Kaip dažnai reikia keisti paklodes ir užvalkalus? Ką apie tai sako mokslas ir kodėl gorilų bei šimpanzių guoliai yra švaresni nei mūsų lovos  ()

Jei prieš jus atsirastų didelė šlapimu supilta krūva pleiskanų, plaukų, dulkių erkučių ir išmatų, tikriausiai nenorėtumėte ten įsitaisyti ir pamiegoti. Bet dažnas žmogus tai daro kasnakt.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jūsų lova yra viena nešvariausių vietų jūsų namuose. Per dieną žmogus atsikrato 500 milijonų negyvų odos ląstelių. Daug jų nugula jūsų miegamajame. Miegodami jūs vartotės, prakaituojate ir seilėjatės. Gali būti (ir mes jūsų nesmerkiame), kad savaitgalį dar ir pavalgote lovoje, jos gyventojus pamaitindamas trupiniais. Tyrimai rodo, kad žmonių lovose netrūksta kūno skysčių, pleiskanų, plaukų ir net išmatų, todėl patalynę būtina reguliariai skalbti. Bet kaip dažnai tai daryti?

Ne viena apklausa parodė, kad žmonės savo paklodes, pagalvių bei antklodės užvalkalus keičia nepakankamai dažnai. Businessinsider.com paleista apklausa atskleidė, kad 54 % apklaustųjų savo patalynę skalbią nepakankamai dažnai. 30 % iš 523 apklaustųjų pripažino patalynę skalbiantys kelis kartus per mėnesį, o 22 % tai atlieka tik kartą per mėnesį. Ir tai visiškai atitinka tai, ką jau seniai numanė mokslininkai - daugelis žmonių paklodes, pagalvių bei antklodės užvalkalus keičia nepakankmai dažnai. Jau nekalbant apie tai, kad studentai ir vyresnio amžiaus žmonės tai daro kelis kartus per metus.

Kodėl tai svarbu? Na, dulkių erkutės, kurios minta jūsų kūno dovanomis, gali sukelti alergines reakcijas. Net jei nesate joms alergiškas, jos gali pakenkti jūsų imuninei sistemai. Dažniausios nešvarios patalynės sukeliamos problemos - šlapimo takų uždegimai, žaizdų infekcijos ir net plaučių uždegimas.

Tačiau nesijaudinkite - patalynę pakanka atšviežinti kartą per savaitę. Tai patvirtina Niujorko universiteto mikrobiologas Philipas Tierno - „Grybelis, bakterijos, gyvūnų pleiskanos, žiedadulkės, purvas, pūkai, patalynės medžiagos dalelės, prakaitas, analinės ir vaginalinės išskyros, seilės... O kur dar kosmetika. Pavojingi kiekiai susikaupia per 1-2 savaites, todėl reikėtų stengtis patalynę skalbti kartą per savaitę“.

Ne taip jau dažnai, tiesa? Štai gorilos ir šimpanzės sau guolius suka kiekvieną naktį. Todėl mokslininkai yra įsitikinę, kad jie yra švaresni nei mūsų lovos. Tačiau šiek tiek purvo ir dulkių mums nekenkia - mūsų imuninė sistema su tuo išmoksta susidoroti. Tiesiog stenkitės keisti visus užvalkalus bent kartą per savaitę. Juk švarioje lovoje ir miegas saldesnis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(19)
(7)
(12)

Komentarai ()