Kodėl „Rolls-Royce“ gamina ir automobilius, ir lėktuvų variklius? Mažai kas žino, kokia yra tikroji tiesa ir kaip su tuo susijęs BMW ir „Volkswagen“  (3)

„Rolls-Royce“ vardas yra žinomas visame pasaulyje. Šio gamintojo variklius naudoja tokie milžinai kaip „Airbus A380“ ar „Boeing 787 Dreamliner“. Tačiau tuo pat metu apie šios markės automobilius svajoja prabangos mėgėjai. Tačiau ar RR automobilius ir variklius gamina ta pati kompanija? Jei ne, tai ką viena galvoja apie kitą?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Rolls-Royce“ kadaise prasidėjo kaip viena kompanija. Su laiku „Rolls-Royce“ gamybos apimtys plėtėsi ir įmonė sukūrė ne vieną labai prabangų automobilį. Tačiau sukūrė ir ne vieną lėktuvo variklį - legendinis Antrojo pasaulinio karo didvyris „Spitfire“ naudojo būtent šios kompanijos variklius. Tačiau dabar pramoninę įrangą gaminanti „Rolls-Royce“ korporacija yra visiškai kita įmonė. „Rolls-Royce Motor Cars“, nors ir turi 20 amžiaus pradžią menančias ištakas, iš esmės buvo įkurta BMW pastangomis 1998 metais. BMW teko įsigyti teisę naudoti „Rolls-Royce“ vardą iš „Rolls-Royce PLC“ ir „Spirit of Ecstasy“ simbolį (statulėlę, puošiančią „Rolls-Royce“ automobilių groteles) iš „Volkswagen“.

Iš tiesų, dabartinis automobilių gamintojas „Rolls-Royce“, pradėjęs gaminti automobilius 2003 metais, neturi jokio tiesioginio ryšio su 1906 metais įkurta legendine „Rolls-Royce“ kompanija. Tai yra visiškai naujas darinys. Dar daugiau - tikruoju „Rolls-Royce“ pasekėju reikėtų laikyti „Bentley“ markę, kuri priklauso „Volkswagen“ korporacijai.

Taigi, nors šios įmonės dalijasi tuo pačiu vardu, „Rolls-Royce“ lėktuvų variklius ir automobilius gamina skirtingos kompanijos. Tai turi ir privalumų, ir trūkumų.

Viena vertus, didesnė produktų gama, net jei ją kuria dvi kompanijos, didina „Rolls-Royce“ vardo žinomumą, o dėl to laimi visi. „Rolls-Royce Motor Cars“ yra jauna kompanija, tačiau ji vis tiek ieško ryšių su senąja „Rolls-Royce“ istorija. Praeityje ieškoma simbolių, dizaino kalbos, tęstinumo. Todėl ir šiandieninė „Rolls-Royce“ automobilių markė didžiuojasi tais „Spitfire“ varikliais. Tačiau „Rolls-Royce Motor Cars“ vadovai ne kartą yra kalbėję apie tai, kad šis garsus vardas įmonei yra ir pakenkęs.

Reikalas tame, kad pramoninės įrangos ir lėktuvų variklių gamintojui „Rolls-Royce“ sekasi ne taip gerai. Pranešimai apie krentantį pelną, lėtėjančius pardavimus ar net darbuotojų atleidimus rodo, kad įmonė išgyvena ne pačius geriausius laikus. Ir, nors tai yra visai kita bendrovė, šios bėdos automatiškai klijuojamos ir „Rolls-Royce Motor Cars“ reputacijai. O juk šios markės automobilius ir parduoda reputacija bei statusas.

Taigi, ne - tai yra du skirtingi gamintojai ir „Rolls-Royce Motor Cars“ nėra tokia sena kompanija kaip gali atrodyti. O tas pats vardas ir logotipas turi ir pliusų, ir minusų, priklausomai nuo situacijos ir kiek „Rolls-Royce“ lėktuvų variklių užsako didieji gamintojai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(23)
(2)
(21)

Komentarai (3)