko slept - jie ir taip gyvena nuo minimalios algos iki algos. ar turi laika gaist visokiu pasalpu prasinejimui. bazines pajamos juos padarytu bent jau pilnaverte visuomenes dalimi. o baziniu pajamu nebuvimas tik gausina nusikalteliu ir asocialu gretas...Vokietija taike panasias sistemas ir gyvena geriausiai Europoje. Kad vokieciai greitai reguoja ir keicia - jei kazkas stringa - cia rodo ju biurokratijos efektyvuma. Lietuva netaike - gyvena sudiniausiai europoje...
Shinigami 2017-12-30 18:26
Todėl norint visiems mokėti geras bazines pajamas (ne 30 eurų už vaiką) reikia didelio pinigų šaltinio. Pinigai nėra popierius ant kurio kažkas atspausdinta. Tai asmens darbas konvertuotas į pasitikėjimą, o pasitikėjimas į atspausdinta popierių. Iš verslo nepaimsi pakankamai pinigų bazinėms pajamoms visiems šalies piliečiams. Nes kaip rašiau, pinigai ant medžio neauga. Importas pinigus išsiunčia į užsienį, o eksportas atveža pinigus. Yra daug darbų kurie produkto nesukuria (biurokratija) ir juo turi išlaikyti tie kurie jį kuria. Žinoma, tie kurie kuria produktą, jiems reikia asmenų kurie jo nekuria, kad galėtu sukurti daugiau savo produkto. Paimkim įmonę gaminančia plyteles. Plytelių gamintojas kuria produktą, bet jis jį bekurdamas gali numirti badų, nes niekas jų nepardavinėja. Todėl reikalingas asmuo kuris ieškotų negamintu plytelių, bet ieškotu kam jas parduoti ir už kokia kaina. Bet jei turėsime viena gamintoja ir 10 pardavėjų, gamintojas gali nesugebėti pagaminti tiek plytelių kad visi 10 pardavėjų butu 100% apkrauti darbu. Tokia dabar pas mus problema valstybėje. Biurokratų yra daugiau nei gaminančių produktą. Todėl visiems jo nebe užtenka. Bazinės pajamos yra visiškai kitokia sistema, nei kapitalizmas. Todėl ją įvedant reikia keisti visa tvarką. Kaip veikia valstybė ir panašiai. Todėl norint įvesti bazines pajamas, visu pirma valstybė turi sumažinti savo biurokratini mechanizmą išvalyti korupcija. Tada 99% automatizuoti ir nacionalizuoti verslus susijusius su pagrindiniais poreikiais. Tai yra žemės ūkis ir namų statyba. Jų neautomatizavus 99% reikės darbuotojų kuriems reikės mokėti atlyginimus, o ne nacionalizavus bus pinigų nuotėkis. Bet tai nesiderina su demokratija ir kapitalizmu. Todėl reiktu keisti visa teisine sistemą. O esant dideliai korupcijai išvis gali dirbti nuostolingai, kaip ir didžioji valstybinių įmonių. Paimkime viešąjį transportą. Vilniuje jis pastoviai dirba nuostolingai, nors mikriukai (kol jų neuždraudė) dirbo pelningai. Nes dėl korupcijos valstybinės įmonės dirba nuostolingai (nebent imsim VĮ registrų centrą) kuris užsiimta monopolija ir yra baisesnis nei bet kuris verslininkas.