Naujausią Europos mikrovalstybę - Liberlandą - ištiko krizė: Kroatija suėmė jos įkūrėją ir prezidentą  (4)

Neseniai Liberlando prezidentu pasiskelbęs Vitas Jedlička buvo sulaikytas Kroatijos pareigūnų, kai bandė įžengti į teritoriją, kurioje įkūrė naują mikrovalstybę.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-05-12 Naujausią Europos mikrovalstybę - Liberlandą - ištiko krizė: Kroatija suėmė jos įkūrėją ir prezidentą  (4)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Čekų politikas balandžio mėnesį save paskelbė Liberlando, įkurto Dunojaus upės pakrantėje tarp Serbijos ir Kroatijos valstybių, prezidentu.

Ši teritorija buvo laikoma „niekieno žeme“ po to, kai griuvus Jugoslavijai dešimtajame dešimtmetyhe Serbija savo sieną nusibrėžė palei upę, o Kroatija – pagal savo savivaldybių ribas.

V. Jedlička teigė, kad pagal tarptautinę teisę jis turėjo teisę šioje teritorijoje įkurti valstybę.

Šeštadienį Liberlando įkūrėjas su savo palaikymo grupe bandė patekti į savo valdomas žemes.

„Prezidentas Vitas Jedlička buvo suimtas Kroatijos pareigūnų už neteisėtai kirstą valstybinę sieną, – apie incidentą pranešė patys Liberlando atstovai. – Jei sulaikymas įvyko niekieno žemėje, tai galėtų sukelti klausimų dėl Serbijos ir Kroatijos sienos arba pradėti naują krizę Balkanuose.“

Balandžio mėnesį V. Jedlička pranešė apie Liberlando įkūrimą ir pakvietė registruotis norinčius tapti naujosios šalies gyventojais.

Prieš ES nusistatęs buvęs Čekijos Laisvųjų piliečių partijos narys, save vadinantis libertaru, teigė, kad Liberlando piliečiai galės patys sau nustatyti norimą mokesčių tarifą ir apibrėžti savo nuosavybes ir asmenines teises.

V. Jedlička teigia, kad Liberlando idėja jam kilo iš noro gyventi šalyje, kur nuoširdūs žmonės galėtų klestėti be valdžios įsikišimo.

Naujojoje mikrovalstybėje visos viešosios paslaugos – medicininė pagalba, gaisrinė ir atliekų tvarkymas – vyktų savanoriškai.

Įkūrėjas tikisi, kad patys žmonės laikui bėgant susitartų dėl jiems patinkančio mokesčių lygio ir reikalavimų viešosioms paslaugoms.

„Mes jautėmės apriboti ir spaudžiami, – teigė V.Jedlička. – Niekaip negalėjome priversti vyriausybės sumažinti mokesčius. Tada mano oponentai man pasiūlė įkurti savo valstybę. Taip ir padariau.“

Po ilgų paieškų čekui pavyko rasti 7 kv. kilometrų plotelį prie Kroatijos ir Serbijos sienos.

Atsiklausęs vienintelio šios teritorijos gyventojo leidimo, jis paskelbė apie Liberlando įkūrimą.

Jeigu Liberlandas kada nors taptų oficialiai pripažinta valstybe, jis būtų trečia mažiausia suvereni šalis pasaulyje po Vatikano ir Monako.

Su šūkiu „Gyvenk ir leisk gyventi!“ kampaniją pradėjęs V.Jedlička jau sulaukė daugiau kaip 250 tūkst. paraiškų dėl pilietybės ir finansinės pagalbos pažadų sukurti šalies infrastruktūrą.

Tačiau ne visiems ši mintis atrodo tokia puiki.

Kroatija balandžio mėnesį pranešė nepripažinsianti Liberlando nepriklausomybės, pridėdama, kad nors ir rimtai vertina šią deklaraciją, ją laiko sienos pažeidimu.

Šio požiūrio įrodymas yra ir dabar įvykęs V.Jedličkos suėmimas.

Praėjusį mėnesį čekų žurnalistų grupė pabandė aplankyti Liberlando teritoriją, tačiau ir jiems kelią pastojo pareigūnai.

Jie pranešė, kad geltona Liberlando vėliava, anksčiau plevėsavusi virš naujosios šalies, taip pat buvo pašalinta.

Teisės ekspertai taip pat atvėsino laisvosios šalies įkūrėjų entuziazmą pranešdami, kad nors teritorija ir atrodo niekam nepriklausanti, ji tikrai yra arba Kroatijos, arba Serbijos dalis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(38)
(3)
(35)

Komentarai (4)