Įsiutusi Lenkija reikalauja ekstradicijos. Kas nutiko  ()

Ministras reikalauja patikrinti, ar yra priežasčių kreiptis į Kanadą su prašymu dėl J. Gunko ekstradicijos.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-09-27 Įsiutusi Lenkija reikalauja ekstradicijos. Kas nutiko  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lenkijos švietimo ministras Przemyslawas Czarnekas atsakė į skandalą dėl Ukrainos veterano pagerbimo Kanados parlamente. Jis reikalauja patikrinti, ar yra pagrindas išduoti 98 metų Jaroslavą Gunko, kuris tarnavo „Waffen-SS Galicia“ divizijoje.

„Atsižvelgdamas į skandalingus įvykius Kanados parlamente, susijusius su nusikalstamo nacių darinio „SS Galicia“ nario pagerbimu prezidento V. Zelenskio akivaizdoje, ėmiausi priemonių dėl galimo šio asmens ekstradicijos Lenkijai“, – paskelbė ministras.

Jis paskelbė savo laiško tekstą Nusikaltimų lenkų tautai tyrimo komisijos pirmininkui Karoliui Nawrocki, reikalaudamas patikrinti, ar yra priežasčių kreiptis į Kanadą su prašymu dėl ekstradicijos.

„Kreipiuosi į prezidentą su skubiu prašymu patikrinti, ar Jaroslavas Gunko yra ieškomas dėl nusikaltimų lenkų tautai ir žydų kilmės lenkams. Tokių nusikaltimų požymiai yra pagrindas kreiptis į Kanadą su prašymu dėl jo ekstradicijos“, rašoma laiške.

Kaip žinoma, 1980-aisiais sukurta Dešėnų komisija, tyrusi karo nusikaltėlių slėpimą Kanadoje, pripažino, kad nėra įrodymų, kad skyrius būtų padaręs nusikaltimus, o narystė skyriuje negali būti pagrindas patraukti baudžiamojon atsakomybėn ir atimti Kanados pilietybę.

 

Praėjusią savaitę Ukrainos prezidentas V. Zelenskis lankėsi Kanadoje. Šalies vadovo vizito Kanados parlamente metu plojimais buvo pagerbtas į susitikimą pakviestą 98 metų „Waffen-SS Galicia“ divizijos veteraną Jaroslavą Gunko.

Kanados Bendruomenių rūmų pirmininkas Anthony Rothas per susitikimą sakė, kad J. Gunko yra „Ukrainos didvyris, Kanados didvyris“. J. Gunko pasirodymas Kanados parlamente sukėlė stiprią Lenkijos ir žydų bendruomenės reakciją. Anthony Rothas atsiprašė už savo žodžius ir J. Gunko pakvietimą, kurį pavadino grynai savo asmenine iniciatyva.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(1)
(3)
(-2)

Komentarai ()