David Servan Schreiber. Vėžį sukelia mūsų gyvenimo būdas  (9)

Padidėjusios vėžio rizikos zonoje esančiai Lietuvai reikėtų plėtoti ekologiškas agrokultūras, propaguoti sveiką gyvenimo būdą, į viską žvelgti pozityviau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip teigia gydytojas, neuromokslininkas, Pitsburgo (JAV) universiteto Medicinos mokyklos profesorius, pasaulinio bestselerio „Antivėžys. Naujas gyvenimo kelias“ autorius Davidas Servanas Schreiberis.

Mokslininko teigimu, vėžį sukelia ne genai, kaip dažnai teigiama, o gyvenimo būdas, mityba, sugebėjimas įveikti stresą ir aplinkos užterštumas.

Būdamas 31-erių metų D. Servanas Schreiberis sužinojo sergąs galvos smegenų vėžiu. Milžiniškomis pastangomis įveikęs šią klastingą ligą, gydytojas nuo to laiko užsiima moksline ir pedagogine veikla, veda seminarus, ieško būdų, kaip žmonės gali padėti sau, užkirsdami kelią vėžiui.

D. Servanas Schreiberis ELTOS korespondentę tikino, kad žmogus gali užkirsti kelią vėžiui, Alzhaimerio ir kitoms sunkioms ligoms. Pasak jo, apie 85–95 proc. vėžys priklauso nuo to, kaip tu gyveni.

„Nuo to, ką tu valgai, ar esi fiziškai aktyvus, kaip susidoroji su stresu, kokie yra tavo santykiai su aplinkiniais“, – sakė gydytojas.

Pasak mokslininko, labiausiai vėžio epidemija yra apėmusi Ameriką ir Europą, ypač Rytų Europą. Tai sietina su nesveiku Rytų europiečių, taigi ir lietuvių, gyvenimo būdu.

„Rytų bloko šalyse vėžys yra gerokai labiau paplitęs negu Vakarų Europoje. Kodėl? Atrodytų, lyg skirtingi genai būtų. Bet priežastis yra gyvenimo būdas, žmonių įpročiai valgyti produktus, turinčius cheminių medžiagų – industrinių toksinų, pesticidų ir t. t. Pagalvokite apie tai, kai valgote tris kartus per dieną. Jūs keičiate savo fiziologą, jūs tarsi grojate pianino klavišais, kai valgote“, – sakė D. Servanas Schreiberis.

Mokslininkas pabrėžė, kad ilgą laiką kenksminga medžiaga – polichlorintibifenilai – buvo naudojama plastiko gumos ir elektros įrenginių gamyboje. Vakarų Europa, prieš 20 metų sužinojusi apie šios medžiagos kenksmingumą, nustojo ją naudoti, tačiau Rytų Europoje polichlorintibifenilai nebuvo uždrausti. Anot D. Servano Schreiberio, dar ir dabar šios kenksmingos medžiagos galima rasti vandenyje, žuvyse, dirvožemyje.

„Daugybė cheminių elementų skatina susirgimą vėžiu. Tai nereiškia, kad jeigu tu vartosi produktus, kuriuose yra chemikalų, susirgsi. Bet jeigu tu vartosi tokius produktus, rūkysi, gersi alkoholį ir daugiausia valgysi mėsą, o ne daržoves ar vaisius, tikimybė susirgti yra didesnė. Viskas turi būti subalansuota“, – tikino mokslininkas.

Paklaustas, kaip vertina tai, jog dažnai kaip vėžio priežastis Rytų Europoje įvardijamas Černobylio atominės elektrinės sprogimas 1986 metais, D. Servanas Schreiberis sakė, kad radioaktyvaus debesies pasklidimas gali sąlygoti tik tam tikrų rūšių vėžį, pavyzdžiui, plaučių vėžį. Kita vertus, krūties ar kraujo vėžio negalima sieti su atominės elektrinės sprogimu. Tai sietina su tuo, ką valgome ir kaip gyvename.

Mokslininkas ragino patiems nepalikti landų vėžiui – grįžti į gamtą, gyventi sveikai, mokytis džiaugtis kiekviena akimirka, nekaupti pykčio nei savo artimui, nei neprieteliui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)