Labiausiai pasviręs bokštas pasaulyje? Kelis amžius stovėjęs tiesiai - bažnyčios bokštas ėmė svirti ir svirti  ()

Pasviręs Pizos bokštas yra garsiausias pasviręs statinys pasaulyje. Tačiau tikrai ne vienintelis. Tiesą sakant, ir savo aplinkoje tikriausiai surastumėte vieną-kitą statinį, kuris su metais ėmė krypti į vieną pusę. O štai šis bažnyčios bokštas Surhuzene, Vokietijoje, yra pasviręs labiausiai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesa, tai yra labai jau sąlyginis titulas. Labiausiai pasviręs bokštas tikriausiai yra koks nors niekam nereikalingas statinys, kuris jau beveik guli ant žemės. Tačiau, priešingai nei visokios griuvenos, Surhuzeno (Suurhusen) bažnyčios bokštas yra stabilus. Jis visada bus toks, koks yra, neskaitant minimalaus judesio, kuris tokiems pastatams yra būdingas.

Surhuzeno bažnyčia buvo pastatyta 14 amžiuje. 15 amžiuje ji buvo sutrumpinta ir atsivėrusioje erdvėje buvo pastatytas maždaug 27 metrų aukščio bokštas. Bažnyčia primena gotikinius tvirtovių stiliaus pastatus. Ir, žinoma, kadaise jos bokštas buvo tiesus.

Viduramžiais bokštas pastatytas pelkėtoje žemėje. Ji stabilizuota storais ąžuoliniais rąstais, kurie iš tikrųjų neblogai atlaikė plytinio statinio svorį. Patys rąstai netgi nepuvo, nes juos nuo deguonies saugojo gruntinis vanduo. Taigi, iki 19 amžiaus Surhuzeno bažnyčia turėjo sąlyginai tiesų bokštą.

19 amžiuje bažnyčios apylinkės buvo nusausintos. Taigi, oro paragavę rąstai ėmė pūti ir bokštas po truputį ėmė svirti. 1975 metais padėtis tapo pavojinga ir bokštas buvo uždarytas remontui. 1985 metais jis jau buvo stabilizuotas ir dabar gali būti lankomas. Dabar Surhuzeno bažnyčios bokštas yra pasviręs 5,19 laipsnių - 1,22o labiau nei Pizos bokštas.

Taigi, jam priklauso labiausiai pasvirusio bokšto titulas pasaulyje? Na, 2010 metais Gineso rekordų agentūra tą titulą iš Surhuzeno bažnyčios bokšto atėmė - Capital Gate dangoraižis Abu Dabyje yra pasviręs labiau. Tačiau jis toks buvo pastatytas tyčia, priešingai nei senieji Europos pasvirėliai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(6)
(1)
(5)

Komentarai ()