Kuriamas apsaugos skydas prie Somalio krantų  (9)

Europos Sąjungos (ES) karo laivai ir lėktuvai pirmadienį pradeda misiją prieš piratus netoli Somalio krantų, pranešė BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai pirmoji bendrijos karinė laivybos misija. 6 laivai ir 3 žvalgybos lėktuvai iš aštuonių ES šalių lydės humanitarinės pagalbos ir prekybinius laivus. Laivų sargybą ES perima iš NATO misijos ir ją vykdys mažiausiai metus.

Tarptautinio jūrų laivybos biuro duomenimis, šiais metais Somalio piratai Indijos vandenyno akvatorijoje ir Adeno įlankoje užpuolė per 100 laivų. Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus Pan Gi Muno teigimu, šiais metais už pagrobtus laivus Somalio piratai susižėrė iki 30 mln. JAV dolerių išpirkų.

Pirmadienį naujienų agentūra AFP pranešė, kad Somalio piratai pagrasino nesilaikysią duoto pažado paleisti Ukrainos tanklaivį "Faina". Piratų vardu kalbėjęs jų atstovas Achmetas teigė, kad jų susitarimas su "Fainos" savininkais dėl laivo paleidimo gali būti nutrauktas, nes iki šiol jie negavo išpirkos. Naujienų agentūros duomenimis, piratai su laivo savininkais suderėjo 3,5 mln. JAV dolerių išpirką.

Šiuo metu ukrainiečių tanklaivis, kurį piratai laiko užgrobę jau daugiau nei du mėnesius, yra Hardere uoste. Šis uostas, kurį kontroliuoja piratai, yra nutolęs 300 kilometrų nuo Somalio sostinės Mogadišo. Hardere uoste taip pat laikomas ir piratų užgrobtas stambus Saudo Arabijos tanklaivis "Sirius Star". Šis tanklaivis - tai didžiausias kada nors piratų užgrobtas laivas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Valstiečių laikraštis
Valstiečių laikraštis
Autoriai: Indrė Sesartė
(2)
(0)
(2)

Komentarai (9)

Susijusios žymos: