Leonidas Donskis. Lietuva 2030-aisiais: du scenarijai

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Agd 2010-04-16 12:45
Lankosi mokslo populiarinimo puslapy ir dar sugalvoja tokius kvailus klausimus uždavinėt. Pasidomėk.
Harm 2010-04-16 13:22
jei teisingai supratau, atsakymo taip ir nesulauksiu:-) o mano pagrindinė mintis ta, kad lietuvos lazeriai moka tik šviesti, palyginus su tuo, ką jau moka pasaulis.
Neodan 2010-04-16 13:37
Tikrai tipinis lietuvis, taip musu lazeriai moka sviesti, bet ne tik. Tai kad lietuviai daro ivairiausiu lazeriniu technologiju spec uzsakymus uzsienio kompanijomis tai turbut dzin? Jei tikrai idomu, tai susirasi ir pats, juk gal nenori buti eilinis statistinis, bukas lietuvis? O dabar dar i straipsnio tema: Russija visi mato kaip baisuli kuris nori okupuoti visa pasauli, o kad lygiai tokia pat JAV yra tai niekas nejaucia ? Jei pasaulyje liks tik viena galingiausia valstybe, tai tik laiko klausimas, kada ji uzsinores viska uzvaldyti, o kai yra kelios, tai yra islaikomas balansas. (-;
Sloth 2010-04-16 13:56
Esmė ne tame, kad Rusija blogesnė nei JAV, jei nepastebėjai, taip šitam tekste nėra pasakyta. Kaip jums nedašunta, kad Rusija yra mūsų kaimynė, su kuria mes turim sieną, o JAV nėra. Taškas. Viskas tuo ir pasakyta, kas ir toliau nesupranta elementariausios priežasties kodėl mums svarbus kiekvienas Rusijos politikos pasikeitimas tą tegalima užjausti, bet tokiems visgi paaiškinsiu : Mūsų energetika tiesiogiai priklausoma nuo Rusijos, ne nuo JAV, mūsų prekyba taip pat tiesiogiai priklausoma nuo Rusijos, ne nuo JAV ( tiek importo, tiek eksporto didžiausios apimtys yra su Rusija ). Neskaitant tokių niuansų, kiek Lietuvoje yra rusakalbių, ar netgi save rusais laikančių žmonių.
Harm 2010-04-16 14:07
mielas neodan, išprusęs lietuvi, ką dar moka lietuvos lazeriai ("bet ne tik")? tai, kad kinijoj surenkami automobiliai, nepadaro kinijos pažangia automobilių technologijose. bet čia tik mano, durno statistinio lietuvio sapalionės...
sqq 2010-04-16 14:43
http://www.technologijos.lt/n/svietimas ... psnis-4204 http://www.technologijos.lt/n/mokslas/f ... 25/574&l=4 http://www.technologijos.lt/n/mtl/strai ... psnis-6282 Apskritai mūsų lazeristai ne surinkinėja, o sugalvoja, gamina, testuoja ir parduoda savo lazerius. Ar buvai bent Lazerių Tyrimų Centre?..
SG 2010-04-16 15:04
Mano nuomone, tai Rusijos prisijungimas prie ES ateityje visai įmanomas, nes jau dabar atsiranda vis daugiau kalbų įvairiuose sluoksniuose, kad ES yra JAV atsvara (nors ES viršūnės tą ir neigia). Bet kad Rusija jungsis prie NATO, tai abejočiau. Keista, kad nėra dar vieno varianto, kuriame ES subyrėjusi arba byra, kas visai tikėtinta iki 2030 m. Nors Donskiui, kaip europarlamentarui, gal ir nelabai derėtų taip rašyti.
Harm 2010-04-16 15:19
taip, visos nuorodos apie tai, kad lietuvos lazeriai moka šviesti (ir matyt gan neblogai). net europos sąjunga paglostė mums galvą (kaip senelis anūkui) už pažangą. gerai, gaminti išmokom, o ką esame sukūrę, kas būtų verta nobelio premijos? nieko? tada ką ruošia vu fizika? sraigtų sukinėtojus lazerių gamykloms?;-)
zugalia 2010-04-16 16:09
o ka dabar begaminam?....3 lazerius i metus?..... kompu jau negaminam, saldytuvu negaminam, televizoriu negaminam, stakliu negaminam, elektros negaminam,dviraciu negaminam, xemijos negaminam, cemento negaminam, net plytu negaminam.... dar daug pamineciau.... ka darem anksciau...bet ai....pasidomek valstieti... jau tik darzoves ir kiaules beauginam... ir tai jos brangesnes uz uzsienietiskas... ai dar kojines sparta mezga vat tau ir lietuva uzkariauja pasauly kaip rusai uzmetys fasistu tankus kepuremis taip ir mes pasauly kojinemis
nerimas 2010-04-16 16:19
zugalia, o dabar pasakyk kas juos gamina? ar nori, kad Lietuvoj, kaip kinijoj atrodytų - 3-4 km iki kinijos krantų vanduo vandenyne pagelsta, oras didžiąja dalim amžinas smogas ir vidutinis darbo užmokestis 100 eurų į mėnesį? tai gal tu nori už tą 100 dirbt po 12 valandų? kažkaip abejočiau. gaminti reikia gamykloje (suprask kinija ar dar kur nors). žmonių reikalas yra sukurti ir ištestuoti.
okta 2010-04-16 16:43
Kaip keistai skamba šis komentaras, kuris bandomas pasakyti su neigiamu atspalviu. Beveik tas pats, kas sakyti: "vokiškos mašinos moka važiuoti (ir matyt gan neblogai), arba "švecariški laikrodžiai moka skaičiuoti laiką (ir matyt gan neblogai). Kas yra lazeris? Atsakymas: šviesos srautas. Jei tiksliau koherentinės šviesos srautas. Taigi, ką dar lazeris turi daryti, išskyrus tai kad šviesti? Gal žaisti šachmatais? Durnas, labai durnas jūsų komentaras, ponaiti Harmai. ------------------- Donskio straipsniukas įdomus, nepaisant to, kad vietomis primena niekuo neparemtus, artimus fantazijai (fantastikai) scenarijaus posūkius.
Harm 2010-04-16 16:58
okta, pasaulyje lazeriai greit mokės padaryti atomus nematomais ir pan. bandau pasakyti, kad lietuvoje yra lazerių _pramonė_, kuri gamina tai, kas _jau išrasta_.
okta 2010-04-16 17:15
Taigi darome išvada. Tūlas valstietis pasidomėjo ką gimana Lietuvoje ir pasirodo, kad pats esi tikrų tikriausias melagis. Ar negėda? Na gerai, buvai teisus dėl dviračių, ereliukų jau negamina, so what? Visa kita gamina ir gan sėkmingai. Ypač juokiausi perskaitęs, kad negamina chemijos. Iš kart prisiminiau mažeikių naftą.. hmm, gal benzinas jau nebe chemijos pramonės produktas? Betgi ne esmė, valstieti, pasidomėk prieš tarškindamas klaviatūra. Mano postas skirtas ir tiems, kurie jau pagalvos, kad gal visgi zugalia buvo teisus.
okta 2010-04-16 17:16
Prašau nuorodą.
Alchi 2010-04-16 18:15
Kadangi dabar atomai yra matomi tai išradimas tikrai bus revoliucinis Sugebėsim padaryti nematomais dalykus, kurių ir šiaip plikom akim nematyti.
zugalia 2010-04-16 19:38
nei viena is tavo nuorodu jau negalioja vaike...iskyrus teltonika... pasidomek valsieti 2007-2009 metu pasiskambink savo nuorodu telefonais atsiusiu tau 5lt papildyma i bet kury tinkla teltonika tik surenka kinietiskas detales tavo ziniai...lietuviu ir afrikos rinkai...anonsavo 2 teltonikos mobus ar matei pardavime? apie mazeikiu nafta aplamai patyliu... nuo kada ji lietuvos? nulipk nuo kompo iseik i gatve nueik i parduotuve jei pamatysi lietuviska preke busi didvyris apie cementa...pasiskaityk savo nuorodas iki galo is tavo nuorodos AB "Akmenės cementas" įsikūrusi Lietuvos šiauriniame pakraštyje netoli sienos su Latvija. Cemento gamykla buvo pradėta statyti 1947 m. Akmenės rajone, Karpėnų kaime. 1952 m. rugsėjo 20 d. čia pradėjo suktis pirmoji klinkerio degimo krosnis. Jau po metų buvo pastatyta ir pradėta eksploatuoti antroji 127 m ilgio krosnis. 1959 m. buvo baigta statyti trečioji , o 1961 m. - ketvirtoji cemento gamybos technologinės linijos. 1996 m. šis keturių sukamųjų krosnių kompleksas, kaip ekonomiškai neefektyvus, buvo uždarytas. vakar buvau statybinese medziagose...maciau tik baltarusiska cementa lietuviu net nepirkciau...2gubai brangesnis apie stakles ypac prajuokinai...jie tik perparduoda... del plytu ir plyteliu atsiprasau dar gaminam...bet kadangi as statybininkas tai puikiai apie plyteles nusimanau nei sau pirkciau nei kitam siulyciau
gabus 2010-04-16 20:55
Išmok rašyt ir burną su muilu išsiplauk. Ar mes kalti, kad SSRS mums paliko pasenusias ir niekam tikusias gamyklas? O šiaip nemažą dalį iš tavo išvardintų "negaminamų" produktų dar gamina.
nerimas 2010-04-16 23:54
zugalia, gal vis dėl to galėtum pakomentuoti mano atsakymą į tavo pareiškimus? ar tu dirbtum akmenės "cemente" ar kažkuriam ekrane už 100 eurų per mėnesį? cementas ir yra cementas, jo "markę" sugebės atgaminti bet kas, gavęs atitinkamą technologiją ir žinias. logiška, kad pigiausiai tai padarys tas, kurio DARBO JĖGA YRA PIGIAUSIA(anekdotas: ROITERS pranneša:"žlugo pirmoji kinų ekspedicija į mėnulį! žuvo 3 astronautai ir 300 pečkurių "). ar lietuva gali sau leisti tokius gyvos jėgos išteklius kaip kinija? šiaulių tauras bandė gaminti koja į koją su kinais. ir ką? baigia mirti. nereikia lyginti BY**O su pirštu.
zugalia 2010-04-17 05:51
ar cia tema kas kur dyrba? kartoju nebegaminam nieko vaziuok i anglija dyrbt kiemsargiu jei tau akmenes cementas nepatiko
zugalia 2010-04-17 05:55
kazi kas maiso nusipirkt nauju irengimu???? rusai lietuvai ne tik pasenusius irengimus paliko bet ir tinginy ka nors dyrbt be botago. tik isvogt besugebam