„Mačiau tavo nuogos nuotrauką.“ Tėvai pašiurpę, kas prasideda mokyklose  ()

„Mačiau tavęs nuogos nuotrauką”, - tai buvo šiurpinantys žodžiai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai buvo šiurpinantys žodžiai, kuriuos berniukas pasakė 14-metei mergaitei, kai ji pirmąją šių metų mokyklos dieną atvyko į Ispaniją, praneša Ispanijos laikraštis „El Pais“. Dirbtinio intelekto sukurti netikri jos ir kitų klasiokių aktai buvo platinami internete keturiose mokyklose, kurstydami aukų ir jų tėvų neviltį. Pasitaikė net vienas tariamo šantažo atvejis.

„Mama, jie sako, kad tai manęs nuogos nuotrauka“, – sakė mergina mamai, kurią cituoja „El Pais“. „Kad jie tai padarė su dirbtinio intelekto programėle. Aš bijau. Kai kurios merginos taip pat gavo tai.“

Ši byla sukėlė didelį tėvų pasipiktinimą Almendralecho mieste, o vietinė nepilnamečių prokuratūra dabar vykdo tyrimą, pasak pranešimo, iki šiol nukentėjo 20 aukų ir jau nustatyta grupelė įtariamų kaltininkų. 

„Deepfake“ programa, kurią tariamai naudojo kaltininkai, gali nemokamai naudotis ir ją pasiekti visi, turintys išmanųjį telefoną – tai distopinis DI technologijos naudojimas, kuris ir toliau gali sukelti chaosą mokyklose ir kitur.

„El Pais“ žiniomis, į vieną iš merginų „Instagram“ tinkle kreipėsi vaikinas, kuris reikalavo pinigų. Kai ji  neatsisakė, jis atsiuntė padirbtą jos nuogos nuotrauką.

 

Technologijoms tampant prieinamesnėms, turėtume tikėtis, jog tokių dalykų atsitiks vis dažniau. Tuo tarpu JAV FTB anksčiau šiais metais išsiuntė įspėjimą apie giliąsias klastotes, kurios naudojamos turto prievartavimui.

„FTB ir toliau gauna pranešimus iš aukų, įskaitant nepilnamečius vaikus ir nepritarusius suaugusiuosius, kurių nuotraukos ar vaizdo įrašai buvo pakeisti į internetą“, – sakoma agentūros pranešime.

Siekdami sustabdyti šią bangą, visų JAV valstijų generaliniai prokurorai  šį mėnesį išsiuntė laišką Kongresui, ragindami sudaryti komisiją ir imtis veiksmų prieš DI sukurtos vaikų seksualinės prievartos medžiagos (CSAM) didėjimą.

 

„The Washington Post“ birželį pranešė, jog ekspertai pastebėjo, kad išaugo DI sukurto CSAM sklaida, o tai jau trukdo identifikuoti daugybę aukų.

Belieka laukti, ar kokie nors būsimi reglamentai padės išvengti labai nerimą keliančių padirbtų vaizdų bangos, ypač turint omenyje atvirojo kodo generatyvaus DI plitimą ir tai, kiek laiko užtruks, kol vyriausybės susitars dėl sprendimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(6)
(2)
(4)

Komentarai ()