Didžiosios Britanijos vyriausybė privertė dienraštį „The Guardian“ sunaikinti medžiagą apie JAV saugumo paslaptis  (0)

Didžiosios Britanijos vyriausybė privertė dienraštį „The Guardian“ sunaikinti jo gautą medžiagą, grasindama teismais dėl paskelbtos informacijos apie JAV saugumo paslaptis, nutekintos buvusio Amerikos žvalgybos kontraktininko Edwardo Snowdeno, antradienį pareiškė laikraščio redaktorius.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2013-08-21 Didžiosios Britanijos vyriausybė privertė dienraštį „The Guardian“ sunaikinti medžiagą apie JAV saugumo paslaptis  (0)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Redaktorius Alanas Rusbridgeris teigė, kad su juo susisiekė labai aukšto rango vyriausybės pareigūnas, teigęs, jog atstovauja ministro pirmininko požiūriui. Per du vėlesnius jųdviejų susitikimus jis pareikalavo grąžinti arba sunaikinti visą medžiagą, su kuria dirbome.

Laikraštis tuo metu ruošėsi paskelbė skandalingų pranešimų apie masinio sekimo programas, vykdomas JAV nacionalinio saugumo agentūros (NSA) ir jo atitikmens Britanijoje – Vyriausybės ryšių štabo (GCHQ), kai E.Snowdenas perdavė „The Guardian“ tūkstančius įslaptintų dokumentų.

A.Rusbridgeris „The Guardian“ antradienio numeryje rašo, kad pareigūnai jam sakė: „Jūs jau pasidžiaugėte, o dabar norime atgauti tą medžiagą.“

„Vėliau įvyko kitų susitikimų su mįslingais Vaitholo veikėjais, – tęsia redaktorius. – Reikalavimas buvo tas pats: „Grąžinkite Snowdeno medžiagą arba ją sunaikinkite... Jūs jau gavote savo debatų. Nėra jokio reikalo rašyti daugiau.“

Pasak A.Rusbridgerio, vyriausybė grasino pasinaudoti teismais, kad atgautų nutekintus dokumentus, jeigu laikraštis pats jų nesunaikins.

„Ir tuomet įvyko vienas iš keisčiausių momentų per ilgą „The Guardian“ istoriją, – pridūrė jis. – Du GCHQ saugumo ekspertai prižiūrėjo standžiųjų diskų sunaikinimą „The Guardian“ rūsyje, siekiant įsitikinti, kad sulankstytuose metalo gabaluose neliko nieko, kas galėtų nors kiek sudominti šmirinėjančius Kinijos agentus.“

Šis straipsnis buvo paskelbtas tuo metu, kai Britanijos administracija piktai kritikuojama dėl incidento, per kurį vieno „The Guardian“ žurnalisto, bendradarbiavusio su E.Snowdenu viešinant informaciją apie JAV elektroninio šnipinėjimo programas, partneris buvo sulaikytas beveik devynioms valandoms, remiantis kovos su terorizmu įstatymais.

A.Rusbridgeris pasmerkė tą sulaikymą ir perspėjo, jog „neilgai trukus žurnalistams taps neįmanoma turėti konfidencialių šaltinių“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(6)
(0)
(0)

Komentarai (0)