Kelionės laiku: loginis „senelio paradokso“ testavimas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

LiberalusToris 2010-07-23 13:49
Panašiai mąsto kaip ir daktaras Emetas Braunas iš "Atgal į Ateitį", ar čia tik man taip atrodo? O šiaip tai tik išlieka teorijos, nes keliavimo laiku nemanau, kad dar šiame šimtmetyje ar kada nors išvys žmonija, nors, ką gali žinot, jei technologijos kokioje kvantinėje fizikoje taip ištobulės po kokių 100 - 200 metų, gali būti, kad kai kurie "savanoriai" norės išbandyt šią techniką, su sąlyga, kad jų molekulės bekeliaujant neišsitaškys į visas keturias puses
vazzy 2010-07-23 13:52
pagal hawking'sa kaip tik del to senelio paradokso kelione i praeity ir yra neymanoma tik i ateiti.
Alius N. 2010-07-23 14:06
Tekstą papildėme nuoroda į straipsnį apie S. Hawking komentarus apie laiko keliones.
alach 2010-07-23 14:07
tai visiškai pasikeistu viskas jeigu tik atsidurtum akimirkai praeiti. Pajudintum akmenuką, tada už to akmenuko kažkas užkliūtų, dėl to su kažkuo nesusitiktų ir per daug metų išsirutuliotų visai kitokie įvykiai negu tokie kokie buvo prieš kelionę laiku. Bent aš taip įsivaizduoju.
LiberalusToris 2010-07-23 14:14
Tik įsivaiduok, kas būtų, jei kas sumanytų iš praeities į ateitį atsigabenti tokius karo vadus kaip Ramzis II, Aleksandras Makedonietis, Gajus Julijus Cezaris ar Cin Či Chuang Di ir pavestų jiems vadovauti šiuolaikinėms kariuomenėms (aišku, pirmiau juos apmokę šiuolaikinių vingrybių). Arba kam nors paveda išgebėti Kenedį nuo nužudymo (arba atskleisti visą tiesą apie Ly Harį Osvaldą). Arba išsiaiškinti, kas toks buvo Džekas Skerdikas iš tiesų. Arba pašalinti Karlą Marksą ir Hitlerį. Blemba, galimybės neribotos I'll be back.
stiklas 2010-07-23 14:20
jo taip ir nebegaletume ramiai gyventi nes kas minute kazkas keliautu i praeiti ir ka nors pakeistu...
sk8erisz 2010-07-23 14:21
Dėl to kada bus galima keliauti laiku, logiškai mąstant, jeigu žmogus atkeliaves iš kito laiko būtų pastebimas, tai galima sakyti jog niekada to ir nebus, nes niekas dar nėra matęs žmogaus iš ateities. Reiškia kad ir po milijono metų nebus įmanoma to padaryti. O šita teorija jog jis gali pasirodyti kaip poltergeistas, ar kiti fenomenai, tai tikrai įdomu . Dar vienas dalykas, manau kad tiek ilgai žmonių rasė neišsilaikys, mano manymu visa evoliucija vyksta iki ribos, tokios ribos kur protingiausia rūšis padaro ką nors ir viskas pražūva, ir vėl iš naujo. Tiesiog pamąstymai.
LiberalusToris 2010-07-23 14:25
O manai, kad tas, kuris atkeliavo iš ateities, prisipažins, kad jis iš ateities? Kodėl taip manai?
sk8erisz 2010-07-23 14:29
Hmn, na nežinau, o dėl ko turėtų nepasisakyti? Ir ką jis čia veiktų, ilgai vistiek neužsibūtų. Turėtų kaip tik pranešti mum viską, apie visas naujoves, kaip greičiau panaikint visas nūdienos problemas. Na net nežinau, bet aš nukeliavęs atgal į ateitį iškart pasipasakočiau kaip kas yra ateityje.
ligonis 2010-07-23 14:30
" taip ir nebegaletume ramiai gyventi nes kas minute kazkas keliautu i praeiti ir ka nors pakeistu" o kas tau pasikeistu jei tu gyventum su atmintim to kas buvo ?!? man atrodo, kad vienintele galimybe keliauti laiku i praeiti, yra tik tuo atveju, jei egzisutoja paralelios visatos. keliauji i praeiti - sukuri atskira visata kurioje tu is niekur atsiradai ten kazkur - daryk ka nori.(turint omeny, kad yra daug visatu - multiverse) su viena visata: nukeliauji i praeiti, ir pajudini oro molekules kuriu ten nera nes tu jas jau pajudinai(?!?!). ir kaip tu galetum atsiminti kazka kas neatsitiko(tuo atveju jei nori kazka pakeist). visas sitas reikalas turetu but gan gudriai sugalvotas planas... as gi negaliu pasakyt per kiek laiko visciukas perejo kelia, jei po stebejimo nukeliauciau i praeiti ir issikepciau ta visciuka pries jam pereinant kelia nes negaleciau zinot kur tas visciukas yra, nes jis niekad neperbego kelio ir as jo nemaciau. tai kokio velnio as keliavau i praeiti? ir isvis as turbut esu vakuume kurio nera.
LiberalusToris 2010-07-23 14:34
Na, gal dėl paprasčiausios priežasties - spekuliacija. Gal ateitį jiems taip blogai, kad žūt būt reikia jiems nukakt į praeitį ir gyvent kaip tik išgali? Nežinau. Tarkim, kad žmogus iš ateities buvo nuvykęs į labai tolimą praeitį, į senovę pavyzdžiui ir tiems žmonėms pasisakė esąs dievas, parodęs jiems super duper technologijas. Jie jį pradėjo garbinti, nešti turtus, valgydinti ir vartėsi kaip inkstas taukuose. Bent aš taip daryčiau (jei nėra po mirtinio gyvenimo, tada niekas tavęs neteis, o jei yra, na, visuomet galima sudaryt sutartį su Mirties Angelu )
sk8erisz 2010-07-23 14:53
Na žinoma, galima visaip galvot. Bet aš lieku prie to jog, jeigu tai jau butų nutikę, tikrai tai jau žinotumėm. Nebent su tais poltergeistais kaip rašė. Gana įdomi teorija.
Pumper 2010-07-23 15:28
Visiškas absurdas visi tiek keliavimai laiku, o paaiškinti galima labai paprastai: pvz. nuspręsta pašalinti Hitlerę, kol dar Trečio Reicho nesukūrė - iš ateities (jų dabarties) atkeliaują hitmanas ir tyliai ramiai pašalina Hitlerį dar vaikystėj, dėl ko nekyla antras pasaulinis (jei užmiršim sovietų planus), taigi gaunasi taip, kad nebereikia iš ateities keliauti atgal ir žudyti Hitlerio, nes karo niekad ir nebuvo - kas reiškia, kad nieks ir nekeliauja toj realybėj į praeitį, t.y. niekas nepašalina Hitlerio = kelionės laiku yra visiškas bullshit. Vienintelė išeitis iš tokios situacijos, priimti, kad pakeitus praeitį, sukuriama +1 laiko linija, kas reiškia, jog tavo paties (keliautojo laiku) pasaulis nuo to visiškai nepakinta, o pakeistos praeities pasekmių sužinoti neįmanoma = senelio paradoksas neturi jokios reikšmės.
kunis 2010-07-23 15:38
gryzes i praeiti, pakeiti kazka itakojancio ateiti ir tada susikuria automatiskai paralelinis pasaulis, kuris iki to pakeitimo buvo identiskas, tik po to ju keliai issiskyre. tavo gimtoje laiko linijoje niekas nepasikeite, o paralelineje viskas klostosi kitaip.
Pumper 2010-07-23 15:42
Taigi kyla elementarus klausimas: koks tikslas kažką išvis keisti?
sk8erisz 2010-07-23 16:03
Taip pat kaip ir klausimas, koks tikslas išvis apie tai diskutuot, bet mes tai darom.
gymka 2010-07-23 16:23
pvz. atomine bomba, ji egzistuoja jau daug metu, ja turi tik isrinktieji, atsakingi zmogai ir ji nenaudojama kasdieniniame gyvenime. kodel jus mastot kad laiko masina papultu i eilinio zmogaus rankas ir apie ja butu viesai skelbiama?!
femto 2010-07-23 16:25
Pumper, tarkim turi dvi galimybes ir viena is ju pasirinkai , bet nesidziaugi savo pasirinkimu ir noretum suzinoti , kaip butu buve , jei butum pasirinkes kita galimybe.Cia tik vienas is pavyzdziu , kodel norisi grizti , pakeisti praeiti, Kai nera kelioniu laiku,bent kol kas, tai ir atsiranda ivairiu teoriju, pradoksu, kuriu mano manymu net nebutu.Ir ta savoka kelione laiku, turbut daug isivaizduoja kaip tam filme , kad keliaus su erdvelaiviu, masina ir t.t. As manau , kad ne is tolo taip nebus, tiesiog pasiziuresi tarsi per stikla i praeiti ir nieko pakeisti negalesi.O ta mintis apie vaiduoklis is ties puiki
MarkizasBarabasas 2010-07-23 16:25
Jei teisingai atsimenu, tai Enšteino teorijoje kelionė laiku galima tada kai viršiji šviesos greitį. Seniau daug svarsčiau apie tai, meginau surišti kodėl kūnas mažės, o jo masė didės. Tada viskas priėjo prie to, kad mažėja, nes šviesa "nebespėja" pasiekti stebėtojo. O masė atrodo, kad didėja tik vizualiai, dėl to, kad kūnas mažėja, o svorį išlaiko tą patį. (T.y. lakykit putplasčio gabaliuką ir švino rutuliuką. Sunkesnis atrodis švinas, nors jų masės ir vienodos) Iš to išėjo, kad kelionė į ateitį ištikro yra skubėjimas pamatyti, kad vyksta kažkur toli (dar nespėjusia mūsų pasiekti šviesą), tačiau paveikti tų įvykių - neįmanoma, nes jie jau įvykę. Taip pat ir su kelionėmis "atgal". Tai įmanoma tik vijantis savo šviesos atspindžius, tačiau mūsų įtaka jiems neturės jokios įtakos dabarčiai, nes tai ką mes pavysime bus viso labo vaizdas, ne materija.
sk8erisz 2010-07-23 16:26
Tai sakai jau jinai yra?