JAV žvalgyba skelbia, kas laukia „Wagner“. Kremlius imasi veiksmų, pasiųstas pats viceministras  ()

Po J. Prigožino maišto Kremlius susisiekė su Afrikos ir Artimųjų Rytų partneriais, tvirtindamas, kad pats kontroliuoja „Wagner“ struktūrą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anot WSJ laikraščio, praėjus vos kelioms valandoms po J. Prigožino vilkstinių sustojimo, Rusijos užsienio reikalų viceministras išskrido į Damaską asmeniškai informuoti Sirijos prezidentą Basharą al-Assadą, kad „Wagner“ šalyje savarankiškai nebeveiks.

Užsienio reikalų ministerijos diplomatai paskambino ir Centrinės Afrikos Respublikos prezidentui, tarp kurio asmeninių asmens sargybinių yra „vagneriečiai“, ir patikino, kad krizė Rusijoje nesustabdys Rusijos veiklos Afrikoje. Be to, EMERCOM lėktuvai išskrido iš Sirijos į Malį, kur yra viena iš pagrindinių „Wagner“ bazių. „Wagner“ kariams, veikiantiems Sirijoje, buvo įsakyti grįžti į Gynybos ministerijos oro bazę Latakijos mieste, WSJ sakė du šaltiniai. Jie pakluso įsakymui. Pasak laikraščio kalbinto JAV žvalgybos pareigūno, Malyje samdiniams buvo įsakyta likti vietoje ir toliau eiti pareigas.

Diplomatinio aktyvumo antplūdis atspindėjo V. Putino bandymą įtikinti Rusijos partnerius Afrikoje ir Artimuosiuose Rytuose, kad „Wagner“ veikla tuose regionuose tęsis, tačiau samdiniai dabar turės kitokią vadovybę, sakė šaltiniai. Apie 6000 grupuotės darbuotojų dirba už Rusijos ir Ukrainos ribų, rašo „The Wall Street Journal“.

 

Jų operacijų likimas dabar priklauso nuo to, ar Kremlius sugebės izoliuoti J. Prigožiną ir išsaugoti jo sukurtą imperiją, pažymi leidinys. Malio, Sudano ir Rusijos valdžios institucijos neatsakė į žurnalistų užklausas. Vakarų pareigūnai pokalbio su WSJ metu pažymėjo, kad „vagneriečiai“ Afrikoje per metus uždirba šimtus milijonų dolerių.

Pinigai gaunami eksportuojant Sudano auksą į Rusiją, deimantus iš Centrinės Afrikos Respublikos į JAE ir medieną į Pakistaną. Jų nuomone, tai ne tik būdas išlaikyti įtaką žemynui, bet ir svarbus karo Ukrainoje finansavimo šaltinis. Pastaraisiais metais Rusija didina savo įtaką Afrikoje ir Artimuosiuose Rytuose, taip pat ir siųsdama samdinius. Grupė veikia daugelyje šalių, įskaitant Siriją, Centrinės Afrikos Respubliką, Malį, Libiją, Šiaurės ir Pietų Sudaną.

 

Kaip teigė „The Wall Street Journal“, Vakarų pareigūnai ir analitikai mano, kad vidiniai konfliktai Rusijoje gali suteikti galimybę JAV ir kitoms Vakarų šalims susigrąžinti įtaką valstybėse, kuriose veikė „Wagner“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(5)
(5)

Komentarai ()