Kartą Jeffas Bezosas suskaičiavo kiek gyvenimo minučių praranda jo močiutė, o gautas senelio atsakymas įstrigo visam gyvenimui: sako, kad būtent tokiu principu sukurtas „Amazon“  (5)

Net sunku įvertinti, kaip stipriai didžiąsias kompanijas formuoja jų įkūrėjų asmenybės. Tačiau juk reikia turėti tam tikrų charakterio bruožų, kad verslo imtumeisi apskritai. Štai Bezosas iki šiol prisimena įvykį, kai išmoko svarbią pamoką - būti protingu yra lengviau nei būti geru.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jeffas Bezosas nemažą dalį vaikystės praleido senelių ūkyje Teksase. Čia jis išmoko nemažai - susipažino su gyvuliais, išmoko juos prižiūrėti, tvarkyti aplinką. Tačiau svarbiausias dalykas, kurio išmoko, yra asmeninė atsakomybė - kad ir kas nutinka, reikia iš balos išlipti pačiam, o ne ieškoti kaltų. Ne valdžia, seneliai ar kitos autoritetingos grupės kaltos, jei nesi patenkintas savo padėtimi - tu pats esi atsakingas už save.

Bezoso mama jo susilaukė dar būdama paaugle. Jos tėtis jaunąjį Jeffą visada stengėsi pamokyti atsakomybės, nes jautė, kad berniuko tėvai yra per jauni, kad turėtų vaiko brandai reikalingos išminties. Todėl jis būsimąjį milijardierių kasdien mokė įvairių tiesų apie gyvenimą iš įgūdžių. Tačiau ne visi pavyzdžiai buvo geri - Bezoso močiutė cigaretes rūkė vieną po kitos. Tuo metu, 1974 metais, jau pradėjo sklisti diskusijos apie tabako žalą sveikatai ir Bezosas pamena, kaip kartą per televiziją išvydo reklamą, kurioje buvo teigiama, kad kiekviena cigaretė pavagia bent kelias gyvenimo minutes. Todėl kitą kartą sėdėdamas ant galinės automobilio sėdynės jaunasis Jeffas suskaičiavo, kiek cigarečių kelionės metu surūkė jo močiutė, ir kiek gyvenimo minučių taip ji sau atėmė.

Bezosas tada manė, kad elgiasi labai protingai. Paprasta matematika berniuko galvoje atrodė kaip sudėtingas uždavinys, už kurio sprendimą aplinkiniai jį turėtų pagirti. Juolab, kad taip jis dar ir rūpinasi močiutės sveikata. Todėl jis garsiai ir išdidžiai pranešė savo skaičiavimo rezultatus. Tik močiutė neapsidžiaugė - ji apsipylė ašaromis. Senelis sustabdė automobilį ir išsivedė berniuką į lauką. Bezosas, žinoma, buvo išsigandęs, nes manė, kad senelis tikrai pyks, tačiau šis tik ramiai pasakė - „Vieną dieną tu suprasi – sunkiau būti geru nei protingu“.

„Amazon“ vadovas teigia taip niekada ir nepamiršęs šios pamokos. Dar daugiau - ji tapo vienos didžiausių pasaulio prekybos įmonių darbo kultūros dalimi. Bezosas savo darbuotojams yra sakęs, kad geriau jau jie įsiklausytų ir būtų geri, o ne bandytų pergudrauti klientus. „Amazon“ labai ilgai tobulino savo klientų aptarnavimo sistemas, kad tik jos veiktų idealiai ir žmonėms nekeltų streso. Stengiamasi įsiklausyti ir į nepagrįstus klientų priekaištus ir pasirūpinti greitomis siuntomis. Net jei tokių reikalauti yra tiesiog neprotinga - juk sunkiau būti geram nei protingam.

Tiesa, šioje mąstysenoje būtų galima pribadyti nemažai skylių. Juk darbuotojai dažnai skundžiasi prastomis darbo sąlygomis. Atrodo, kad darbuotojai yra „Amazon“ dalis ir visi jie turi pasistengti, kad tik mokančiam klientui viskas būtų gerai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(13)
(7)
(6)

Komentarai (5)