Kas bus, jei išgersite vaistus, kurių galiojimo laikas pasibaigęs. Kiek tai pavojinga  ()

Jei netyčia išgėrėte vaistų, kurių galiojimo laikas pasibaigęs, nepanikuokite. Daugeliu atvejų tai nesukels rimtų pasekmių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vaistai, kurių galiojimo laikas pasibaigęs, gali būti neveiksmingi ar net pavojingi sveikatai, priklausomai nuo vaisto rūšies, sudėties ir galiojimo laiko. Pagal įstatymą kiekvienas vaistas turi turėti nurodytą galiojimo laiką, kuris garantuoja jo saugumą ir veiksmingumą nustatytomis laikymo sąlygomis. Šį laikotarpį nustato farmacijos įmonė, remdamasi vaisto testavimu per tam tikrą laikotarpį.

Tačiau tai nereiškia, kad praėjus šiam laikotarpiui vaistas tampa netinkamas vartoti. Kai kurie tyrimai parodė, kad daugelis vaistų išlieka aktyvūs pasibaigus galiojimo laikui, kartais net kelerius metus. Tačiau tai netaikoma visiems vaistams. Yra tam tikrų rūšių vaistų, kurių negalima vartoti pasibaigus jų galiojimo laikui. Šie vaistai yra:

- antibiotikai. Jie gali prarasti gebėjimą naikinti bakterijas ar net paskatinti jų augimą, jei juos veikia mikroorganizmai iš oro ar vandens. Be to, antibiotikai gali suskilti į toksiškas medžiagas, kurios gali sukelti alergines reakcijas arba pažeisti kepenis ar inkstus;

- vaistai nuo širdies ligų ir kraujospūdžio. Jie gali prarasti stiprumą arba pakeisti savo poveikį, o tai gali sukelti širdies problemų arba hipertenzinę krizę;

 

- hormoniniai vaistai. Jie gali pakeisti hormonų kiekį organizme, o tai gali sutrikdyti skydliaukės, kasos, lytinių liaukų ar antinksčių veiklą;

- antikoaguliantai. Jų poveikis gali sustiprėti arba susilpnėti, o tai gali sukelti kraujavimą arba trombozę;

- insulinas ir kiti vaistai diabetikams. Jie gali prarasti gebėjimą reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, o tai gali sukelti hipoglikemiją arba hiperglikemiją.

Kai kurie vaistai, kurių galiojimo laikas pasibaigęs, gali sukelti alergines reakcijas, pykinimą, vėmimą, viduriavimą, galvos skausmą, haliucinacijas ar kitus nepageidaujamus reiškinius, todėl nerizikuokite savo sveikata, o gydymo sprendimus nepriimkite patys.

 

Geriau kreiptis į specialistą, kuris įvertins jūsų būklę ir paskirs tinkamą gydymą. Jei nesate tikri dėl vaisto kokybės ar pastebėjote jo gedimo požymius (pasikeitė spalva, kvapas, konsistencija, atsirado nuosėdų ar pelėsio), tuomet geriau nerizikuoti ir jį išmesti.

Ir jei vis dėlto išgėrėte pasibaigusio galiojimo vaisto ir pasijutote blogai, nedelsdami kreipkitės į gydytoją arba kvieskite greitąją pagalbą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()