Situacija keičiasi. Rusija gaus trilijonus rublių. Kas nutiko  ()

Rusija gaus papildomų trilijonų rublių pajamų dėl rublio kritimo ir naftos kainų kilimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Situacija keičiasi. Dėl rublio kritimo ir naftos bei dujų kainų kilimo Rusijos vyriausybė tikisi iki metų pabaigos gauti apie trilijoną rublių (11 mlrd. JAV dolerių) papildomų pajamų, kurias bus galima panaudoti federalinio biudžeto deficitui padengti.

Tai pranešė „Bloomberg“, remdamasis dviem šaltiniais Rusijos vyriausybėje.

Agentūros pašnekovų teigimu, Rusijos Federacijos finansų ministerija papildomas pajamas nori nukreipti biudžeto deficitui padengti, nors pagal galiojančias taisykles papildomos pajamos turėtų būti nukreipiamos užsienio valiutos pirkimui Nacionalinės gerovės fondo rezervams.

Tačiau Rusijos vyriausybės išlaidos išaugo iki rekordinio lygio, kai Kremlius didina gynybos gamybą ir socialines programas, siekdamas paremti savo karą Ukrainoje ir išlaikyti visuomenės paramą prezidentui Vladimirui Putinui.

Apie trečdalį Rusijos biudžeto pajamų gaunama iš naftos ir dujų pramonės. Staigus Rusijos valiutos devalvavimas padėjo padidinti Rusijos vyriausybės pajamas iš naftos ir dujų eksporto.

Rusijos valiutos kurso sumažėjimas vienu rubliu dolerio atžvilgiu reiškia 100-120 milijardų rublių papildomų pajamų vyriausybei, teigia Rusijos ekonomistas Aleksandras Isakovas.

 

Birželį pirmą kartą šiais metais federalinis biudžetas turėjo mėnesio perteklių, o tai padėjo sumažinti deficitą iki 2,6 trilijono rublių nuo 2023 metų pradžios. Kartu Rusijos naftos etalono „Ural“ kaina taip pat viršijo G-7 šalių nustatytą 60 USD už barelį ribą.

Kaip pranešama, Rusijos rublio kursas Maskvos biržoje nuo gegužės vidurio krenta dolerio, euro ir Kinijos juanio atžvilgiu. Rugpjūčio 7 dieną dolerio kursas pirmą kartą nuo 2022 m. kovo 25 d. viršijo 97 rublius, euro kursas taip pat pasiekė maksimumą nuo tos pačios datos – prekybos metu pakilo iki 106,6 rublio.

Anksčiau Rusijos Federacijos finansų ministras Antonas Siluanovas pripažino, kad rublio kurso kritimas teigiamai veikia Rusijos biudžeto papildymą, o valdžia neplanuoja imtis priemonių to pažaboti.

 

Rusijos centrinio banko vadovė Elvira Nabiulina teigė, kad rublio kurso kritimą lėmė užsienio prekybos dinamika, o prielaidą apie tyčinį kurso susilpninimą, siekiant papildyti Rusijos valstybės biudžetą, pavadino „sąmokslo teorija“.

Tačiau Rusijos Federacijos vicepremjeras Andrejus Belousovas pareiškė, kad dabartinėmis sąlygomis Rusijos valdžia laiko optimaliu ekonomikai ir biudžetui rublio kursą 80-90 rublių už dolerį lygyje. Praėjusių metų pabaigoje Belousovas pareiškė, kad optimalus kursas būtų 70-80 rublių už dolerį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(25)
(-22)

Komentarai ()