Gyvybę gelbstinčios krūtys - pirmą kartą mokslinėje literatūroje aprašyta tokia keista istorija  ()

Išskirtiniame tyrime mokslininkai praneša apie jų teigimu pirmąjį medicininėje literatūroje užfiksuotą atvejį, kai silikoninis krūtų implantas pakeitė kulkos trajektoriją ir greičiausiai išgelbėjo moters gyvybę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis baisus, bet, laimei, nemirtinas įvykis nutiko Ontarijuje (Kanadoje), ir jo aplinkybės vis dar tiriamos – šaulys vis dar nėra nustatytas, o ginklas nesurastas.

Tačiau akivaizdu, kad 30-metė moteris patyrė sunkią krūtinės traumą po to, kai naktį į ją netikėtai pataikė kulka.

„Pacientė pranešė eidama gatve pajutusi šilumą ir skausmą kairėje krūtinės pusėje, o pažvelgusi žemyn pamatė kraują“, – atvejo aprašyme skelbia plastikos chirurgo Giancarlo McEvenue vadovaujama tyrėjų komanda.

Pervežta į traumatologinį centrą moteris buvo stabilios būklės, be papildomų sužalojimų – išskyrus vieną įėjimo žaizdą viršutinėje kairės krūties dalyje.

Ištyrus žaizdą paaiškėjo, kad aplink kulkos paliktą skylę yra ir nudegimo žymės – kas kelia hipotezę, kad šauta buvo iš labai arti – o objektą, pagal masę panašų į kulką, galima buvo užčiuopti po oda kitoje moters kūno pusėje, po dešiniąja krūtimi.

Rentgenograma patvirtino, kad objektas tikrai ir yra kulka, vis dar tebesanti pacientės kūne, dešinėje šoninėje krūtinės ląstos sienelėje – o taip pat parodė lūžusį šonkaulį: ženklą, liudijantį kulkos trajektoriją per kūną.

Atlikus kompiuterinę tomografiją, buvo nustatytas plaučių sumušimas (plaučių audinio pažeidimas), tačiau vidinės krūtinės ląstos dalies traumų nėra, nors pėdsakai rodo, kad kulka pataikė į abu krūtų implantus.

Chirurgai pašalino abu pažeistus implantus ir ištraukė kulką, kuri buvo atiduota policijai ir buvo identifikuota kaip 0.40 kalibro (10 mm) kulka su variniu apvalkalu.

Po sėkmingos operacijos medikai, pasinaudodami kompiuterine tomografija ir klinikiniais įrodymais, atkūrė kulkos kelią per pacientės kūną.

Tyrėjų teigimu, jei kulkos trajektorijos nebūtų nukreipęs kairysis krūties implantas, kulka būtų perėjusi tiesiai per krūtinės ląstos sieną ir galėjo pataikyti į moters širdį.

„Remiantis kulkos įėjimo trajektorijos klinikiniu ir radiologiniu įvertinimu, vienintelė kulkos nukrypimo priežastis yra kairysis krūties implantas, – rašo autoriai. – Šis implantas uždengia širdį ir krūtinės ląstą, todėl greičiausiai išgelbėjo moters gyvybę“.

Mokslininkai sako, kad kulkos trajektorijos pokytis, tikėtina, įvyko implanto viduje, kai kulka prisispaudė ir galiausiai praplėšė implanto membraną.

Nors hipotetinis krūtų implantų vaidmuo stabdant kulką buvo tirtas ir anksčiau, mokslininkai teigia, kad jų pacientės atvejis yra pirmasis, turintis daugybę įrodymų, liudijančių, kad implantai gali nukreipti šūvius.

„Mūsų tyrimas papildo šias žinias naudodamas didelės skiriamosios gebos kompiuterinės tomografijos technologiją tam, kad išanalizuotų kulkos trajektoriją realaus paciento atveju“, – rašo autoriai.

„Šis kulkos trajektorijos pokytis galėjo įvykti tik dėl to, kad mūsų pacientei kulka pataikė į implantą – nes kulka nepataikė į kaulą kairiojoje kūno pusėje (tai patvirtina lūžių nebuvimas kairėje ir kulkos energijos praradimas, dėl ko ji nepadarė daugiau žalos dešiniojoje kūno pusėje)“, – skelbiama tyrime.

Tyrimas paskelbtas „Plastic Surgery Case Studies“.

Parengta pagal „Science Alert“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(5)
(2)
(3)

Komentarai ()