Iki pasaulio pabaigos liko 90 sekundžių. Kas vyksta (Video)  ()

Pasak mokslininkės Rachel Bronson, toks sprendimas „nerodo, kad pasaulis yra stabilus“, o priešingai turėtų paskatinti vyriausybes ir bendruomenes „skubiai veikti“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2024-ųjų pradžioje mokslininkai nusprendė nejudinti simbolinio „Pasaulio pabaigos laikrodžio“ rodyklių. Kaip ir anksčiau, iki pasaulio pabaigos liko 90 sekundžių. Apie tai pranešta Amerikos žurnale „Bulletin of the Atomic Scientists“ (Atomikos mokslininkų biuletenis).

Žurnalas pažymi, kad tai artimiausias laikas iki pasaulio pabaigos laikrodžio istorijoje.

Pasak „Bulletin of the Atomic Scientists“ prezidentės Rachel Bronson, toks mokslininkų sprendimas „nerodo, kad pasaulis yra stabilus“, o atvirkščiai, turėtų paskatinti vyriausybes ir bendruomenes „skubiai veikti“.

Žurnalo valdybos mokslininkų išvadomis, artėjimą prie pasaulio pabaigos lemia įvairios globalios grėsmės, egzistuojančios šiuolaikiniame pasaulyje. Įskaitant:

  • Rusijos Federacijos karas prieš Ukrainą;
  • padėties dėl branduolinių ginklų mažinimo pablogėjimas;
  • klimato krizė ir oficialus 2023 m. pripažinimas karščiausiais istorijoje;
  • genų inžinerijos technologijų sudėtingumo didinimas;
  • dramatiška generatyvaus dirbtinio intelekto plėtra, galinti padidinti dezinformaciją ir sugadinti pasaulinę informacinę aplinką.

 

„Grėsmingos tendencijos ir toliau kreipia pasaulį globalios katastrofos link. Karas Ukrainoje ir plačiai paplitusi bei didėjanti priklausomybė nuo branduolinių ginklų didina branduolinio eskalavimo riziką. Kinija, Rusija ir JAV išleidžia milžiniškas sumas savo branduolinei plėtrai ar arsenalų modernizavimui, padidinant branduolinio karo pavojų per klaidą ar klaidingus skaičiavimus“, – rašoma pranešime.

Pasaulio pabaigos laikrodis

Pasaulio pabaigos laikrodžio projektą 1947 m. pradėjo „Atomikos mokslininkų biuletenis“ – mokslininkų grupė, kuri vis labiau susirūpinos atominių bombų gausėjimu ir intensyviu geopolitiniu nesutarimu tarp JAV ir SSRS. Daugelis mokslininkų kažkada dalyvavo Manhatano projekte 1940-aisiais – itin slaptoje JAV vyriausybės misijoje sukurti pirmąją atominę bombą, tačiau mokslininkai visiškai suvokė savo sukurto monstro grėsmę.

 

Šaltojo karo pradžioje 1947 m. laikrodis buvo nustatytas 7 minutės iki vidurnakčio, kurio pasirinktam laikui daugiausia įtakos turėjo branduolinės ginkluotės supervalstybių kivirčai. Šaltojo karo įtampai vis mažėjant, laikrodžio rodyklė vis labiau atitolo nuo vidurnakčio žymės. Laikrodis toliausiai nuo vidurnakčio buvo 1991 m. – buvo 17 minučių iki vidurnakčio, kai Šaltasis karas pasibaigė po 1989 m. griuvusios Berlyno sienos, iširus SSRS ir pasirašius strateginių ginklų mažinimo sutartis.

Tačiau nuo to laiko laikrodis pamažu tiksėjo link vidurnakčio. Pastaraisiais metais artėjimą prie vidurnakčio pirmiausia nulėmė trys veiksniai: nuolatinis branduolinių ginklų kaupimas, veiksmų klimato kaitos srityje nebuvimas ir vadinamosios „ardomosios technologijos“, apimančios vis didesnę dezinformaciją, kibernetinę kovą ir dirbtinį intelektą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(5)
(-1)

Komentarai ()