Siaubinga tiesa apie tai, kas atsitiks, jei neplausite paklodžių kiekvieną savaitę  ()

Kitaip nei, tarkime, savaiminio įdegio priemonės, kurios nusitrina ant paklodžių ir yra pastebimos, dulkių erkutės yra mažytės ir be mikroskopo jų nepamatysi, tačiau jos tikriausiai yra problemiškiausi dalykai, slypintys jūsų paklodėse.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šie į vabzdžius panašūs kenkėjai klesti šiltoje, drėgnoje aplinkoje ir minta negyvomis odos ląstelėmis. 

Jūs gulite lovoje mažiausiai 56 valandas per savaitę, jei per naktį praleidžiate aštuonias valandas. Per tą laiką jūsų paklodėse gali susikaupti visų rūšių dalykų, pavyzdžiui, bakterijų nuo prakaito, jei karšta ir pleiskanų nuo jūsų augintinių, jei jie guli jūsų lovoje. Nors patalynę plauti ar keisti kas savaitę yra gana universali rekomendacija, vidutinis žmogus tai daro tik kas 24 dienas, rodo „Mattress Advisor“ apklausa.

Taigi, kas nutiks, jei neatsiliksite nuo šio savaitės darbų? Dažniausiai kaupsis jūsų patalynėje prakaitas, negyvos odos ląstelės, odos riebalai, makiažo ir odos priežiūros produktų likučiai bei dulkių erkutės, sako daktarė Ekama Carlson, M.D., sertifikuota dermatologė iš San Francisko ir besispecializuojanti dermatologijoje, dermatologinėje chirurgijoje ir visuose su oda susijusiuose dalykuose. „Nors dulkių erkės nėra kenksmingos žmonėms, jų atliekos, įkvėptos arba susilietus su oda, kai kuriems asmenims gali sukelti alergines reakcijas“, – aiškina E. Carlson.

Jei pabundate čiaudėdami, gali būti kalti dulkių erkutės alergenai, nes jie dažniausiai nusėda tokiuose audiniuose kaip patalynė ir čiužinys. Ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC) įspėja, kad jei sergate astma ir esate alergiškas dulkių erkėms, jos taip pat gali sukelti astmos priepuolius. Pagrindinės CDC rekomendacijos, kaip išvengti dulkių erkučių, apima alergenams atsparų čiužinį ir pagalvių užvalkalus, ne tik kas savaitinį paklodžių plovimą.

 

E. Carlson teigia, kad jautrios odos, alergijos ar hiperhidrozės (būklė, kai gausiai prakaituojama) žmonėms pravartu plauti dažniau nei kartą per savaitę, o kitiems, gyvenantiems sausame, nedrėgname klimate, gali  užtekti skalbti rečiau.

Bet kaip su likusia patalyne? Nacionalinis miego fondas rekomenduoja kitą jūsų patalynės skalbimo grafiką:

  •      pagalvių užvalkalai: kartą per savaitę;
  •      antklodės užvalkalai: kartą per dvi savaites iki mėnesio;
  •      antklodės: kartą per du ar tris mėnesius;
  •      antklodės: kartą per du ar tris mėnesius;
  •      pagalvės: kartą per keturis ar šešis mėnesius, jei jas galima skalbti.

 

Jei galite, išdžiovinkite paklodes lauke – saulės šviesa yra natūrali dezinfekavimo priemonė. Kartą per savaitę keisdami paklodes, būsite ramūs, žinodami, kad jūsų patalynė ne tik atrodo nepriekaištinga, bet ir iš tikrųjų yra švari.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(4)
(4)

Komentarai ()

Susijusios žymos: