Kas atsitinka, kai kanapės sumaišomos su psichodeliniais narkotikais? Mokslininkai turi atsakymą  (1)

„Apsinešimas“ kažkada buvo laikomas nukrypimu ar kultūriniu nepaisymu, tačiau dabar, pasikeitus požiūriui į narkotikus, tai yra mokslas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai reiškia, kad mokslininkams pagaliau buvo suteikta žalia šviesa ištirti protą keičiančių medžiagų poveikį, todėl gauta naujų duomenų apie kanapių maišymo su psichodeliniais narkotikais, tokiais kaip LSD, „magiški grybukai“ ar ajahuaska, pasekmes.

Pristatydami savo darbą žurnale „Psychopharmacology“, tyrimo autoriai atskleidžia, kad kanapės sustiprina mistinius potyrius, kuriuos sukelia serotoninerginiai psichodelikai – narkotikų klasė, kuri trikdo sąmonę, veikdama serotonino receptorius smegenyse.

„Radome įrodymų apie intensyvesnius mistinio tipo, ego mirties ir vizualinius potyrius, susijusius su kanapių vartojimu“, – rašo jie ir priduria, kad šis poveikis yra tiesiogiai proporcingas suvartojamos „žolės“ kiekiui.

Tyrimo autoriai apklausė 321 žmogų apie psichodelikų vartojimą. 39 proc. iš jų teigė, kad kanapes vartojo kartu su serotoninerginiu psichodeliniu preparatu, o didžioji dauguma vartojo LSD arba psilocibiną.

Išanalizavę dalyvių atsakymus į mistinės patirties klausimyną, mokslininkai pastebėjo nuo dozės priklausomą ryšį tarp kanapių vartojimo ir vidutinių tokios patirties balų.

Rezultatai taip pat parodė, kad „žolės“ rūkymas turi įtakos tikimybei patirti blogą „kelionę“, kurią autoriai apibūdina kaip „iššūkį keliančią patirtį“. Įdomu tai, kad duomenys atskleidė, jog mažos kanapių dozės sumažina tikimybę patirti tokį nemalonų psichodelinį „pabėgimą“, o didelės dozės šią tikimybę padidina.

 

Tai ypač pasakytina apie konkrečius šių sudėtingų „kelionių“ elementus. Pavyzdžiui, žmonės, kurie savo psichodelinius preparatus maišė su mažomis kanapių dozėmis, buvo linkę gauti žemesnius balus tiek „baimės“, tiek „beprotybės“ subskalėse nei tie, kurie nevartojo kanapių. Tačiau didelių kanapių dozių vartojimas sustiprino abu šiuos nemalonius aspektus.

Pasak autorių, tai gali būti prieštaringo kanapių poveikio įrodymas, nes mažos dozės padeda sumažinti psichologinę kančią, o didesnės dozės sustiprina šią psichinę sumaištį. Be to, reikia pažymėti, kad skirtingose ​​kanapių atmainose yra skirtingų pagrindinių kanabinoidų, tokių kaip CBD ir THC, kiekiai. Atsižvelgiant į tai, kad mokslininkai neanalizavo kiekvieno dalyvio naudojamų kanapių cheminės sudėties, iš šių duomenų sunku padaryti kokias nors tvirtas išvadas.

 

Nepaisant to, jie toliau aiškina, kad akivaizdus kanapių gebėjimas sustiprinti psichodelinius išgyvenimus „gali būti dėl to, kad pačios kanapės sukelia subjektyvų poveikį, panašų į kai kuriuos psichodelikų padarinius, tokius kaip euforija, laiko suvokimo pokyčiai, jutiminio suvokimo intensyvėjimas ir hiperasociatyvus mąstymas“.

Be to, nepaisant to, kad THC pirmiausia veikia kanabinoidinius receptorius, autoriai nurodo kitus tyrimus, kurie parodė, kad junginys gali sąveikauti su serotonino receptoriais, taip trukdydamas psichodelinių narkotikų veiklai.

Apibendrindami mokslininkai paaiškina, kad jų išvados gali turėti svarbių pasekmių psichodelinių preparatų terapiniam naudojimui, nes „kai kurie terapiškai pageidaujami psichologiniai poveikiai, susiję su psichodeliniais preparatais, teoriškai gali sustiprėti kartu vartojant kanapes“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(2)
(9)

Komentarai (1)