Vokietijoje įsigalios prieštaringai vertinamos asmens tapatybės kortelės  (17)

Vokietijos vidaus reikalų ministras Thomas de Maizière‘as pareiškė, kad 2010 metais bus pradėtos išdavinėti naujo pavyzdžio asmens tapatybės kortelės su radijo identifikacijos (RFID) mikroschemomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak ministro, jos Vokietijos piliečiams bus pradėtos išdavinėti 2010 m. lapkričio 1 d. Visa kortelėje pateikiama informacija apie asmenį bus įrašyta į RFID mikroschemą. Ten taip pat bus galima pasirinktinai įrašyti ir savo dviejų pirštų atspaudus. Kortelėje bus įdiegta ir skaitmeninio parašo technologija: norintys elektroniniu būdu pasirašinėti dokumentus turės papildomai įvesti 6 skaitmenų PIN kodą.

Tačiau naująsias korteles su RFID mikroschemomis kritikuoja kai kurie duomenų privatumo ekspertai – pasak jų, kompiuteriniai įsilaužėliai be kortelės savininko žinios galės nuotoliniu būdu nuskaityti joje įrašytus duomenis. Esą tai bus galima padaryti maždaug 2 metrų atstumu.

Pasak Drezdeno Technikos universiteto daktaro, privatumo ir duomenų apsaugos grupės vadovo Andreaso Pfitzmanno, nors RFID technologija jau diegiama naujuose Vokietijos piliečių pasuose, nėra jokio reikalo ją naudoti dar ir asmens tapatybės kortelėse. Jis pabrėžė, kad blogiausio sceanrijaus atveju tokiomis mikroschemomis gali pasinaudoti išpuolius ruošiantys teroristai.

„Pavyzdžiui, atsižvelgus į tai, kad vokiški pasai į RFID skaitytuvų signalus reaguoja kitaip, nei amerikiečių, teoriškai galima nustatyti bombos sprogdiklį taip, kad jis aktyvuotųsi tik tada, kai šalia yra vien tik vokiečiai arba vien tik amerikiečiai“, - sakė jis.

Pagarsėjęs RFID mikroschemų naudojimo asmens dokumentuose kritikas A. Pfitzmannas pabrėžia, kad nėra jokių galimybių patikrinti, ar mikroschemą nuskaitantis skeneris yra „legalus“, ar neteisėtas.

Senosios asmens tapatybės kortelės Vokietijoje galios iki jose nurodytos datos, tačiau norintys galės pasikeisti jas į naująsias anksčiau, teigiama Vokietijos VRM pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (17)