„Jingle Bells“ yra populiariausia amerikietiška daina pasaulyje, bet ar žinote jos istoriją? Tai visai ne Kalėdinė daina, netgi priešingai - štai kokia keista ir net juokinga jos istorija  (0)

Ar šiandien jau girdėjote „Jingle Bells“ melodiją? Galbūt ir pats užtraukėte lietuvišką „Din dilin“ versiją ir mintimis leidotės „blizgančiu sniegu“? Iš tikrųjų, „Jingle Bells“ yra populiariausia amerikietiška daina pasaulyje. O jos sukūrimas buvo tiesiog juokingai priešingas dabartinei dainos reikšmei.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Jingle Bells“ - tai daina apie pasivažinėjimą vieno žvangučiais papuošto arklio (Jingle Bells - žvangučiai) traukiamomis rogėmis. Ji pabrėžia jaunatviškas žiemiškas linksmybes ir net šiokį tokį flirtą. Visi žmonės pamena šios dainos pradžią, bet ar prisimenate, kad antrame posmelyje prie mūsų lyrinio subjekto sėdėjo panelė Fanny Bright. Vyrukas bandė pavėžinti merginą kuo greičiau, tačiau netrukus patyrė avariją ir išvirto iš rogių. Pabaigoje lyrinis subjektas ragina draugus pavėžinti merginas, kol žemė balta.

Žinote, kiek kartų „Jingle Bells“ dainoje minimos Kalėdos, Kalėdų Senelis, dovanos ar bet kas susijusio su žiemos šventėmis? Lygiai nulį. Nei karto niekas neužsiminė apie Kalėdas, nes „Jingle Bells“ nėra Kalėdinė daina. Priešingai nei „Tyli Naktis“, „Jingle Bells“ neturi nei religinės prasmės, nei yra susijusi su šventėmis. Tiesą sakant, tai net nėra vaikams skirta daina (panelė Fanny Bright?).

 

 

„Jingle Bells“ parašė Jamesas Lordas Pierpontas 1857 metais. Originaliai ši daina vadinosi „One horse open sleigh“ (atviros vieno arklio rogės) ir pirmą kartą buvo atlikta 1857-ųjų rugsėjo 16 dieną Bostone. Tuomet ją dainavo Johnny Pellas, kuris išsidažydavo veidą juodai ir šaržuodamas juodaodžius bandydavo prajuokinti žiūrovus. Ir taip - tai nebuvo tiesiog linksma daina apie žiemą - pagal Pello atlikimą tai buvo humoristinis kūrinys.

Jau gana gadinti jūsų geriausiai žinomą kalėdinę dainą? Baikit, dar ne viskas. Iš tikrųjų, „Jingle Bells“ buvo gėrimo daina. Dėl beprotiškai primityvaus teksto ją dainuodavo barų lankytojai ir su kiekvienu „hey!“ keldavo bokalus į viršų.

Tyrėja Kyna Hamill peržiūrėjo daug panašių 19 amžiaus vidurio dainų. Paaiškėjo, kad „Jingle Bells“ nėra labai originali. Pierpontui tuo metu trūko pinigų, todėl jis sukūrė greitą, paprastą džinglą, kuris gerai tiktų įvairiems paprastų žmonių vakarėliams. Autorius tiesiog surinko daug kitų dainų motyvų, juos apšlifavo ir sudėjo į vieną. Ir tiek.

 

Tačiau tiek daug žmonių dainavo „Jingle Bells“, kad ši daina labai išpopuliarėjo. 19 amžiaus pabaigoje ji buvo įrašyta ant Edisono cilindro - jau seniai nebenaudojamos garso laikmenos. 20 amžiaus pradžioje garsusis Haydn kvartetas įrašė „Jingle Bells“ versiją, kuri greitai paplito po visą JAV. 1943 metais dainą įrašė Bingas Crosby, taip galutinai pašalindamas tą „paprastos dainos“ etiketę.

1965 metais „Jingle Bells“ tapo pirmąja kosmine daina. „Gemini 6“ astronautai atliko šią dainą paslapčia į kosmosą atsigabenta lūpine armonikėle ir varpeliais. Kaip galite įsivaizduoti, tuo metu „Jingle Bells“ jau seniai buvo kalėdinė daina. Ir tikriausiai amžinas populiarumas jai buvo garantuotas dar iki to laiko.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(67)
(0)
(67)

Komentarai (0)