Vaclovas Pranskūnas. Piratavimas - prarasti pinigai ir populiarumas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

blizzard 2010-01-20 18:31
tu kaltas kad privalai kyšius nešt? tu kaltas kad policijai reikia kyšius duot? tu kaltas kad vlastybė tau blogą algą moka?
thatsmeLT 2010-01-20 18:59
Gal nebeverkit, kad kiti verkia, kad kainos per dideles pagal algas, nes atsibostat su tuo savo verkimu, kad visi verkia Kai uzdirbsim kai anglai tai ir pirksim programas ir kita sh.. kaip jie.
rwc 2010-01-20 19:00
kitai rinkai. Tuomet lietuviškos versijos sąnaudos bus minimalios. Naudokite atvirus standartus, branduolį išleiskite kaip GPL ir padarykite suderinamą su aspell ir kitomis bibliotekomis - sąnaudos dar sumažės, pakaks patikrinti, ar OSS bendruomenė nepridarė klaidų ir suteikti produktui enterpraizinį brandą. Išleiskite skirtingas versijas su skirtingomis licencijomis - namų vartotojams minimalų spellingą ir LED lygio žodyną, verslui - pilną paketą, galų gale - prenumeruojamą versiją. Kai namų vartotojams Tilde kainuos 15-20 Lt., tai ir nereiks verkti dėl piratavimo. Kaip kažkuriame bloge rašė: "užuot pardavę 10 kopijų po 15 Lt., parduoda 1 po 120 arba 0 po 400 ir verkia, kad rinka pasisotinusi piratinėmis kopijomis".
Linas83 2010-01-21 11:41
Dar čia labai didelis klausimas kiek jie prarado ir iš vis ar prarado pinigų. Kaip daugelis minėjo jei neitų piratauti tai daugelis Lietuvių naudotų kažkokias alternatyvas. Iš savo pusės galiu pasakyti tiek, daugelį programų naudoju nuo senų laikų, prie daugelio įpratau. Žinoma namuose susipirkti visas legalias programas būtų didžiutė prabanga. Kai kurie sakys kad aš jas pavogiau, tačiau kažkodėl taip nesijaučiu. Dirbdamas savo įmonėje prižiūriu daugiau kaip 30 kompiuterių, esu atsakingas už jų programinę įrangą. Kaip manote kokius produktus jiems perku, atsakymas labai paprastas, tuos kuriuos žinau, esu įprates su jais dirbti, žinau kokios iškyla problemos bei kaip jas spręsti. Daug naujų produktų išbandau namuose, trial versijų labai retai užtenka kad galėtum nuspęsti ar jis bus tinkamas. Kalbant apie Tildės biurą, įmonėje esu nupirkęs keletą licencijų, dar senesnės versijos (2006). Namuose žinoma atsinaujinęs, trial versijos kažkaip nemačiau, tai tenka išbandyti "pirataujant" (Ar geriau pirkti katę maiše?) Jei ateityje susidursiu su tokiomis problemomis jog naujus produktus nebegalėsiu išbandyti bei naudoti namuose, ieškosiu alternatyvų, ir tikrai nepirksiu, o jei pirksiu tai tokius produktus kuriuos pagal savo kišenę išgalėsiu. Žinoma tokias pačias programas statysiu ir darbe. Kalbant apie OS, jau dabar daug kas pereina ant Mac OS arba Linux, Ofisus daugiau pradeda naudoti atviro kodo ir pan. Užkirs kelią piratavimui namų vartotojams, privers pereiti visus prie nemokamų arba pigių alternatyvų, tuo pačiu praras įmones kurios dar perka vien dėl to kad tai žinoma ir įprasta programinė įranga. Žinoma visi to nedarys, bet daugelis įmonių tikrai taip pasielgtų ir čia jau būtu klausimas ar tik ne daugiau praras pinigų negu kažko pasieks.
Windas 2010-01-21 14:05
idomu kiek cia ish jusu patys pardavinejat ar kurete produkta kuri eis i rinka.. ir tai susijas kad butu su programingu... blizzard ir tokie kaip Pumper... nelabai susija su savos produkcijos pardavimais ir vagystem/piratavimu nelegaliu platinimu. mano poziuris kad nulauztas / piratiniu budu gautas ar platintas produkas yra nuostolis. Dabar sakot pavoge obuoli tai dingo jis fiziskai ir jo neatgausi bei nuostolis konkretus.. Paiimam CD muzikini. COPY PASTE I KITA CD dbr cd platinu ish savu lesu arba p2p programomis for free... kikvienas zmogus parsisiuntes nemokamai ta produkta yra nuostolis tam kuris ishleido cd legalisi budais. Gal ne toks pilnas kiek su paciu CD paiimkim 1lt nuo 50lt nuiimam ir gaunam 49LT nuostolio nes kitas zmogus nepirks o parsisius ar gaus ish draugo... ir draugas per drauga ir plinta... tas pat ir su programomis.. ok visi pirataujam visi naujam tuos free produktus.... kazkas ish reklamos pasidarys kazkas ne... paziureciau kas butu po 100metu jei niekas nemoketu uz programine iranga... Pumper tu ishvis bukas. blizzard dar suprantu ka jis turi omenyj bet ash vistiek grieztesniu paziuriu bet Pumper tu nukliedejai... tavo zodziai: Piratavimas ir fizinio daikto vagystė skiriasi kaip juoda nuo balto. Softas, geimai filmai ir t.t. neturi riboto kiekio, gali trilijonus kopijų padaryti, o nuostolių nėra nuo piratavimo - yra negautos pajamos. Pabreziant: o nuostolių nėra nuo piratavimo, yra negautos pajamos. TUrek 1000 tusinuku... Neparduotas produktas tolygus negautos pajamos sedi sandelyj ir puna... Turek 1 programa Neparduodama programine iranga sensta nes technologijos ir poreikiai kinta, o uz tai kad neparduodama nera finansiniu galimybiu ja tobulint - sensta ir tampa nebereikalinga. Pumper pagal tavo dideles (nes mano mazos) smegenis bet be vingiu turi toki supratima kad davai programeriams nemokekime ir nepirkime produktu nes nuostolio nera.. blem kad zmones kurie uzsimineja IT ir kuria savus produktus supras bent kazkiek mane.. o del temos tai lietuviam maziau verkti reik jog mazai uzdirba ir neishgali nusipirkt programines irangos, o daugiau mastyt. Jug neishgali tai neishgali... jug i atrakcijonus be bilieto nelipsi..
Windas 2010-01-21 14:08
Linas83, dalinai teisybe sakai bet jei cia diskusija kyla apie piratavima tai imkim ne tik IT srity o aplamai mat kaikurie ir del muzikos verkia jog per brangus albumas tas pat ir su filmais... esme nebus pajamu nebus produktu. Nuo finansu iplauku priklauso kiek ta imone ar grupe zmoniu gales investuoti i savo darbus.. Nevisada bet daznai finansu kiekis nulems ir produkto galimybes.
Nightbringer 2010-01-21 17:25
Kažkada nusipirkau žaidima PSI: sibiro konfliktas. Na, suinstaliavau. žaidžiu ir booom, apsauga nebeatpažysta manes. Tenka trinti viska lauk ir per nauja instaluoti ir eiti jau ir taip beveik išeita kampanija. Pati kompanija išdave savo pirkėjus, "pabėgdama". Žaidimas buvo pilnas klaidų, pati jo mechanika apgailėtina, bet patingėjo išlesiti bent minimalius pataisimus, deja jie nesidrovėjo girtis gerai pardavimais... Imkime kita pavizdį: Kompanija ,,stardock" jie išleido savo pirma žaidima. Ir vietoje to, kad jį apsaugotu brangiomis, žauriai nervuojančiomis apsaugos sistemomis jie jas panaikino. Su pirkėjais nesielge, kaip su potencaliais nuskilatėliais, todėl pardavimai tik išaugo. Pats esu žaides tik piratine to žaidimo versija, bet kadangi kompanija pelno mano pagarba, todėl jei pamatyčiau pirkti jų žaidima Lietuvoje už prieinama kaina, tai nesuabejočiau peržaisti nors jau ir seną žaidimą. Kai kada nervuoja mane kompanijų aklumas. Pavyzdžiui: atrodo žaidimo ,,Crysis warhead" apsaugo buvo nulaužta greičiau nei per pusvalndi (nors gerai nežnau kokio žaidimo). Tai ar yra tikslas įdiegti brangias apsaugas nuo piratavimo į žaidimus, kai nukentės tik pirkėjai? Arba, kai tenka persisiūsti pilna piratine žaidimo versija, kad galėčiau išbandyti žaidima, nors tai pilnai galėčiau išbandyti su primtina demonstarcine versija. Ir vistiek visi turėtu pripažinti, kad mums kainos turėtu būti smarkiai nuleistos atsižvelgiant į mūsų vidutines pajamas...
Pumper 2010-01-21 17:42
Nightbringer, žaidimų apsaugos legaliem geimeriam paprastai nesukelia jokių problemų su dviem išimtim: 1. SecureROM, kuris kai kuriem žmonėm kompus supjovė, todėl šito Š kaip ir nebenaudoja leidėjai; 2. DRM, kai žaidimą galima įrašyti, pvz. 3, kartus į skirtingus kompus, kas apsunkina kompo upgradus, nes pakeitus vieną ar kelias dalis DRM tai priima kaip kitą sistemą +nebegalima perparduoti panaudoto geimo.
Arns 2010-01-21 17:46
tai gal pasiskųskit jog parduotuvėje perkame maistą ir nežinote koks jo bus skonis, ar jis vertas tokių pinigų. Juk ten nereikalaujate jog duotu paragauti... Taip ir su programomis, arba leidi pinigus ir perki katę maiše(jei nepatiko, per interneto forumus, pažįstamus, skalambiji jog ji šlamštas(kitaip sakant antireklama)) arba neperki. O kopijavimas irgi vagystė, intelektinė nuosavybė yra nuosavybė. Jeigu koks nors daiktas turi vertę, tai kažkas kas sugalvojo jį, turi už tai gauti atlygį. Jo dydis tai kitas, diskutuotinas dalykas. O dėl pinigų, čia jau ne vienas kartojo, visados vertini savo piniginės galimybes, pradėtum mokėti pinigus, atsirinktum kas jų vertas. Čia tas pats kaip siūlymas taupyti namų ūkyje, prieš apsiperkant susidaryti sąrašiuką ko reikia ir pirkti tik pagal jį, tada ir neatsiras namų biudžete "skylė".
blizzard 2010-01-21 18:17
man įdomu ką patys komentatoriai naudoja iš legalių programų ar bent kokias alternatyvas pasiulys kad ir nero burning room, office(kad būtų suderinta su office failais, nebus taip kad nusinesi pas drauga dokumenta ir jis negalės paleist jo per kita programa) nemokama antivirusine programa pajiegi kovoti su naujais virusais, registro valytoja... ką patys naudojate vietoje tokių mokamų programų? dabar galime tik paskaičiuoti kiek kainuotų pilnai namuose susitvarkyti kompiuterį ir jeigu su nieko nedirbi, ar apsimokėtų jį išvis turėti po tokių investicijų? ir jeigu jau piratavimas toks didelis, o gamintojai nesurenka pakankamai pinigų, kodėl jie neužsidaro? kodėl populiarios programos vis dar atnaujinamos? Ar negalėtų gamintojai senas versija padaryti nemokamas, kaip kad adobe photoshop cs2 pakankamai sena versija joje yra viskas ko man reikia, tačiau jos kaina vis dar aukšta, nors jau išleistos 2 naujos versijos.. negalvokit kad piratavimas atneša tokius didelius nuostolius kompanijai, jis greičiau atneša nuostolius valdžiai. Dabar pagalvokit, kiek iš jūsų pirktų kokį offisą jeigu jo kaina siektu 700lt ir nebūtų jokio kito būtų gauti jį nemokamai. Ar jūs pirktumėt tą ofisą? profesionalios programos skirtos profesionalams, tiksliau įvairioms firmoms kurios iš to pinigus daro ir mato aiškų laiką kada jiems tos programos atsipirks, tokios firmos ir išliks pagrindinei pirkėjai, jūs sustabdysit piratavimą ar ne... sustabdysit piratavimą ir mokamos programos iškart praras savo populiarumą tarp namų vartotojų, nes yra nemokos alternatyvos
Zuykas 2010-01-21 18:25
Kai maistą perki, dažniausiai imi tą, ką žinai. Žinoma kad būna kai eksperimentuoji. Bet maistą pirkdamas iš karto gali pamatyti ar jis nesugedęs, nesupuvęs, kokia patiekalų sandara. Kaip tavo nuomone atsirinkt pinigų vertas programas kai niekas nepiratauja arba yra naudoję tik kokį mėnesį? Pakalbėkim apie utopišką pasaulį, niekas nepiratauja. Visi viską perka tik legaliai, dauguma pc eina ant linux, žaidimų kiekis linux'am padidėjęs, sumažėję windows'am, padaugėję virusų linux'am, sumažėję windows'am, office nebereikalingas, žmonės nemažai filmų nematę, mp3 grotuvų pramonė taip ir nesusikurtų nes beveik niekas nepirktų, mp4 neapsimokėtų kurti nes dar mp3 paklausa būtų per menka. O jei utopija prasidėtų dabar. Windows su visomis jai suderintomis programomis paklausa šoktėli ir po to staigiai krenta, nusipirko tik kas turėjo pinigų, kas ne, pabėga prie open source, mp3 grotuvų paklausa labai sumažėja, radijos pradeda atsigaut, televizija taip pat. Žaidimų rinkoje pradedami kurti linux sistemai pritaikyti žaidimai kad galėtų toliau pardavinėti tačiau nemokami ir remiami žaidimai sulaukia daugiau žaidėjų. Dingo piratai, gaunam ir pliusų, ir minusų.
Arns 2010-01-21 18:42
Siauras mąstymas Ir programos, perki jas tada kada reikia arba perki naujesnę tavo jau turimos programos versiją, bei tikiesi jog ji bus gera(ir tą patį maisto produktą perki, bet nežinai kada ir kaip pasikeis po receptūros korektūros). Klasuimas ar tas office toks reikalingas? jei pastoviai dirbsi, nusipirksi, jei kartą į metus prireikia, tai laisvai ir openoffice ir google docs, JAU DABAR, o ateityje atsirastu ir daugiau(ir po truputi randasi) panašaus pobūdžio produktų. Žaidimai, vis daugiau žmonių skundžiasi jog žaidimai šlamštas. AKivaizdu jog tada jie išeitu rečiau, bet jau galutiniai variantai, o ne kaip visokie GTA IV, kurių be patch'u neįmanoma žaisti buvo, klaida ant klaidos. O tai dabar "mp3 pramonė" iš piratavimo pelną gauna? Jie kiek turėjo pirkėjų tiek ir turės, negi esami legalūs pirkėjai užboikotuos, kad nelegaliai gauti nebegalima?
Zuykas 2010-01-21 18:58
Apie mp3 pramonę aš turėjau omeny pačius grotuvus, o ne dainų pardavimus, jei mažai kas tebeturės mp3 formato dainas, tai kam jiems tada grotuvai? Būtent technikai bus minusas. Dėl žaidimų, tai dar kiek pastebėjau nemažai veltui rėkiančių atsirado, GTA IV taip ir nebandžiau, tai apie jį nieko negaliu sakyt. Teko išbandyt shift, su vairu, linksmas žaidimas bet daug kas peikė, kad nėra policijos, netinkamas valdymas ir t.t., nors kūrė ne arkadą šiuo atveju. Nesiginčiju dėl office, ne kiekvienam jis reikalingas. Sakykim vištiena, jautiena, kiauliena, bananai, obuoliai, česnakai, svogūnai... Ar pasikeis jie jau labai? Vis dėl to neperki katės maiše. Teko matyt programų kurios aprašytos kaip pasakiškos, nusiperki, išbandai ir išmeti lauk nes netinka ir ieškai alternatyvos (deja senokai jau imu į galvą tokius dalykus, negaliu pasakyt nors vienos tokios programos išbandytos, ypač kai pradėjau domėtis nemokomomis programomis kaip comodo system cleaner, nemokama nero burning versija, aimp2 ir panašiai).
Arns 2010-01-21 19:43
Vėl gi, negi tu gyvensi visiškai be muzikos? Pirksi labiau atsirinkdamas. Visokiose pvz: last.fm, nemažai naujų grupių savo dainas siūlo nemokamai. Vėl gi, kadangi žmonės labiau taupys pinigus, daugės nemokamos muzikos iš pradedančiųjų tarpo, tiesiog "ant bajerio" nepirks visko iš karto, kaip galėjo daryti parsisiųsdami. Taigi, kur mp3 grotuvų žlugimo perspektyva? Nežlugs, tiesiog bus rimtesni modeliai su kokybę atitinkančiomis kainomis. Ar technikai minusas? Ne. APie žaidimus pats pasakei, dauguma tiesiog prisižaidę tiek žaidimų, jog jie persisotinę. Senesni žaidėjai išvardins po keletą žaidimų kurie paliko įspūdį, o "naujasis geimeris" tau išvardins krųvą žaidimų pavadinimų ir apie juos beveik nieko arba "buvo sunkus, suknista grafika, nėra policijos ir t.t". Nemažai funkcijų gauni su OS, pvz windows jau pati daug ką gali padaryti, o linux tiesiog tave nusiunčia iki sąrašo iš kurio parsisiunti nemokamas programas, kurių tau reik.
Pumper 2010-01-21 19:59
Jei būtų neįmanoma piratauti, tai bankrutuotų ir Intelis, ir AMD, ir nVidia, ir Corsair, ir ASUS ir t.t.nes 80% dabartinių piratų neįstengtų nusipirkti naujausių žaidimų ir daug resursų reikalaujančio softo, todėl nebūtų tikslo pirkti ir naujas VGA ir procus. Galima palyginti su mašina ir benzinu krizės laikotarpiu: nusiperka žmogelis kokį seną Pasatą už 2000lt ir nevažinėja su juo, nes neturi pinigų kurui, draudimui ir kt. (nusiperki galingą PC arba konsolę ir nebeturi pinigų žaidimam). Windas, matau tu vistiek nesupranti, kad piratavimas ir vagystė yra visiškai skirtingi dalykai. Vėl pvz. pagal situaciją Lietuvoj: - motinos dirbtinai pasididino atlyginimus, kad paskui iš valstybės gautų milžiniškus, jom nepriklausančius, pinigus - kas yra vagystė; - verslininkai, kad nebankrutuotų, slepia pajamas, moka atlyginimus vokeliuose, todėl valstybė nesurenka mokesčių - ne vagystė, nes valstybė nieko neprarado (kaip ir su piratavimu - nebūtų pakėlę mokesčių, nebūtų slėpę pajamų, būtų daugiau valstybė į biudžetą surinkusi; programeriai sumažintų savo produktų kainas, žmonės mažiau piratautų - būtų gaunama daugiau pelno). Viskas labai paprasta, tik tavo mažos vingiuotos smegenėlės (kaip pats išsireiškei) to nesuvokia.
Arns 2010-01-21 20:17
Pumper... Dirbtu mažesniais tempais, bet greičiausiai nieko nebūtu. Su kiekvienu išleistu žaidimu vis kitą vaizdo plokštę, procesorių perki? Dažnas po metus ar net kelis turi tas pačias detales, tai kaip dar nebankrutavo ir net nemažina savo pardavimų AMD, Intel, Nvidia, ATI? Dažnai net priešingai, vaizdo plokštės jau palaiko direticx 11, kuris irgi jau sukurtas, bet kiek naujų žaidimų jau išėjo šitai palaikančių? Vienetai, dar dauguma vos su direticx 10 dvejoja. Palyginimas kvailas, kam pirkti ir nevažinėti? Jei tau reikia, pirksi ne pasatą, o zaporožietį ar motociklą ar net dviratį ir važinėsi, o va gamintojai atsižvelgs per kurį laiką, ko rinkai reikia. O šitas lyginimas tai topinis, turbūt nesupranti, kad norint turėti iš ko sumokėti motinoms, pensininkams ir t.t reikia valstybei pajamų, o tos pajamos tik mokesčiai iš dabar dirbančiųjų...
Windas 2010-01-21 20:31
Arns, retas atvejis bet kazkaip dabar sutampa nuomones. Pumper tu kazkaip durnai mastai atrodo jog uzdarba nereik moketi ir tie pinigai ne ratu keliauja.... Jei nepiratautu zmones del zaidimu, zaidimu kompanijos vis nerealesnius game kurtu nes finansu butu.. nerealesni game reikalautu galingesniu pc butu papildomas motyvas hardwaro kurejams galingesni hardware leisti... + zmones jau labiau eina i mmorpg zaidimu kompanijos taip pat... nes tai didesnis pelnas ir ne taip pirataujama.. ten jau sukciaujama su botais.. Pumper tavo komentarai nepagrysti arba tiesiog gal pats dar nedirbantis net esi...
Nightbringer 2010-01-21 20:51
Ir kodėl leidejai mano, kad jų apsaugos, taip apsunkinančios gyvenima pirkėjams nebus nulaužtos?
Pumper 2010-01-21 20:52
"Jei nepiratautu zmones del zaidimu, zaidimu kompanijos vis nerealesnius game kurtu nes finansu butu.. nerealesni game reikalautu galingesniu pc butu papildomas motyvas hardwaro kurejams galingesni hardware leisti..." Ir su piratais kai kurie žaidimai uždirba daugiau už geriausius filmus, todėl pinigų kūrėjam tikrai netrūksta. Turbūt nėra ne milijonieriaus geimų autoriaus (nekalbu apie juodadarbius - concept dizairerius, modeliuotojus, programerius, animatorius ir t.t.) + PC hardware ir taip smarkiai lenkia geimus, todėl jokio tolko dar galingesnes sistemas kurti. Arns, aš su laptopu geiminu, todėl nėra ko ten naujo į jį dėti. Perka ir nevažinėja, nes mašinai turi pinigų ir galvoja, kad benzui turės, bet ima ir praranda dalį pajamų, tai mašinos nebepanaudoja, o ir pinigai kaip subinėn išmesti. Taip, mokesčius reikia iš dirbančių surinkti, bet kai tuos mokesčius sukelia be proto, tai kaip tik mažiau gauna, nes smarkiai sumažėja tas mokesčių mokėtojų skaičius, o chalevščikų kaip šiuolaikinės motinos ir dirbtiniai bedarbiai (dirba už juodus ir dar valstybę melžia) dabar tikrai daugiau nei reikia, todėl nereikia čia jų ginti, o ir botubės tūkstančius sloikuos laiko ir dar verkia, kad pensija per maža.
Zuykas 2010-01-21 21:52
Arns, Kodėl sukurtos vaizdo plokštės palaikančios dx11? Nes ruošiamasi geresniems žaidimams. Kodėl žaidimų mažai net ant dx10? Nes dar nespėta sukurti, tam reikia laiko, o dvejonės atsirado dėl dx11, apsimokiau sukurti geresnės grafikos žaidimą su dx11, nei su dx10, o dx11 dar jaunas. Windas, ar pirktum kompą su 4 branduoliais, 8GB ram'o, dx11 palaikančia vaizdo plokšte, terabaito dydžio hdd besisukantį 10000aps/min jei nepiratauji? Abejoju ar prisipirksi tiek ir tokių žaidimų, filmų, muzikos, programų kad prireiktų tokio pc, darbui šiuo metu pakanka ir 2 branduolių pc su 2GB ram ir vaizdo plokšte, hdd taip pat ne per didžiausio tam reikia, nebent kuri kokį nors serverį ar panašiai. Tokiu atveju naujų prekių pirkimai krenta, jei jie krenta, mažiau gamina, mažiau gamina - mažiau parduoda. Piratavimas nuskriaudžia kūrėjus neduodamas jiems papildomo pelno bet padeda hardware gamintojams. Iš esmės tą patį parašė Arns "kam pirkti ir nevažinėti? Jei tau reikia, pirksi ne pasatą, o zaporožietį ar motociklą ar net dviratį ir važinėsi, o va gamintojai atsižvelgs per kurį laiką, ko rinkai reikia."