Tai būtina žinoti visiems: kaip elgtis, jei jus į nelaisvę paima teroristai, nusikaltėliai ar priešo kariai  ()

Psichikos sveikatos poreikių ekspertė Marta Pyvovarenko pasakoja, kaip išsaugoti savo gyvybę, jei pateksite į nelaisvę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai pranešama „Telegram“ kanale „Psichologinė parama“.

„Civiliai gyventojai į nelaisvę patenka dėl įvairių priežasčių: informacijos poreikis, vietos žvalgyba, gaila nužudyti, pasiduoda patys, naudojami kaip „gyvasis skydas“ ir pan. Jie ima šnekius – kartais tiesiog dėl pramogos. Arba tuos, prieš kuriuos okupantai gali pajusti savo galią", – rašoma pranešime.

Kad nebūtumėte sučiupti, turite atrodyti kuo paprasčiau ir neatkreipti į save dėmesio. Viena iš pagrindinių taisyklių, padedančių išvengti nelaisvės, yra nedėvėti karinių ar panašių į karines uniformų, kamufliažinių drabužių, drabužių su bet kokiais simboliais ir rengtis gražiais brangiais drabužiais. Turėtumėte atrodyti kuo paprasčiau ir neatkreipti į save dėmesio.

Kaip elgtis, jei vis tik patekote į nelaisvę:

Gali kilti nevaldoma protesto reakcija. Žmogus bando pabėgti, net jei tai beprasmiška, puola teroristus, bando atimti ginklą. Sukilusį įkaitą paprastai teroristai nužudo, net jei nužudymas nebuvo planuotas. Išlaikykite ramybę ir nerodykite baimės. Nesipriešinkite teroristams, nebandykite su jais kalbėtis, nebandykite jų nuraminti ar atkalbėti nuo jų plano įgyvendinimo.

Youtube sprogdinantis ir lietuvių puikiai vertinamas! Štai ką sugeba 5in1 robotas iš „Xiaomi“ ekosistemos (Video, „Roidmi EVA“)
5923 3

„ROIDMI EVA“ yra „Xiaomi“ ekosistemos kompanijos produktas, sulaukęs stulbinamo dėmesio ir sėkmės. Ir dabar šis neregėtų galimybių įrenginys už specialią kainą.

Išsamiau

Nepažeidinėkite teroristų nustatytų taisyklių, kad nepablogintumėte kalinimo sąlygų.

Gali būti, kad ateis laikas, kai rūpinimasis savo dvasios ir kūno būkle atrodys beprasmis. Svarbu nepamiršti asmens higienos, mankštos ir kvėpavimo technikų, kad nusiramintumėte. Tai padės ateityje jaustis žmogumi.

Būkite psichologiškai pasirengę, kad nebūsite paleisti iš karto, bet atminkite, kad jus paleis.

Apsimeskite, kad nesate labai protingas žmogus. Būkite be aiškios pozicijos. Nebūkite iniciatyvūs, nekalbėkite pirmieji, nekalbėkite per daug ir garsiai.

Nežiūrėkite teroristams tiesiai į akis, bet šiek tiek į šoną. Tačiau tuo pat metu nežiūrėkite lyg būtumėte pažemintas ir susitaikęs su savo padėtimi – tai taip pat provokuoja agresiją.

 

Valgykite. Net ir tada, kai neina kąsnio nuryti. Nuo pat pirmos dienos nerodykite jokio pasipriešinimo.

Pasinaudokite kiekviena proga nueiti į tualetą ar ką nors nuveikti. Kitą kartą tokios galimybės gali tiesiog nebūti. Pasirūpinkite, kad jums būtų kuo patogiau, įsirenkite vietą miegui.

Niekada nerodykite savo ryšių su kitais belaisviais, nes tai gali būti panaudota prieš jus arba jūsų šeimą.

Jei prasidėjo puolimas, turėtumėte kristi ant grindų, užsidengti galvą rankomis ir atsitraukti toliau nuo langų, durų ir teroristų – puolimo metu į juos šaudys snaiperiai. Neturėtumėte imti į rankas ginklo, kad nebūtumėte supainiotas su teroristais.

Jei susižeidėte, sustabdykite kraujavimą ir perriškite žaizdą.

Jei jums prikabino bombą, nepanikuokite ir apie tai praneškite saugos tarnybai balsu arba ranka.

Jei kankinimo ar tardymo metu su jumis yra kitas asmuo, nereaguokite į jį, nebendraukite, nebandykite jo nuraminti. Jei norite palaikyti, tai darykite tik privačiai. Empatija nelaisvėje yra labai netinkama. Bet koks užuojautos demonstravimas veda prie dar didesnių kankinimų.

 

Į klausimus atsakykite trumpai, glaustai, be nereikalingų detalių. Neutralus šaltas dialogas, jokios agresijos, jokio susidomėjimo.

Jei pagrobėjas nori parodyti agresiją, ją reikia priimti.

Atminkite, kad tie, kurie jus laiko nelaisvėje, patys nepriima sprendimų. Net jei teroristas jums simpatizuoja, jo pozicija bet kurią akimirką gali pasikeisti. Draugauti su budeliu neįmanoma.

Nepraraskite vilties. Priminkite sau, kad jūsų artimieji jūsų laukia. Pasistenkite išgyventi dėl jų.

Įsiminkite kuo daugiau detalių apie vietą, kurioje esate, kaip atrodo erdvė, karinių dalinių pavadinimai, formos ir pan. Žymėkitės slaptus užrašus, kuriuos vėliau galėsite panaudoti vietai nustatyti.

Išsikelkite sau tikslą: išlikti gyvam, kad vėliau galėtumėte padėti nubausti teroristus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(20)
(1)
(19)

Komentarai ()