95 % už. Pritarta 2/3 šalies užgrobimui. Kartojasi Rusijos invazija. Kas dedasi?  ()

Referendumo išvakarėse Hagos tarptautinis teisingumo teismas nusprendė, kad Venesuela turėtų susilaikyti nuo bet kokių teritorinių pretenzijų, tačiau Karakasas nepripažįsta šio teismo jurisdikcijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sekmadienį, gruodžio 3 d., venesueliečiai referendume pritarė naftos turtingo regiono užgrobimui kaimyninėje Gajanoje. Apie tai rašo CNN.

Per simbolinį referendumą, kaip jį apibūdina ekspertai, rinkėjams buvo užduota keletas klausimų, įskaitant tai, ar jie sutinka su Venesuelos valstijos sukūrimu Essequibo regione, su Venesuelos pilietybės suteikimu jos gyventojams ir „šios valstijos įtraukimu į Venesuelos teritoriją“.

Spaudos konferencijoje, kurioje buvo paskelbti preliminarūs pirmosios suskaičiuotų balsų dalies rezultatai, Venesuelos nacionalinė rinkimų taryba pareiškė, kad „taip“ dėl kiekvieno iš penkių balsavimo klausimų pasirinko daugiau nei 95 procentai rinkėjų.

„Tačiau neaišku, kokių veiksmų imsis Venesuelos vyriausybė, siekdama užtikrinti, kad jos reikalavimai būtų patenkinti. Ir bet koks bandymas reikšti pretenzijas tikrai susilauks tarptautinio pasipriešinimo“, – pabrėžiama leidinyje.

Gruodžio 1-osios plebiscito išvakarėse Tarptautinis teisingumo teismas Hagoje nusprendė, kad „Venesuela turi susilaikyti nuo bet kokių galimų veiksmų, kad pakeistų situaciją, kuri šiuo metu vyrauja dėl ginčijamos teritorijos“.

Jau pavasarį teismas šiuo klausimu planuoja nagrinėti bylą po ilgų metų svarstymo ir dešimtmečius trukusių nesėkmingų derybų. Tačiau Venesuela nepripažįsta teismo jurisdikcijos šiuo klausimu.

Konflikto istorija

Referendumo metu diskusijų objektu tapęs Essequibo regionas yra tankiai apaugęs miškais. Ji sudaro apie du trečdalius Gajanos teritorijos.

Venesuela jau seniai pretenduoja į teritoriją, kuri, jos teigimu, buvo jos ribose Ispanijos kolonijiniu laikotarpiu. Šalies valdžia atmeta 1899 metais priimtą tarptautinių arbitrų sprendimą, kuriuo buvo nustatytos dabartinės sienos, kai Gajana dar buvo britų kolonija. Venesuela apeliuoja į 1966 metų susitarimą, pagal kurį šalys turi nubrėžti sieną tarp šalių, tačiau taikiai.

 

2015 m. „ExxonMobil“ Essequibe atrado didelius naftos telkinius. Regione taip pat gausu dujų ir kitų mineralų. Jau 2023 m. Gajana paskelbė pirmąjį konkurso etapą dėl naftos gavybos. Po to buvo paskelbtas Venesuelos referendumas dėl „teritorinio vientisumo atkūrimo“.

Essequibo regione gyvena vietiniai Gajanos gyventojai, kurie tvirtina, kad šis regionas niekada nepriklausė Venesuelai. Gajana tai taip pat pavadino Venesuelos žingsnį „egzistencine grėsme“.

Gajanos prezidentas Irfaanas Ali praėjusią savaitę aplankė kariuomenę Essequibo mieste ir įspūdingai iškėlė Gajanos vėliavą ant kalno su vaizdu į sieną su Venesuela.

Kas bus toliau

Balsavimo rezultatai buvo plačiai nušviesti Venesueloje, nors analitikai sako, kad jie turės minimalų poveikį, nes Venesuelos valstijos sukūrimas Essequibo teritorijoje yra mažai tikėtinas.

Tačiau aštrėjanti retorika paskatino karių judėjimą regione ir ginklų barškėjimą abiejose šalyse, todėl Gajanos lyderiai palygino tai su Rusijos invazija į Ukrainą.

 

„Ilgai užsitęsęs ginčas dėl sienos tarp Gajanos ir Venesuelos pasiekė precedento neturintį įtampos lygį mūsų šalių santykiuose“, – praėjusią savaitę sakė Gajanos užsienio reikalų ministras Robertas Persaudas.

Kita vertus, dabartinis Venesuelos prezidentas Nicolás Maduro jau gali gauti politinės naudos iš referendumo, surengto gana sunkios jam perrinkimo kampanijos fone.

„Spalio mėnesį Venesuelos opozicija demonstravo retą pagreitį po susibūrėjimo aplink María Corina Machado, buvusią centro dešiniųjų įstatymų leidėją, kuri pirmuose šalies pirminiuose rinkimuose per 11 metų užpuolė Maduro už augančios infliacijos ir maisto trūkumo priežiūrą“, – teigia CNN.

Analitikai mano, kad su sunkia politine padėtimi šalyje susidūrusi autoritarinė Maduro vyriausybė todėl savo pastangas nukreipė į vadinamųjų patriotinių klausimų sprendimą, tokiu būdu siekdama pelnyti rinkėjų palaikymą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(2)
(0)

Komentarai ()