„5 NATO straipsnis nėra šventenybė. Jau turime sulaužytų susitarimų“  ()

Jei Rusijos Federacija laimės, NATO bus diskredituota ir susidurs su didžiausiu išbandymu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos pergalė Ukrainoje, kurios galimybę dabar svarsto Vakarai, gali turėti rimtų pasekmių tiek Ukrainai, tiek NATO. Alternatyva yra Europos Sąjungai, o ne JAV  imtis vadovaujančio vaidmens padėti Ukrainai.

Apie tai kalbama „Financial Times“ leidinyje.

„Vakarai žaidžia su idėja leisti Vladimirui Putinui užimti Ukrainą“, – tvirtinama leidinyje. Jis primena, kad šiemet Vakarų pagalba Ukrainai, palyginti su praėjusiais metais, sumažėjo 90 proc. O Europos rinkėjai, girdėdami V.  Putiną palaikančius kraštutinius dešiniuosius politikus, nuo karo Ukrainoje pradeda pavargti.

FT pateikia sąrašą pasekmių, su kuriomis pasaulis gali susidurti, jei Rusijos Federacija laimės.

Rusai pradės siaubingą terorą Ukrainoje. Leidinys primena, kad okupuotose Ukrainos teritorijose jie jau įvykdė masines egzekucijas, kastracijas, prievartavimus, kankinimus ir vaikų grobimus. „Ukrainos partizanų atakos tik dar labiau pakurstys Rusijos represijas. Milijonai naujų ukrainiečių pabėgėlių pateks į Vakarus, šį kartą visam laikui“, – rašo FT.

Leidinio teigimu, Ukrainos valstybė gali būti išsaugota šalies vakaruose, nes V. Putinas nelabai jaudinasi dėl šio regiono likimo. Ši Ukraina gali net įstoti į ES. Tačiau šiuo atveju Rusija gali apiplėšti šią teritoriją vėl ir vėl, nepaisant to, kokie susitarimai bus pasiekti. Rusai jau ne kartą pažeidinėja Minsko susitarimus.

V. Putinas Rusijos pergalės Ukrainoje atveju kontroliuos ketvirtadalį pasaulio grūdų eksporto. Jis jau siekia kaip ginklą panaudoti ne tik dujas, bet ir maistą.

Rusijos sėkmė gali įkvėpti kitas šalis, svajojančias užpulti savo kaimynus: Kiniją, Venesuelą, Azerbaidžaną ir pačią Rusiją. Tikėtina Ukrainos kariuomenės tremtyje, kuri puls Rusijos pajėgas iš Europos šalių teritorijos, sukūrimas tik paskatins Rusijos Federaciją pulti šias vietas. V. Putinas jau sukūrė karo ekonomiką. Jo armija atnaujino savo metodus, o gyventojai parodė, kad gali sutikti su dideliu karu. „V. Putino gerbėjas Viktoras Orbanas turėtų pagalvoti apie tai, kad Vengrija ribojasi su Ukraina“, – rašo FT.

 

Jei Rusijos Federacija laimės, NATO bus diskredituota ir susidurs su didžiausiu išbandymu. Jei V. Putinas puls Baltijos šalis, Aljansas greičiausiai atsiųs karius. Bet kiek laiko? Kai tik keli šimtai Vakarų karių grįš namo ant skydo, dešiniosios partijos reikalaus taikos, turint omeny nerealius susitarimus su V. Putinu. Tuo pačiu metu niekas nenori branduolinio karo.

FT rašo, kad Šiaurės Atlanto sutarties 5 straipsnis dėl kolektyvinės gynybos nėra šventas. Kiti tarptautiniai susitarimai – nuo ​​JT konvencijos prieš kankinimą iki ES taisyklių dėl biudžeto deficito – jau buvo pažeisti, ir tai neturėjo pasekmių.

 

„Atrodo, kad du vadinamosios „tarptautinės bendruomenės“ ramsčiai – Didžiosios Britanijos vyriausybė ir tikėtina D. Trumpo administracija – jau atsisakė tarptautinių susitarimų“, – rašo FT.

Amerikiečiai ir Vakarų europiečiai jaučiasi saugūs, nes V. Putinas nesiruošia jų pulti. Vienas iš galimų scenarijų yra susijęs su Europos šalimis, kurios daug investuoja į gynybą, įskaitant branduolinius ginklus, tuo pačiu leisdamos V. Putinui iš jų tyčiotis. Tokiomis sąlygomis, rašoma medžiagoje, kad „Ukrainos atsisakymas būtų pasirinkimas“.

Kaip alternatyvą FT siūlo scenarijų, pagal kurį Europa iš valstybių perimtų pagrindinio paramos Ukrainai šaltinio vaidmenį. Kylio instituto duomenimis, nuolatinė pagalba per metus siektų 40,8 milijardo eurų – 70 eurų vienam ES piliečiui ar NATO valstybei narei.

„Jei norime, galime rasti šiuos pinigus“, – rašo FT.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(14)
(2)
(12)

Komentarai ()

Susijusios žymos: