Neseniai pasirodė dokumentinis filmas apie plokščiažemininkus: įdomiausia vieta – pats plokščiažemininkas įrodo, kad Žemė yra apvali (Video)  (13)

Neseniai „Netflix“ svetainėje pasirodė naujas dokumentinis filmas pavadinimu „Behind the curve“ (liet. „Už linkio“). Jame yra bandoma nagrinėti plokščiažemininkų judėjimą ir kodėl žmonės ima tikėti šia keista idėja, jog Žemė – plokščia.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Filmas sulaukė tikrai pozityvių reakcijų, kritikai sako, kad jis koncentruojasi į pačius žmones, bando juos suprasti, o ne atmesti ir įžeisti. Tačiau daugeliui žiūrovų labiausiai patinka ta filmo vieta, kurioje pats plokščiažemininkas įrodo, kad Žemė yra apvali.

Jeranas, priklausantis grupei „Globebusters“, nusprendė atlikti eksperimentą, kuris turėjo įrodyti, kad Žemė yra plokščia. Jis į pagalbą pasitelkė dvi lentas, kuriose buvo išpjautos skylės 5,18 metrų aukštyje, kamerą ir draugą Henrique, kurio pareiga buvo laikyti uždegtą deglą tokiame pačiame aukštyje kaip išpjautos skylės.

Čia ir prasideda visas įdomumas, mat jei Žemė tikrai būtų plokščia – būtų nesvarbu kur stovi Henrique ir šviesą per skyles matytume. Tuo tarpu jei Žemė neplokščia – į skaičiavimus reikia įtraukti ir Žemės linkį. Kitaip sakant, toje vietoje kur stovėjo Henrique, deglas turėjo būti laikomas ne 5,18 metrų aukštyje, bet 7 metrų aukštyje.

Prasidėjus eksperimentui, taip, atspėjote, Jeranas šviesos nematė. Sumišęs eksperimento iniciatorius tada paprašė draugo patvirtinti, kad jis laiko deglą tokiame aukštyje, kokiame reikia – 5,18 metrų. Tada jis paprašė iškelti deglą aukščiau ir štai – šviesa pasirodė.

„Įdomu“, – pakomentavo Jeranas.

Tačiau tai nebuvo pirmas kartas kada toks eksperimentas įrodė plokščiažemininkams, jog Žemė tikrai nėra plokščia. 1836 metais pirmą kartą jį atliko Samuelis Birley Rowbothamas. Taigi, šis eksperimentas vėl ir vėl įrodo, kad Žemė tikrai turi linkį.

Parengta pagal „IFL Science“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(36)
(3)
(33)

Komentarai (13)