Oficialu! BRICS grupė pritarė plėtrai. Prie bloko prisijungs dar šešios šalys. Kokios?  (36)

Plečiasi „antivakarietiškas“ šalių blokas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžiausios besivystančios šalys į savo bloką pakvietė Saudo Arabiją, Iraną, Egiptą, Argentiną, Etiopiją ir Jungtinius Arabų Emyratus. Tai bus pirmoji BRICS plėtra nuo 2010 m.

Tai pranešė „RBC Ukraine“, remdamasi Pietų Afrikos prezidento Cyrilo Ramaphosos pareiškimu.

Anot jo, jų narystė prasidės nuo 2024 metų liepos 1 dienos.

Kaip pažymėjo agentūra „Reuters“, šiuo sprendimu siekiama sustiprinti bloko, kuris pažadėjo ginti vadinamuosius Globalius Pietus, įtaką.

Plėtra taip pat gali atverti kelią dešimčiai suinteresuotų šalių, norinčių prisijungti prie BRICS, tuo metu, kai geopolitinė poliarizacija skatina Pekino ir Maskvos pastangas paversti BRICS perspektyvia atsvara Vakarams.

BRICS šalių viršūnių susitikimas

Tris dienas Johanesburge (PAR) vykusio viršūnių susitikimo darbotvarkės svarbiausiu klausimu buvo diskusijos dėl plėtros. Ir nors visos BRICS narės (Brazilija, Rusija, Indija, Kinija ir Pietų Afrika) viešai išreiškė paramą bloko plėtrai, tarp lyderių kilo nesutarimų, kaip ir kaip greitai.

Nors BRICS šalyse gyvena apie 40 % pasaulio gyventojų ir sukuriama ketvirtadalis pasaulio bendrojo vidaus produkto, BRICS narių nesugebėjimas pasiekti nuoseklios bloko vizijos jau seniai privertė jį prarasti savo, kaip pasaulinio politinio ir ekonomikos veikėjo, svorį.

Pasak Pietų Afrikos pareigūnų, daugiau nei 40 šalių išreiškė susidomėjimą prisijungti prie BRICS, o 22 oficialiai pateikė paraiškas prisijungti.

 

BRICS akronimą 2001 m. sukūrė tuometinis „Goldman Sachs“ vyriausiasis ekonomistas Jimas O'Neillas, norėdamas pabrėžti spartų šių šalių ekonomikos augimą. Pietų Afrika buvo pakviesta prisijungti 2010 m. (taip akronime atsirado raidė S). Tačiau BRICS nepavyko įveikti savo svorio kaip grupė. Ir tai nepaisant to, kad jos nariai sudaro daugiau nei 42 % pasaulio gyventojų ir sudaro 23 % pasaulio bendrojo vidaus produkto ir 18 % prekybos.

BRICS šalių gyvenimo lygis negali būti lyginamas su „didžiojo septyneto“ šalimis, kur žmonės yra kelis kartus turtingesni. Pavyzdžiui, JAV BVP vienam gyventojui siekia 70 000 dolerių, Kinijoje – 12 000.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(1)
(12)
(-11)

Komentarai (36)