Viskas, ką svarbu žinoti apie vakcinas nuo COVID-19: kaina, skiepijimo eiliškumas ir šalutiniai poveikiai  (10)

Šiuo metu Lietuvą jau yra pasiekusios 2 vakcinų nuo COVID-19 siuntos. Gruodžio 27 dieną šia vakcina jau buvo paskiepyti pirmieji Lietuvos medikai. Vis dėlto gyventojams kyla daugybė klausimų apie naujuosius skiepus. Paruošėme atsakymus į svarbiausius klausimus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kokiu eiliškumu gyventojai bus skiepijami nuo COVID-19?

Pirmiausiai skiepijami bus sveikatos priežiūros įstaigose dirbantys medikai – COVID-19 padalinių darbuotojai, greitosios pagalbos, intensyviosios terapijos-reanimacijos skyrių darbuotojai. Antruoju etapu vakcinos bus skiriamos palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugas teikiančių gydymo įstaigų darbuotojams ir pacientams. Minėtos grupės turėtų būti paskiepytos per pirmąjį metų ketvirtį. Vėliau, paskiepijus prioritetines grupes, vakcinuotis kviesime visuomenę.

Ar vakcina nuo šio viruso bus mokama?

Ne, vakcina bus nemokama.

Kiek šiuo metu vakcinų jau pasiekė Lietuvą ir kada bus kita siunta?

Šiuo metu Lietuvą yra pasiekusios 2 vakcinų siuntos: pirmoji atvyko gruodžio 26 dieną, antroji – gruodžio 28 dieną. Abiejose siuntose buvo maždaug 10 tūkstančių vakcinų. Kol kas nežinoma, kada į Lietuvą bus atgabenta trečioji siunta.

Kas yra „Comirnaty“ vakcina?

„Comirnaty“ – tai „BioNTech ir „Pfizer“ sukurta vakcina, padedanti apsaugoti nuo koronavirusinės infekcijos (COVID-19 ligos) asmenis, vyresnius nei 16 metų. Vakcinos „Comirnaty“ savo sudėtyje turi genetinės informacijos (mRNA) apie viruso SARS-CoV-2, sukeliančio COVID-19 ligą, dyglio baltymą. Vakcinos „Comirnaty“ sudėtyje nėra paties viruso, ir ji negali sukelti COVID-19 ligos.

Kokia yra dabar esančios Lietuvoje vakcinos sudėtis ir kuo ji skiriasi nuo kitų?

Ji vadinasi „Comirnaty“. Ji yra naujos struktūros – mRNR. Ši struktūra, patekusi į organizmą, sukelia baltymo gamybą, kurį atpažįsta imuninė sistema ir pradeda gaminti antikūnus bei specialiąsias T ląsteles, atsakingas už viruso sunaikinimą.

 

Kaip ilgai išliks imunitetas po šios vakcinos?

Kadangi virusas yra naujas, šiuo metu nėra pakankamai žinių, kiek laiko po vakcinacijos išliks imunitetas, taip pat neaišku, ar bus reikalinga reguliari revakcinacija.

Ar vakcinos apsaugos paskiepytus žmones, jei virusas mutuoja?

Paprastai virusai mutuoja (keičiasi viruso genetinė medžiaga), tačiau mutacijos nebūtinai turi įtakos vakcinos veiksmingumui nuo viruso. Kai kurios vakcinos nuo virusinių ligų išlieka veiksmingos praėjus daugeliui metų po jų sukūrimo ir suteikia ilgalaikę apsaugą. Kita vertus, sergant tokiomis ligomis kaip gripas, viruso padermės keičiasi taip dažnai ir tiek daug, kad vakcinos sudėtis turi būti atnaujinama kasmet, norint jog ši būtų veiksminga. Mokslo bendruomenė ir reguliavimo institucijos stebės, ar koronavirusas Sars-CoV-2 laikui bėgant keičiasi, ir, jei taip, ar vakcinos gali apsaugoti žmones nuo infekcijos.

Jei žmogus jau persirgo COVID-19 liga, ar jam dar reikia skiepytis?

Tokiu atveju skiepai nėra būtini, tačiau rekomenduojami. Persirgusiems ir paskiepytiems asmenims jokio pavojaus ar pašalinių reakcijų nebuvo pastebėta klinikinių tyrimų metu.

Ar šia vakcina galima skiepyti vaikus?

Vakcina skirta suaugusiems asmenims – žmonėms nuo 16 metų.

 

Ar saugu skiepytis šia vakcina sergant lėtine liga?

Tyrimai rodo, kad tie žmonės, kurie turėjo lėtinių ligų ir buvo paskiepyti šia vakcina, nepatyrė jokių pavojingų pašalinių reakcijų. Vienintelė abejonė buvo dėl veiksmingumo, nes neaišku, ar vakcinos apsauga bus pakankama. Taigi, sergant astma, cukriniu diabetu, esant nutukimui, plaučių ligoms, galima skiepytis šia vakcina.

Kada nerekomenduojama skiepytis?

Nerekomenduojama, jei žmogus jau persirgo šia liga ir yra susidaręs pakankamas antikūnų kiekis.

Kokie šalutiniai reiškiniai gali pasireikšti po vakcinos?

Tyrimo metu dažniausiai pasitaikę šalutiniai poveikiai, vartojant vakciną „Comirnaty“, buvo lengvi arba vidutinio sunkumo, o žmonių sveikata pagerėjo per kelias dienas po vakcinacijos. Žmonės jautė skausmą bei patinimą injekcijos vietoje, nuovargį, skundėsi galvos, raumenų ir sąnarių skausmais, šaltkrėčiu ir karščiavimu. Šie šalutiniai poveikiai pasireiškė daugiau nei 1 iš 10 tyrime dalyvavusių asmenų. Paraudimas injekcijos vietoje ir pykinimas pasireiškė mažiau nei 1 iš 10 žmonių. Niežėjimas injekcijos vietoje, galūnių skausmas, padidėję limfmazgiai, miego sutrikimas ir bloga savijauta buvo nedažnas šalutinis poveikis – pasireiškė mažiau nei 1 iš 100 žmonių.

Ar ši vakcina gali sukelti kokį nors ilgalaikį poveikį?

Tokių duomenų nėra ir šiuo metu nėra jokių ženklų, kad vakcina turėtų ilgalaikį poveikį. Tyrimai yra tęsiami.

 

Kiek laiko turi praeiti nuo skiepo, kol žmogus įgaus imunitetą?

Po antrojo skiepo praėjus savaitei galima sakyti, kad žmogus turi imuninę apsaugą.

Ar reikalingas specialus pasiruošimas prieš skiepą?

Reikia, kad žmogus gerai jaustųsi, nekarščiuotų, nebūtų paūmėjusios kitos ligos. Jei viskas atliekama tvarkingai, jokių didesnių pašalinių reiškinių neturėtų būti.

Ką apie COVID-19 vakciną reikia žinoti asmenims, kurie turi alergijų, taip pat jei asmuo alergiškas vakcinos sudedamosioms dalims?

Jei asmuo alergiškas, jis tai turėtų pasakyti gydytojui ir slaugytojai. Tokiu atveju skiepas yra negalimas. Ką rodo jau turimi duomenys – alerginės reakcijos yra itin retos. Be to, skiepijama medicinos įstaigoje, kurioje galima greitai suteikti medicininę pagalbą.

Ar nėščiosios gali būti skiepijamos nuo COVID-19?

Laboratoriniai tyrimai su gyvūnais neparodė jokio kenksmingo poveikio nėštumui, tačiau duomenų apie vakcinos „Comirnaty“ vartojimą nėštumo metu ar maitinant kūdikį yra labai mažai. Sprendimas dėl vakcinos vartojimo nėščiosioms ir krūtimi maitinančioms moterims turėtų būti priimtas tik pasikonsultavus su sveikatos priežiūros specialistu ir įvertinus skiepijimo naudą bei riziką.

Parengta pagal koronastop.lrv.lt, Kauno klinikų gydytoją imunologę dr. Ievą Bajoriūnienę ir Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) kanclerę Jurgitą Grebenkovienę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Gabrielė Grinkaitė
(6)
(3)
(3)

Komentarai (10)