Praplėskime akiratį: V. Anand klajonės po šachmatų istorijos labirintus  (0)

Kur buvo išrasti šachmatai? Daugeliui, kurie yra apsėsti šiuo sportu ir jį žaidžia aukščiausiu lygmeniu, tai ne tik istorinis klausimas – tai nuosavybės, viešpatavimo reikalas. Mes esame taip pasimetę savo 64 juodų ir baltų langelių visatoje, kad esame linkę manyti, jog kiekvienas mūsų ėjimas keičia pasaulio egzistavimo pobūdį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Todėl rusams paprasta įsivaizduoti, kad šachmatų pradžia buvo tuomet, kai jie pradėjo jais žaisti. 1991 metais mano pirmajame tarptautiniame turnyre Reggio Emilia šiaurės Italijoje Rusijos didmeistris globėjiškai man pasakė, kad geriausiu atveju aš galėčiau būti kavinės žaidėju, nes nesimokiau sovietinėje šachmatų mokykloje, kuri tuo metu dominavo šiame sporte. Su jaunatviška arogancija – man buvo 21 – aš sau pagalvojau „Bet ar ne mes, indai, išradome šachmatus? Kodėl aš negalėčiau atrasti savo kelio į šio sporto viršūnę?“.

Man reikėjo 17 metų, kad atrasčiau tą kelią, ir pakeliui dalyvavau šimtuose pokalbių apie šachmatų kilmę – su žaidėjais, mėgėjais, pareigūnais, taksi vairuotojais, kirpėjais ir dar nežinia kiek žmonių, sėdėjusių šalia manęs lėktuve. Girdėjau, kad šachmatų nuosavybės teisių gviešiasi rusai, kinai, ukrainiečiai, arabai, iraniečiai, turkai, ispanai ir graikai. Mano paties požiūriu, šis sportas priklauso visiems, kas jį žaidžia, bet į klausimą apie jo kilmę yra nesunku atsakyti: šachmatai kilę iš Indijos.

Mūsų pretenzija remiasi ne dominavimo klausimu – nors Indijos mokykla dabar paruošia daugybę aukštos kvalifikacijos žaidėjų (tarp jų (hm) ir dabartinis pasaulio čempionas). Kai kurios iš seniausių nuorodų į šį sportą yra randamos senovės indų tekstuose. Didžiojoje Ramajanos epinėje poemoje (kuri, pagal kai kuriuos šaltinius, buvo perduodama žodžiu tarp 750 ir 500 metų prieš Kristų), piktasis karalius Ravana išranda šachmatus kaip pramogą savo žmonai Mandodari. Būdama nuostabaus proto, ji greitai jį įveikė šiame žaidime. Mano močiutė man papasakojo šią istoriją, kai pradėjau žaisti šį žaidimą būdamas šešerių. Šachmatai taip pat minimi Artašastroje (trečias amžius prieš Kristų), turbūt seniausiame pasaulyje politiniame traktate. Jo autorius Chanakya apibūdina šachmatus kaip karo strategijos žaidimą, žinomą kaip chaturanga, žaidžiamą ant 8x8 lentos. Galvokite apie jį kaip pirmąjį pasaulyje virtualų karo žaidimą.

Manau, kad iš Indijos šachmatai keliavo vakarų kryptimi, per tai, kas dabar žinoma kaip Afganistanas, į Persiją, kur atėjo Sasanidų imperijos laikotarpiu – manoma, kad Indijos karalius nusiuntė šachmatų lentą kaip dovaną savo kolegai Persijoje. Karališkuosiuose Ctesiphon rūmuose žaidimas buvo žinomas kaip chatrang. Arabai išmoko jais žaisti (jie jį vadino shatranj), kai nukariavo Persiją 6 mūsų eros amžiuje, ir paskleidė šachmatus šiaurės Afrikoje. Jie pristatė žaidimą Europai, kai maurai perkirto Viduržemio jūrą ir atsidūrė Iberijos pusiasalyje. Žaidimas tapo labai populiariu maurų Ispanijoje, kur jis buvo žaidžiamas gatvėje – praktika, kuri iki šiol regima parkuose ir aikštėse viso pasaulio miestuose.

Po XV amžiaus katalikiškų jėgų, vadovaujamų karalienės Izabelės I, rekonkistos, Iberijoje vyko didžiuliai pokyčiai – šachmatai taip pat pasikeitė. Karalienė tapo svarbiausia figūra lentoje; vyskupai pakeitė kupranugarius ir buvo pastatyti iš karaliaus ir karalienės šonų. (Modernus šachmatų žaidimas vis dar žaidžiamas pagal taisykles, formalizuotas Izabelės valdymo metu). Maždaug tuo metu ispanų žaidėjas Luis RamÍrez de Lucena parašė tai, kas galėtų būti laikoma pirmąja knyga apie šachmatų teoriją – Lucena pozicija iki šiol išlieka bokšto ir pėstininko endšpilio ašimi.

Ironiška, bet Rusija turbūt buvo viena iš paskutinių vietų Senajame pasaulyje, į kurią atkeliavo šachmatai, greičiausiai, prekybos Volgos upe būdu. Ten jie tapo populiarūs Petro Didžiojo valdymo metu. Tačiau vėlus susipažinimas nesutrukdė rusams tapti neprilygstama žaidimo jėga, ir tik 2000 metais indas – nuoširdžiai jūsų – pagaliau parnešė šachmatų pasaulio čempiono titulą į kraštą, kuriame šis sportas gimė.

Man patinka manyti, kad mano paties karjeros lankas kažkuriais aspektais atspindėjo šachmatų kelionę. Aš išmokau žaisti Indijoje, tada persikėliau į Ispaniją tam, kad galėčiau žaisti Europoje, ir laimėjau savo pirmąjį pasaulio čempionatą Irane. Malonu, kai tavo vieta šachmatų istorijoje yra kažkiek susijusi su didesniu paveikslu.

Parengta pagal Time

www.politika.lt

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: