Kuo žieminis langų plovimo skystis skiriasi nuo vasarinio? Ką daryti, jei jis užšąla?  ()

Iki paskutinės minutės pakeisti langų skystį į žieminį delsę vairuotojai susiduria su rimta problema. Plovikliui užšalus visa sistema neveikia, o važiuoti purvinam stiklui ribojant matomumą – itin pavojinga.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokiu atveju viena iš populiariausių išeičių yra nuvaryti automobilį į šiltą garažą arba požeminę stovėjimo aikštelę. Bet tai nevisada padeda, nes patalpoje turi būti teigiama temperatūra, o sistemos atitirpimas užima daug laiko.

Padėti gali ir žieminio langų skysčio koncentratas, tačiau prieš naudojant šią priemonę reikia įvertinti keletą dalykų.

Yra ir daugiau skirtumų

„Lesta“ laboratorijos vadovė Živilė Diumčiuvienė pažymėjo, kad skirtumai tarp vasarinio ir žieminio langų plovimo skysčių neapsiriboja vien tik nevienoda užšalimo temperatūra.

Anot specialistės, jei vasarinis skystis iš esmės skirtas nuplauti vabzdžius, žiedadulkes ir kelio purvą, tai žieminis taip pat turi įveikti suodžius ir riebius nešvarumus, kurie nusėda ant stiklo šaltuoju sezonu. 

„Taip pat žieminiame langų plovimo skystyje yra medžiagų, kurios turi tepimo savybių. Tai leidžia apsaugoti žarneles ir purkštukus nuo pažeidimų“, – komentavo ji. 

Pašnekovė pažymėjo, kad tuo atveju, jei automobilio bakelyje dar gausu vasarinio langų plovimo skysčio, o šalčiai – ant nosies, į jį galima pripilti žieminio ploviklio koncentrato.

Savybės nebus tokios pat, kaip tikro žieminio ploviklio, tačiau sistema bent jau neužsikimš dėl užšalimo. Tačiau Ž. Dumčiuvienė įspėjo, kad ne visus ploviklius galima maišyti, o prieš to imdamiesi vairuotojai turėtų atidžiai perskaityti etiketes. 

„Ne visos medžiagos dera tarpusavyje ir gali nutikti taip, kad joms sureagavus susidarys nuosedos. Jei jos taip ir liks ant bakelio dugno – nieko baisaus, tačiau patekę į sistemą gali užkimšti purkštukus“, – kalbėjo specialistė. 

Kada suveikia ne tik šiluma? 

Ž. Dumčiuvienė sakė, kad koncentratą galima naudoti ir tuo atveju, jei skystis jau užšalęs, tačiau bakelyje ir tiekimo žarnelėse jo nebuvo daug. 

„Jei dar yra pakankamai tuščio tūrio, kurį galima pripildyti koncentratu, galima taip ir padaryti. Taip pat daug ką lemią ir temperatūra – paspaudus šalčiui jokio efekto iš to nebus“, – komentavo ji. 

Specialistė skiedimą žieminiu koncentratu rekomendavo lauke esant ne didesniam nei minus 3 laipsnių šalčiui.

Jei buvo supiltas skystis, kurio užšalimo temperatūra – minus 2 laipsniai, toks metodas gali pagelbėti ir temperatūrai nukritus iki minus 5 laipsnių.

Pašnekovė pridūrė, kad užpylus koncentrato patartina susidariusiu naujos sudėties skysčiu pravalyti sistemą, t. y. keletą kartų paeiliui aktyvuoti purkštukus.

Anot specialistės, jei sistemoje buvo vasarinis langų ploviklis, o bakelis – pilnas, efektyviausia priemonė ją atšildyti bus šilta patalpa.

Ž. Dumčiuvienė paaiškino, kad vasarinis ploviklis užšaldamas plečiasi, todėl žarnelėse gali atsirasti mikroįtrūkimų. Be to, stingdamas langų plovimo skystis darosi klampesnis, o tai gerokai sumažina „vėduoklinių“ purkštukų efektyvumą. 

„Jeigu vasarinio skysčio bakelyje prieš šalčius lieka daug, gali nutikti taip, kad šaldamas ir besiplėsdamas jis pažeist ir pačią talpą“, – įspėjo laboratorijos vadovė. 

Žieminis – gerokai brangesnis

Ž. Dumčiuvienė pastebėjo, kad rinkoje siūlomi pačių įvairiausių užšalimo temperatūrų langų plovimo skysčiai. Šiuo metu daug kur taikomos nuolaidos plovikliams, kurie neužšąla, jei temperatūra nėra žemesnė nei minus 10 laipsnių, tačiau artėjant žiemai iš šio gaminio – mažai naudos.

Anot pašnekovės, neužšalti esant žemai temperatūrai padedančios medžiagos, tokios kaip metanolis ar etanolis, ženkliai padidina žieminių ploviklių kainas. Lyginant su vasariniais, priklausomai nuo užšalimo temperatūros, jos gali skirtis netgi du ar tris kartus.

Ž. Dumčiuvienė atkreipė dėmesį, kad kai kuriuose plovikliuose dar naudojamas metanolis – pigesnė, bet nuodinga medžiaga.

Laikantis Europos Sąjungos reikalavimų, nuo kitų metų gegužės mėnesio Lietuvoje parduodamuose gaminiuose metanolio leistinas kiekis negalės viršyti 0,6 proc. 

 „Nebūtina skaityti visos vartotojo instrukcijos, bet reikia atkreipti dėmesį į svarbiausius simbolius, kurie pažymėti ant etiketės Kitu atveju nutiks taip, kad išsirinksite gaminį, kurio šiaip nenaudotumėte“, – sakė specialistė

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Saulius Rinkevičius
(4)
(5)
(-1)

Komentarai ()