Drebinantys įvykiai JAV. Kongrese – sukilimas. McCarthy nušalintas. Kas vyksta?  ()

JAV Atstovų rūmai atleido savo pirmininką Keviną McCarthy. Jo atsistatydinimas buvo inicijuotas dėl susitarimų su Baltaisiais rūmais užkirsti kelią „JAV uždarymui“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-10-04 Drebinantys įvykiai JAV. Kongrese – sukilimas. McCarthy nušalintas. Kas vyksta?  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

216 kongresmenų balsavo už McCarthy atleidimą. Prieš buvo 210. Tai pirmas kartas JAV istorijoje, kai Atstovų rūmų pirmininkas atleidžiamas anksčiau laiko.

Pažymėtina, kad už McCarthy atsistatydinimą balsavo visa Demokratų partija, nors balsavimo išvakarėse Amerikos žiniasklaidoje buvo daug kalbų apie tai, ar demokratai nebandys išgelbėti McCarthy nuo atsistatydinimo, iškeldami jam tam tikras sąlygas, t. y. įskaitant paramą pagalbai Ukrainai.

Kodėl McCarthy buvo atleistas?

Pasiūlymą atsistatydinti Atstovų rūmų pirmininką pateikė jo kolega respublikonas Mattas Goetzas, kai McCarthy neleido uždaryti JAV vyriausybės dėl problemų priimant 2024 m. biudžetą.

McCarthy pritarė įstatymo projektui dėl JAV vyriausybės finansavimo iki lapkričio 17 d., tačiau neįgyvendino jokių išlaidų mažinimo ar sienų saugumo pakeitimų, kurių ragino jo kolegos respublikonai.

Šiandien rūmams nepavyko atidėti arba blokuoti Goetzo bandymo pradėti McCarthy apkaltos procesą. Tai atvėrė kelią balsavimui dėl McCarthy pašalinimo iš pareigų, tačiau pirmiausia kongresmenai turėjo surengti valandos trukmės debatus.

Kas bus toliau

Atleidus McCarthy iš pareigų, akivaizdu, kad jo vietą užims laikinas įpėdinis (iš Kongreso narių sąrašo, kurį pats McCarthy sudarė iškart po jo išrinkimo į šias pareigas šių metų sausį). Tačiau, pasak daugumos Atstovų rūmų taisyklių ekspertų, jo galios bus itin ribotos: jis galės surengti tik posėdį, kuriame bus išrinktas naujas pirmininkas.

 

Patrick McHenry (Šiaurės Karolinos atstovas) buvo paskirtas laikinuoju Atstovų rūmų pirmininku.

Naujo pirmininko paieškos žada būti itin problemiškos: Demokratų partija Atstovų rūmuose turi mažumą, todėl negali pretenduoti į pirmininko vietą. Vietoj to, respublikonų trumpistų grupė (kurią sudaro kelios dešimtys kongresmenų) gali blokuoti bet kurio pirmininko iš savo partijos rinkimus. Sausio mėnesį dėl trumpistų pozicijos McCarthy pirmininku buvo išrinktas tik 15-uoju bandymu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(8)
(-5)

Komentarai ()