Saugios mobiliojo ryšio antenos D. Britanijos miestelyje kelia paniką  (22)

Kingswinfordo miestelyje įrengus 4 mobiliojo ryšio operatorių antenas, kurių spinduliuotė 5000 kartų mažesnė už leistinas normas, 34 netoliese gyvenantys žmonės susirgo vėžiu. 14 iš jų jau mirė, skelbia „Daily Mail“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak dienraščio, pirmosios mobiliojo ryšio antenos ant nenaudojamo vandentiekio bokšto Kingswinfordo miestelyje (Vakarų Midlendo grafystė) buvo pastatytos 1995 metais. Šiandien jos miestelio gyventojams kelia paniką: nepaisant sveikatos apsaugos pareigūnų tvirtinimų, kad antenų radiacija nekelia pavojaus sveikatai, kaimynystėje gyvenantys žmonės jas vadina „vėžio zona“ ir reikalauja iškeldinti.

Per praėjusius 7 metus 14 miestelio gyventojų, kurių namai buvo už 1,5 km nuo antenų, mirė nuo vėžio. Dar 20 susirgo šia liga. Po to, kai Kingswinfordo žmonės sukilo prieš antenas, Sveikatos apsaugos agentūra pradėjo tyrimą siekdama įvertinti šių bene didžiausią radiaciją šalyje skleidžiančio antenų masyvo poveikį, rašo „Daily Mail“.

Pasak miestelio gyventojų, kone 700 šalia vandentiekio bokšto gyvenančių žmonių su sveikatos problemomis susidūrė 2001 metais, kai vandentiekio bokšte buvo įrengtos papildomos antenos.

Pasak nepriklausomos šalies ryšių rinkos reguliavimo institucijos „Ofcom“ ekspertų, ištyrusių Kingswinfordo antenų masyvą, kuriuo naudojasi 4 mobiliojo ryšio operatoriai, tai didžiausią radiaciją skleidžianti mobiliojo ryšio infrastruktūros dalis, kuri buvo tiriama šiais metais.

Nepaisant to, čia esančių antenų radiacija neviršija D. Britanijoje leistino lygio, pastebi dienraštis. Šalies vyriausybė ir toliau tvirtina, kad mobiliojo ryšio antenos nekelia jokio pavojaus žmonių sveikatai. „Ofcom“ ekspertų teigimu, Kingswinfordo antenų radiacijos lygis yra 5 tūkstančius kartų mažesnis už leistiną normą.

Iškelti antenas reikalaujančių miestelio gyventojų iniciatyvinės grupės vadovė Wendy Baggot, gyvenanti vos už 200 metrų nuo vandentiekio bokšto, teigia, kad antenos baugina šalimais gyvenančius žmones. Jų teigimu, tėvai bijo išleisti vaikus žaisti į lauką, kad šie nepriartėtų prie antenų ir nesusirgtų vėžiu.

Sveikatos apsaugos agentūros atstovo teigimu, Kingswinfordo bendrosios praktikos gydytojai ar kiti medicinos specialistai nėra išreiškę susirūpinimo dėl galimo antenų poveikio žmonių sveikatai ir nėra pastebėję, kad šalia antenų esančioje miestelio dalyje būtų nustatyta daugiau susirgimų sunkiomis ligomis atvejų. Agentūra pradėjo vietinių medikų apklausą, siekdama išsiaiškinti, ar jie nėra pastebėję galimų antenų poveikio sveikatai požymių.

D. Britanijos visuomeninės organizacijos „Mast Sanity“, kuri priešinasi mobiliojo ryšio antenų tinklo plėtimui, atstovė Yasmin Skelt dienraščiui tvirtino, kad D. Britanijos vyriausybė atsisako pripažinti, kad mobiliojo ryšio antenos kelia pavojų sveikatai. „Kinija ir Rusija tai suprato ir sumažino leistiną radiacijos lygį iki vienos šešioliktosios pas mus galiojančios normos dalies“, - sakė ji.

2000 m. D. Britanijos vyriausybės užsakymu atlikto tyrimo išvadose tvirtinama, kad nėra nustatyta tiesioginio mobiliojo ryšio antenų poveikio sveikatai. Šalyje yra apie 51 tūkst. tokių antenų, rašo „Daily Mail“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (22)