Šveicarui pavyko įgyvendinti savo svajonę – su sparnais perskristi Lamanšo sąsiaurį (video)  (4)

49 metų šveicaras Yves Rossy įgyvendino savo seną svajonę ir atliko tai, ko dar niekam nėra pavykę – kaip paukštis perskrido Lamanšo sąsiaurį. Na, tikrų sparnų jis neužsiaugino, tačiau prisitvirtino ant nugaros dirbtinius sparnus su reaktyviniais varikliais ir iššokęs iš skrendančio lėktuvo nuskriejo virš banguojančios jūros.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Penktadienį įvykusį skrydį transliavo televizijos kanalas „National Geographic“, o britų dienraštis „Times“ paskelbė specialų fotoreportažą. Buvęs Šveicarijos oro pajėgų lakūnas Yves Rossy visame pasaulyje pagarsėjo jau labai senai – tokie ekstremalūs skrydžiai jau ilgą laiką yra neatskiriama piloto laisvalaikio dalis. Tačiau apie jį mes jau esame rašę straipsnį, tad nebesikartosime.
Per Lamanšą lakūnas perskrido pasinaudojęs savadarbiais, keturiais reaktyviniais varikliais varomais sparnais, sveriančiais 54 kilogramus. Ant nugaros taip pat pritvirtintas nusileidimo parašiutas bei 30 litrų degalų bakas. Pakilęs į beveik 2.5 kilometrų aukštį Rossy iššoko iš lėktuvo ir pasiekęs reikiamą kreiserinį greitį be nesklandumų perskrido 35,4 km. atstumą. Virš laukiančių žiūrovų apsukęs parodomąjį ratą, I.Rossy išjungė variklius ir parašiutu nusileido numatytoje vietoje netoli Doverio.

„Aš galiu pasakyti tik vieną – ačiū. Ačiū visiems padėjusiems tai pasiekti žmonėms“, - po nusileidimo kalbėjo Rossy.

I. Rossy planavo išvystyti 200 km/h. greitį ir perskristi Lamanšo sąsiaurį per 12 min., tačiau buvęs karo pilotas visą atstumą įveikė per 9 minutes ir 7 sekundes. Sukonstruoti sparnai neturi jokios valdymo svirties, todėl buvęs lakūnas valdė juos tik galvos ir liemens judesiais. Kaip sako pats pilotas, ši sistema labai jautri ir bet koks netikslus judesys gali lemti katastrofą.

Įdomu tai, jog be šalmo skrydžio metu I.Rossy vilkėjo ir specialų, nuo reaktyvių variklių keliamo karščio saugantį kostiumą, todėl buvo pramintas „termožmogumi“. I. Rossy kelionė per Lamanšą skirta prancūzų aviatoriaus Louiso Blerioto, pirmojo žmogaus perskridusio šį sąsiaurį prieš 99 metus, kelionei paminėti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)