Žinia, prilygstanti bombos sprogimui - Kanye West sieks tapti JAV prezidentu: štai kodėl jo šansai nėra nuliniai, nors pažiūros šokiruoja net ir visko mačiusius gerbėjus  (48)

Išlaisvint visus

sutramdyt, paguost

prezidentu patapti

jei tik Dievas duos


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Liepos 5 dieną Kanye West paskelbė tvitą, kad ketina kelti savo kandidatūrą į JAV prezidento postą. Šis pareiškimas sukėlė sprogusios bombos efektą ir ir pribloškė netgi pripratusius prie reperio išdaigų. Tačiau Westas savo ketinimų rimtumą patvirtino, ir, šiaip jau, šansas nėra nulinis. Formalius kriterijus jis atitinka: vyresnis, nei 35 metų, JAV pilietis ir šalyje gyveno ilgiau nei 14 metų.

Nors iki rinkimų liko mažiau nei keturi mėnesiai ir per tą laiką jam dar reikės atlikti kai kurias biurokratines procedūras (kai kuriose valstijose parašų rinkimo terminas jau baigėsi) ir išsiaiškinti kontraktinius įsipareigojimus su stambiais prekių ženklais (pavyzdžiui, Gap), jis nusiteikęs ryžtingai.

Forbes duotame programiniame interviu reperis pareiškė, kad jo žodžiai – ne naujausio albumo viešųjų ryšių kampanija, o visas popierizmas jį nelabai jaudina. „Bendrauju su ekspertais. Rengiuosi pasikalbėti su Jaredu Kushneriu, Baltaisiais rūmais, su Joe Bidenu“, – sako jis. Sprendžiant iš visko, ekspertai pranešė Kanye, kad dėl koronaviruso jam gali būti leista dalyvauti prezidento rinkimuose netgi ir pavėlavus.

Šiaip jau, kad galėtų balotiruotis, Westui reikia bent jau platformos ir jį palaikančios partijos. Su partija reikalai paprastesni: jis išsikelia kaip trečios partijos – The Birthday Party – kandidatas. Išsilavinę melomanai gali klaidingai priskirti ⁠tai sau, tačiau viskas kur kas paprasčiau. „Pavadinimas toks, nes, kai laimėsime, tai bis visuotinis gimtadienis“, – paaiškina jis. Jo kampanijos šūkis – „YES!“

Savo kandidatu į viceprezidentus Kanye pasirinko Michelle Tidball, 57 metų amžiaus pamokslininkę ir „biblinę asmeninio augimo trenerę“ Cody miesto (Wyoming valst.). Jis jau gavo savo sutuoktinės Kim Kardashian ir Space X įkūrėjo Elono Musko palaikymą – abu juos paskelbė savo patarėjais, o pergalės atveju Muską planuoja padaryti „mūsų kosmoso programos vadovu“.

Ir jei anksčiau Kanye – daugelio nepasitenkinimui – atvirai reiškė palaikymą Donaldui Trumpui, tai šiame interviu nuo jo atsižegnojo – nes, jo nuomone, dabartiniam JAV prezidentui nepavyko susitvarkyti su koronaviruso krize („Mano nuomone, tai visiška betvarkė“). Reperis prisipažino persirgęs COVID-19 vasarį (ir gydėsi informaciniais videofilmukais). Trumpas į Westo pareiškimą sureagavo taip: „Labai įdomu“.

Ne mažiau įdomu, kad, atrodo, ir pats Kanye suvokia, kad gali tapti savotišku kandidatu-spoileriu, atitraukiančiu juodaodžių balsus nuo demokratų partijos kandidato, tačiau jis pats su tokiu traktavimu kategoriškai nesutinka. „Tvirtinti, kad visi juodaodžiai balsuoja tik už demokratus, ir kad dalyvauju rinkimuose vien tam, kad sukelčiau nesutarimą, – rasizmo ir baltosios rasės pranašumo pasireiškimas“. Beje, pats Kanye, nei karto per savo gyvenimą nėra balsavęs.

Tačiau įdomiausia – potencialaus JAV prezidento politinė platforma ir jo pažiūros.

Kanye abejoja vakcinavimo efektyvumu, vadindamas skiepus „žvėries ženklu“. Interviu Forbes, jis pažymėjo, kad „tiek daug mūsų vaikų buvo paskiepyti ir paralyžiuoti… Tad, kai kalbama, kad su kovidu padės susitvarkyti vakcina, vertinu tai itin įtariai“. Westas taip pat palaiko gan populiarią sąmokslo teoriją: „Jie nori visus mus sučipuoti – padaryti mums viską, kas tik įmanoma, kad nepatektume į rojų“.

Reperis nusiteikęs prieš abortus, nes „gerbia tai, kad parašyta Biblijoje“. „Visos tos programos [turimos omenyje nevyriausybinės organizacijos Planned Parenthood.] į mūsų miestus pateko, padedamos baltųjų nacionalistų, velnio darbus atlikti“.

Kanye nori padaryti maldas mokyklose privalomomis. „Atkurti Dievo šalyje Jo pykčio baimę ir meilę Jam visose mokyklose ir organizacijose – tada sumažės baimė ir meilė visam kitam. Pašalinti maldas ir Viešpatį iš mokyklų – toks buvo velniškas planas, todėl savižudybių tarp mūsų vaikų kaip niekad daug. Šis planas reiškia daugiau narkotikų, daugiau mirčių ir savižudybių“.

Jis prieštarauja mirties bausmei. „Nežudyk“. Tuo viskas pasakyta.

Reperis ketina užbaigti policijos žiaurumądabar labai aktuali tema, – tačiau primena, kad „policininkai irgi žmonės“. Jis laiko save vienu iš nedaugelio juodaodžių, galinčių atvirai kalbėti šia tema.

Westas kol kas nepakankamai įsigilino į JAV mokesčių sistemą, tačiau žada „atlikti tyrimą su pačiais kompetentingiausiais Dievui tarnaujančiais ekspertais, ir sukurti geriausią šio klausimo sprendimą“.

Westas neturi ir šalies užsienio politikos. „Esu nusiteikęs apginti Ameriką mūsų didinga armija. Verčiau pirma susitelkime į save“. Tačiau apie kai ką supratimą jis turi: jis neslepia savo meilės Kinijai ir jos dėl pandemijos nekaltina. „Tai ne Kinijos ir kinų kaltė. Jie irgi Dievo žmonės“.

Baltųjų rūmų organizacija valdant Kanye primins Wakandą – išgalvotą ir technologiškai pažangiausią pasaulyje šalį iš Marvel komikso ir filmo „Juodoji pantera“. Filme karalius tariasi su pagrindiniu mokslininku, prisimena reperis. Įdomu, kaip mokslo progreso ir inovacijų siekis dera su antivakserio ir konspirologo požiūriu?

Dar vienas jo vidaus politikos prioritetas – „atsikratyti chemikalų. Mūsų dezodorante, dantų pastoje – visur, kur jie kliudo mums tarnauti Dievui“. Kalbant apie koronaviruso gydymą, jo pasisakymas irgi vienareikšmiškas: „Mes meldžiamės. Mums paprasčiausiai reikia nustoti daryti tai, kas piktina Dievą“.

„Kai tapsiu prezidentu, pasilinksminsime. Užmiršime visas tas šnekas apie rasizmą, skirsime kiekvienam po 40 akrų [16,2 ha] žemės ir mulą – štai toks planas, – savo priešrinkiminę programą apibendrino Kanye West. – Būtent Dievas paskiria JAV prezidentą. Ar laimėsiu rinkimus 2020-ais ar 2024-ais – viskas Dievo valioje“.

P.S. Duodamas interviu Forbes (bent jau svetainėje pateiktame tekste) Dievą ir velnią Kanye paminėjo 19 ir 4 kartus atitinkamai.

(13)
(23)
(-10)

Komentarai (48)