Dirbtinės salos, ateities miestas ir dešimtys karinių bazių. Prasideda kova dėl Raudonosios jūros  ()

Per dvi savaites Raudonojoje jūroje buvo užpulti trys komerciniai laivai, susiję su Izraeliu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Raudonoji jūra yra svarbus transporto koridorius. Tačiau šiandien šie vandenys vis dažniau minimi karo naujienose. O be ekonominių karų Raudonojoje jūroje siautėja tikras karas. „Focus“ aprašo, kas vyksta prie Azijos ir Afrikos sienų.

Piratai, bet ne Somalis. Kas puola tanklaivius Raudonosios jūros vandenyse

Lapkričio 19 d., pietinėje Raudonosios jūros dalyje, Jemeno husiai užėmė krovininį laivą „Galaxy Leader“ su įgula. Laivas iš Turkijos į Indiją plaukė su Didžiosios Britanijos vėliava ir priklausė Japonijos įmonei, tačiau sukilėliai tvirtina, kad galutinis „Galaxy Leader“ savininkas yra Avrahamas (Rami) Ungaras, vienas turtingiausių Izraelio verslininkų.

Lapkričio 25 d. tarptautiniuose vandenyse Irano bepilotis orlaivis „Shahed 136“ užpuolė su Maltos vėliava plaukiojantį konteinerinį laivą „Symi“, priklausantį Rytų Ramiojo vandenyno laivybos bendrovei, kurią kontroliuoja Izraelio milijardierius Idanas Oferis. Po „Shahed“ sprogimo laivas užsidegė, įgulos nariai nenukentėjo.

Lapkričio 26 d. prie Jemeno krantų buvo užgrobtas tanklaivis „Central Park“. Laivas, plaukęs su Liberijos vėliava gabenęs fosforo rūgštį, priklauso Izraelio verslininko Eyalo Oferio įmonei „Zodiac Maritime“. 22 įgulos nariai yra Turkijos, Rusijos, Vietnamo, Bulgarijos, Indijos, Gruzijos ir Filipinų piliečiai. Šį kartą į situaciją įsikišo JAV karinio jūrų laivyno minininkas USS „Mason“, perėmęs į Izraelį nukreiptas raketas Raudonojoje jūroje. Kol kas žinoma, kad jam pavyko išlaisvinti laivą ir visus įkaitus, tačiau operacijos detalės neatskleidžiamos.

Išpuoliai prieš laivus Raudonosios jūros regione siejami su tuo, kad Jemeno husių sukilėliai nuo spalio įsitraukė į karą Gazos Ruože – prieš Izraelį, Palestinos ir „Hamas“ pusėje (šioje konfrontacijoje juos palaiko Iranas). Husiai leidžia dronus ir raketas į Izraelio ir JAV karinio jūrų laivyno laivus.

Husių lyderis Abdul Malik al-Houthi sakė, kad jie užpuls visus Izraelio laivus Raudonojoje jūroje – tuos, kurie plaukioja su Izraelio vėliava arba tiesiog priklauso Izraelio įmonėms.

Izraelio gynybos pajėgos (IDF) į tai, kas vyksta, reagavo oficialiu pareiškimu, kuriame buvo pažymėta, kad „Husių įvykdytas krovininio laivo užgrobimas netoli Jemeno Raudonosios jūros pietuose yra labai rimtas įvykis pasauliniu mastu“.

Vašingtone ir Tel Avive husiai laikomi Irano įgaliotiniais. Iranas neigia savo įtaką husiams ir laiko juos nepriklausomu Jemeno judėjimu. Tačiau verta priminti, kad laivų užgrobimai Raudonojoje jūroje suaktyvėjo 2019 m., žlugus Irano branduoliniam susitarimui su Vakarų šalimis.

Raudonoji jūra – pasaulinės svarbos transporto koridorius

Logistikos kontrolė yra ekonomikos kontrolė. Raudonoji jūra yra vienas didžiausių transporto greitkelių pasaulyje. Galingiausios pasaulio valstybės kovoja dėl galimybės jį valdyti ir daro tai taip įnirtingai, kad pačioms Raudonosios jūros valstybėms joje vietos nebeliks. Nebent, žinoma, jos pačios taps stipriomis valstybėmis.

Raudonoji jūra yra trumpiausias laivybos kelias iš Ramiojo vandenyno (jo vakarinės dalies) ir Indijos vandenyno baseinų į Europą. Tai yra, tai maršrutas, jungiantis Europą su Azija (40 % prekybos tarp šių pasaulio dalių vykdoma per Raudonąją jūrą) ir Australiją bei Ramiojo vandenyno salas, taip pat pietryčių Afriką.

Sunku ką nors pridurti, nurodant šio regiono svarbą, tačiau čia yra keletas aspektų. Charlesas W. Dunnas, vienas iš pirmaujančių Amerikos vyriausybinių institucijų ekspertų arabų pasaulio klausimais, Raudonosios jūros regioną, per kurį vykdoma 10 % pasaulio prekybos, laiko dar svarbesniu strateginiu tašku nei Artimųjų Rytų regionas.

O įplaukimą ir išplaukimą iš jūros jis vadina svarbiausiais strateginiais vandens keliais pasaulyje. Persijos įlankos arabų valstybės eksportuoja naftą per Raudonąją jūrą (kai kurios iš jų visą naftą eksportuoja per šį transporto koridorių). Dunnas prognozuoja, kad 2050-aisiais regione gyvens 1,3 milijardo gyventojų, o bendras BVP – 6,1 trilijono dolerių (šiuo metu šie skaičiai yra atitinkamai 320 milijonų ir 1,8 trilijonų dolerių). Raudonosios jūros dugne ir ją supančioje žemėje gausu gamtos išteklių, ji turi nemažą turistinį ir rekreacinį potencialą, o netoli pakrantės yra Meka – visų musulmonų, kurių planetoje yra beveik du milijardai, dvasinis centras.

Nenuostabu, kad dėl įtakos šiame regione kovoja visi pasaulio ir regionų lyderiai, o ši kova tokia įnirtinga, kad valstybėms, kurių krantai driekiasi tiesiai į Raudonąją jūrą, nelieka vietos, žinoma, jei jos tuo pačiu metu nėra galingos valstybės, bent jau vietinėje dimensijoje.

Nuo arabų futurizmo iki Somalio pragaro: Somalis, Eritrėja, Sudanas ir Džibutis

 

Taigi, pradėkime nuo silpniausių. Tokios šalys kaip Somalis, Eritrėja, Sudanas ir Džibutis turi prieigą prie Raudonosios jūros. Du iš jų – Somalis ir Sudanas – kenčia nuo vidinių karinių konfliktų. Somalio atveju funkcionuojančios valstybės egzistavimas iš esmės yra nominalus, tačiau prie to grįšime vėliau.

Kita vertus, Sudanas negali atsigauti po ilgalaikio vietos diktatoriaus Omaro al Baširo valdymo žlugimo 2019 m. Šalis nukentėjo nuo vienos pagrindinių strateginių autoritarinio stabilumo silpnybių – niekas nežino, kas bus pasikeitus lyderiui. Eritrėja ir Džibutis yra panašioje situacijoje. Niekas nedrįsta numatyti šių šalių likimo po autoritarinių valdovų mirties. (Eritrėją nuo pat nepriklausomybės nuo Etiopijos 1993 m. valdo Isaias Afwerki, Džibutį nuo 1999 metų valdo Ismaïl Omar Guelleh).

Oksfordo universiteto (JK) Kinijos ir Afrikos tinklo vadovas daktaras Harry Verhoevenas pažymi nesėkmingus Eritrėjos bandymus tūkstantmečių sandūroje integruoti Afrikos Kyšulio valstybes į tam tikrą politinę sąjungą.

Tačiau po bandymo žlugimo šalis pateko į Saudo Arabijos užsienio politikos aureolę, ypač stojo į Egipto pusę ginče su Etiopija dėl užtvankos statybos Nilo upėje. Visas šias Afrikos valstybes vienija vienas dalykas – jos yra tarptautinių santykių objektai, o jų įtaką įvykiams Raudonojoje jūroje lemia bendradarbiavimas su įtakingesniais veikėjais.

Jemenas – kova dėl valdžios, raketos prieš Izraelį ir piratavimo atgimimas

Priešingame Azijos krante yra Jemenas, kurio situaciją galima apibūdinti kaip kažką tarp Sudano ir Somalio, tačiau yra vienas reikšmingas skirtumas. Kova dėl valdžios Jemene vyksta tarp kelių grupuočių, iš kurių galingiausią visų pirma remia Iranas.

Viena vertus, tokiu būdu ji ne tik atstovauja valstybės, esančios už šimtų kilometrų nuo regiono, interesus, bet praktiškai yra šios šalies agentė ir savo arsenale turi sunkiųjų ginklų (dronų, balistinių raketų, priešlaivinių ginklų), leidžiančių daryti įtaką pajėgų pasiskirstymui regione.

 

Tačiau Somalyje kariaujančios pusės ginkluotos daugiausia šaulių ginklais, o lengvieji šarvuočiai, jei kam pavyksta jų įsigyti, yra reikšmingas karo veiksmų koziris. Sudano, Eritrėjos ir Džibučio armijų arsenalas nedaug skiriasi. Todėl Jemeno husiai yra galingiausios vietinės pajėgos pietinėje Raudonosios jūros dalyje, tačiau, kaip nurodyta ankščiau, vietos pajėgos čia nelabai turi sprendimo galios.

Stiprūs žaidėjai – Egiptas ir Saudo Arabija

Egiptas ir Saudo Arabija turi savo pakrantes priešingose Raudonosios jūros pusėse. Iš esmės visa šiuolaikinio Egipto geopolitinė reikšmė (ir iš esmės per daugelį tūkstantmečių istorijos) slypi Raudonosios jūros išėjimo į Viduržemio jūrą kontrolėje.

Nuo 1869 metų taip yra su Sueco kanalas, kuris buvo pastatytas sujungti dvi jūras. Iš principo jo kontrolė (kurią pats Egiptas gavo 1956 m. po to paties pavadinimo politinės-karinės krizės) verta daugiau nei likusios Raudonosios jūros pakrantės. Tačiau visada yra kur tobulėti, tačiau čia Kairo ambicijos susiduria su kita svarbia regionine jėga.

Juk naftos dolerių išaugintoje Saudo Arabijoje yra kur vystytis. Šalis yra absoliutinė monarchija, tai yra, valstybė yra ne „liaudies“, o asmeninė valdančiosios karališkosios dinastijos teritorija. O jos faktinis valdovas princas Mohammedas bin Salmanas al Saudas neketina atlikti pasaulio naftos gręžinio vaidmens.

Jo ambicijos apima lyderystę aukštųjų technologijų, sporto ir kultūros srityse, o Raudonoji jūra vaidina svarbų vaidmenį jo planuose.

Raudonosios jūros pakrantė sudaro didžiąją dalį Saudo Arabijos monarchijos pakrantės (2000 km iš 2640). Čia vyksta „ateities miesto“ Neomo, kuris turėtų sužavėti visus ir nustelbti Dubajaus emyratą (JAE), esantį priešingame Arabijos pusiasalio gale, statybos. Projekto biudžetas siekia fantastiškus 500 milijardų dolerių, miesto plotas pagal planą sieks apie 26 500 km2 (daugiau kaip visas Džibutis). Raudonojoje jūroje taip pat planuojama pastatyti 50 dirbtinių salų, siekiant plėtoti turizmą.

Siekdama turizmo plėtros regione, Saudo Arabija – viena uždariausių ir konservatyviausių šalių pasaulyje – net iš dalies liberalizavo vizų režimą ir savo teisės aktus, ypač moterų teisių atžvilgiu. Pagrindinis Saudo Arabijos tikslas yra uždaryti Raudonąją jūrą nuo išorės žaidėjų. Tai prasminga, nes iš šalių, turinčių tiesioginį priėjimą prie Raudonosios jūros, Saudo Arabija yra galingiausias žaidėjas.

 

Egiptas, kurio pagrindiniai uostai yra Viduržemio jūros pakrantėje, nusprendė paaukoti savo teritorijos gabaliuką ir 2016 metais Saudo Arabijai atidavė keletą salų prie Akabos įlankos. Konkuruoti su naftos supervalstybe jam nebuvo jėgų, vietoj to jis gavo Rijado lojalumą ir garsiausio savo kurorto Šarm al Šeicho saugumą. Bendradarbiavimo pavyzdys buvo arabų monarchijos parama Egipto chuntai jau minėtame ginče su Etiopija dėl užtvankos prie Nilo. Egiptas taip pat gavo Saudo Arabijos investicijų už 16 mlrd. USD.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(9)
(0)
(9)

Komentarai ()