Leonidas Donskis. Lietuva 2030-aisiais: du scenarijai

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

nerimas 2010-04-17 11:01
bet tu zugalia užsispyrusiai savo varai... gal girdėjai ir šiaulių "Tauro" istoriją su plazminiais televizoriais? kai buvo pastatyta moderni linija ir netgi beveik pasiekė azijos šalių produktyvumą? ir kas gavos? tauro telikai gerokai brangesni už čiurkiškus analogus, tai ir ragas taurui. dar kartą sakau: nei lietuvoj nei vokietijoj tiesiog neapsimoka nieko gaminti, nes kinas ar taivanietis tą padarys 10 kartų pigiau ir nežymiai blogiau. kas ten sakė kad perka baltarusišką cementą nes lietuviškas brangesnis o kokybė beveik tokia pati? bet kiek uždirba lietuvis o kiek baltarusis? negi tu visiškai nesugebi skaičiuoti? ar paprasčiausiai nenori?
gabus 2010-04-17 11:53
Pigiu šlamštu su kiniečiais nepakonkuruosim. Reikia kurti tai, ko kiniečiai tuo metu negali pasiūlyti. Aišku paprasta. Sakiau, kad durniai kalėdų seneliui laišką parašytų. Bet neeee.
zugalia 2010-04-17 15:22
KAZKODEL VISOS EUROPOS (VAKARU) SALYS GAMINA IR TELIKUS IR MOBILIAKUS IR MASINAS IR CEMENTA BE JOKIU KINIECIU PAGALBOS IR NESISKUNDZIA PAKLAUSA koks pas tave telikas valstieti? ir kodel nepirkai lietuvisko?....ar zinai kad atvezimas 10%$ sudare...mokesciai dar 18%...parduotuves procentas 20%...vistiek pigiau nei lietuviski....paradoksas ar ne????
gabus 2010-04-17 15:47
Na Šiaulų tauras irgi dar gyvas. http://www.15min.lt/naujiena/aktualu/ge ... -129-81428 Televizoriams pas mus, kaip ir vakarų Europoj, kai kurios dalys ir gaminamos Kinijoj.
zugalia 2010-04-17 16:19
gabus zinau....pas mane "tauras" telikas taip vadinasi lietuviskas....dar tik3 metai jam o ner detaliu kinietisku... tenka zet vaizda su dryziais keisciau i kinietiska bet tai neziuriu as teliko o tik zinias bulvarines lietuviskas paklausau dar jis veikia kaip zadintuvas....cia vienintelis tauro privalumas susizinok realia padety o neskaityk ir nesiusk bulvariniu laikrasciu nuorodu kubiliaus dar paklausyk kaip jis lietuvoj krize pazabojo
nerimas 2010-04-17 22:00
pas mane, kaip bebūtų keista abu telikai yra tauro o paradokso aš jokio nematau. didžioji dalis produkto vertės yra ne medžiagos o darbas paverčiant tas medžiagas kažkuo naudingu. kur darbas pigesnis ten ir prekė pigesnė(jau kelintą kartą kartoju turbūt) xm... pasakyk man mobiliako modelį kuris nebūtų "assembled in china arba taiwan"?
zugalia 2010-04-18 02:39
siemens me75 veikia jau 5 metus netaisytas net batareika nekeista nematau ten nei vienos kinieciu detales priminsiu as statyboj dyrbu ir jis trinamas kasdien..raidziu tik neliko ant klaviaturos bet kadangi mobilu intera tiek pat laiko turiu tai rasyt ir uzsimerkes galiu
SuNStereO 2010-04-18 12:43
http://gaminama.lt Gal ir šiame tinklapyje nurodytos firmos yra užsidariusios?
Skaitytojas 2010-04-18 22:40
Visai nukrypote, ponai, nuo temos. Nera cia didele problema, kad prekes gaminamos kinijoje. Kaip nevienas skaitytojas minejo komentaruose jog didieji gamintojai investuoja i uzsienio salis, tokias kaip kinija, taivanas, lietuva , nes ten darbo jega pigi, ir taip dziaugiasi savo kylanciu pelnu, kuris viena diena pasieks lubas ir nebekils. O tada prasides panika ir per verslo zinias pranes, jog NIKE ar SAMSUNG siais metais patyre 20 milijonu nuostoli. Akcijos kursai prades kristi, rinkoje panika. Bet niekas nesakys, kad ta firma vistiek siais metais gryno pelno gavo 50 milij. Taciau tiek NIKE, tiek SAMSUNG, tiek CANON, visi yra pagaminti is tu firmu detaliu, pagal tas pacias technologijas, brezinius ir medziagas. Kitas dalykas jei pirkdamas iPHONE nusipirksi iCHIPONE -tai kaltink tik save Kitas daykas apie autoriaus straipsni ir regima lietuvos ateity. Cia tikrai straipsniukas kazkokia pompastika atsiduoda, kazkokiu padlaiziavimu kazkam. Ir apskritai parasytas zmogaus, nebeturincio ka parasyti, ir bandancio kaishyti savo biografijos skyles. Reiketu rasyti apie dabarti, apie esama situacija. Kaip pavyzdziui. Esan tokiai padeciai lietuvoje, ateis tokia diena, kai zmones, neapsikente dabartine valdzia, masiskai iseis i gatves. Vieningai susibure, desimtys tukstanciu, koja kojon zenks link seimo rumu. Kubiliaus valdoma viriausybe is paskutiniuju bandys susidoroti su zmoniu mase siundydami policija ir kariuomene. Taciau nesustabdoma minia, kaip didziulis cunamis nusluos viska savo kelyje: kariuomene, policija, Kubiliu I valdzia ateis zmones, suinteresuoti pakelti lietuva is pelenu. Ekonomika tvarkys ekonomistai, teise- teisininkai, uzsienio ir vidaus politika- issilavine politikai, medicina- zmones geriausiai zinantys ko toje srytyje truksta, o ne muzikantai, daininkai, sokejai ar sou zvaigzdes. Valdzioje bus zmones, kurie sugrazins Mazeikiu nafta, elektros tinklus, gal net ir IAE i valstybes rankas. Pagaliau uzdarys sienas produktam, kuriuos sekmingai galime pasigaminti patys. Nebestoves tusti zemiu laukai, kaimuose zmones prades dirbti. Valdzia pastatys vandenilio gamykla, atidarys vandenilio degalines, sukurs nauja energetine infrastruktura. Bus pakeista mokesciu sistema i progresyvine- kuo daugiau uzdirbi tuo daugiau mokesciu moki. Taikomos lengvatos privaciam verslui. Valstybeje sukuriamas taupomasis indelis, kuris kas metai papildomas is surinktu mokesciu, ir bus naudojamas remti salies ekonomikai.... Zodziu as dar galeciau prirasyti begalo daug. Manau, kad lietuvai reikia nebutinai zmoniu su "aukstuoju" issilavinimu, bet zmoniu turinciu daug geru ir idomiu ideju, o ne viena ideja, kaip nusmaugti tauta. Ir sitos mano mintys tikrai nera fantastika. Reikia tik noro.
Tas_pac 2010-04-19 11:17
Geras straipsnis. Jau dabar matosi kad Kinija stiprėja ir laikosi agresyvios politikos. O į Sibirą žiūrint jiems seilės tįsta. Todėl Rusijai ankščiau ar vėliau reikės ieškoti draugų. O be JAV ir EU daugiau nieko galingo pasaulyje ir nėra (Be Indijos ir Kinijos).
Smėlis 2010-04-19 12:44
negaminam? dirbu gamybinėje įmonėje. projektuojam, subrangovams darbo duodam, patys surenkam, patys parduodam. Selteka. taip, naudoja kinietiškas (jei Schneider Electric ir pan. galima taip vadinti). produktas - jų sukurtas. taip, nieko naujo pasauliniu mastu, bet tai gamyba. yra nedidelių įmonių, kurios gamina CNC stakles. softą rašo. irgi nieko stebuklingo, bet tai jau arti aukštųjų technologijų. kitos įmonės: Kauno šilas (turėtum žinot, nes polistirolą ir Neoporą kepa, kaina ir kokybė gera), Žaibas, Patikima linija ir t.t. ir pan. taip, šios įmonės gal nėra tokie gigantai kaip akmenės cementas, bet tai įmonės, kurios dirba ir vargo nemato. ir pavyzdžių galima begalę surasti. aišku yra ir visokių Jurby Watertech ir panašių, bet čia jau kiek kita istorija. visgi tai jau pasaulinės įmonės. tik lietuviškomis gal kiek sunkiau pavadinti.
okta 2010-04-19 12:56
Skaičiau tavo tekstą ir pagalvojau: "kažkoks statybininkas rašo". Žiūriu, tiksliai, statybininkas. Tai statytbininko lygio komentaras ir gavosi. Matai kame reikalas, ponas, skambinau tais telefonais (ne visais) ir įsitikinau, kad įmonės dirba ir gamina tai, kas ir parašyta. Atrodo, kad vėl būsi apsimelavęs. Toliau, kaip statybininkas, atrodo turėtum nusimanyti apie cementą. Sakei, kad nematei lietuviško cemento pardavime. Tai kodėl aš matau oficialius duomenis, kad produkciją Akmenės cementas daugiausia realizuoja Lietuvoje? O gal visgi tu vienas iš tų statybininkų, kur dar prieš krizę statė vienkartinius namus? Nusiperki namą ir iš karto kapitalinį remontą darai. Nukrypom nuo temos. Bet esmė tokia, kad taupėte jūs klientų sąskaita pirkdami kuo pigesnes medžiagas ir kalėte pinigus. Todėl keista girdėti, kad perki tik tai kas pigiau, o ne kas kokybiškiau.
assassin 2010-05-13 18:03
rusijai as matai tik 1 ateiti: man atrodo, kad sibire esancios tautos begant laikui sieks nepriklausomybes. taip sakant ruskiams kaput. su jav ir manau, kad panasiai bus.
jotvingis 2010-07-29 10:45
2 geresnis.