Rusija pateko į „tobulą audrą“. Nesugebės išsikrapštyti mažiausiai dešimtmetį. Gresia katastrofa  (11)

Rusiją apima vis gilesnė krizė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atrodo, kad ūmus darbuotojų badas, kuriuo verslas ir valdžios institucijos skundžiasi jau antrus metus, pasiekė viršūnę: jei neskaičiuotum Šiaurės Kaukazo anomalijos, darbo jėgos paklausa Rusijoje viršijo jos pasiūlą, praneša „The Moscow Times“.

Darbo jėgos skaičius 2023 m. pabaigoje buvo didesnis už dirbančiųjų ir laisvų darbo vietų skaičių (tai yra darbo jėgos paklausą) maždaug 250 tūkst. žmonių, teigia „Trendnye cifry“ analitikai. Tik Šiaurės Kaukazo apygardoje, kur koncentruojasi laisvi darbo ištekliai, šis skirtumas siekia apie 370 tūkst. Pasirodo, likusioje šalies dalyje darbo jėgos paklausa viršijo laisvą pasiūlą maždaug 120 tūkst. žmonių, daro išvadą „Trendnye cifry“  analitikai.

[Naujiena!] Kuponas+EU. Įspūdingos lazerinės graviravimo staklės: galima pjauti arba graviruoti gausybę skirtingų medžiagų. Analogai neprilygsta nė iš tolo (Video, „Swiitol E18 Pro“)
5241 3

Ką tik pasirodžiusios rinkoje

Iš Europos greitas ir saugus pristatymas

Papildomai nuolaidų kuponas

Pažangiausi techniniai sprendimai

Puikus daiktas DIY projektams

Išsamiau

Darbo jėgos trūkumas tebėra pagrindinis prekių ir paslaugų gamybos plėtrą ribojantis veiksnys, teigia Rusijos Centrinis bankas. Jis pats susiduria su šia problema. „Mes taip pat turime tam tikrą darbuotojų, aukštos kvalifikacijos: IT specialistų, informacijos saugumo specialistų, deficitą“, – pripažino Centrinio banko pirmininkė Nabiullina.

 

Personalo problema yra opi; darbo rinką užklupo „tobula audra“. Karas pagilino demografinę duobę, iš kurios iki dešimtmečio pabaigos nėra išeities: į rinką ateina maža 1990-aisiais gimusios kartos dalis, o didžioji pokario kartos dalis išeina į pensiją. Mobilizacija, emigracija ir darbo jėgos migracija šią problemą paaštrino iki kraštutinumo.

Nereikėtų tikėtis greito darbo jėgos pasiūlos padidėjimo, perspėja „Gazprombank“ ekonomistas Pavelas Biriukovas: darbo jėgos migracijos atsigavimas gali užtrukti kelerius metus. Dabartinė migracijos srautų struktūra neleis panaikinti deficito Rusijos darbo rinkoje, o iki 2030 m. jis išaugs iki 2-4 mln. žmonių, prognozuoja „Jakovas ir partneriai“ ekspertai.

 

Tai trukdo ekonomikai. Nesugebėjimas aprūpinti naujų gamybos objektų darbo jėga verčia mažinti reikalavimus darbuotojų kompetencijai, dėl to mažėja darbo našumas ir kokybė, pažymėjo Gaidaro instituto ekspertai. Verslo veiklos augimo potencialas mobilizuojant darbo jėgą jau išnaudotas, teigia „Bloomberg Economics“ ekonomistas Rusijai ir NVS Aleksandras Isakovas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(242)
(6)
(236)

Komentarai (11)