Seklys teigia išsprendęs Džeko Skerdiko paslaptį, panaudodamas DNR  (0)

Seklys mėgėjas teigia identifikavęs Džeką Skerdiką, archetipinį serijinė žudiką. Teiginiai dar toli gražu nėra patvirtinti, tačiau tai nesustabdė bulvarinės spaudos paskelbti bylos išspręsta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1888 – 1891 Londone, Whitchapel apylinkėse buvo nužudytos 11 moterų. Penkias žmogžudystes, manoma, atliko tas pats žudikas, pavadintas Džeku Skerdiku, tuo tarpu kitos moterys galėjo tapti žudiko mėgdžiotojų ar savo pažįstamų aukomis.

Teigiama, kad rasta DNR, jungianti įtariamąjį Aaroną Kosminski'į su Catherine'a Eddowes, viena iš taip vadinamo „kanoniškojo penketo”, nužudyto tarp 1888 m. rugpjūčio 31 ir lapkričio 9 dienos.

Nors prabėgo jau daugiau, nei 100 metų nuo tų laikų, kai Džekas Skerdikas terorizavo Londono gatves, jo nusikaltimai iš visuomenės vaizduotės neišdyla.

Pažiūrėjęs filmą From Hell, verslininkas Russellas Edwardsas buvo taip suintriguotas nusikaltimų, kad nusipirko skraistę, rastą šalia Eddowes kūno. Ją paėmė vienas iš nusikaltimą tyrusių policijos pareigūnų, mat įkalčių išsaugojimas tais laikais buvo lankstesnis.

Nors kiti „skerdikologai” atmetė skraistę kaip klastotę, Edwardsas buvo įsitikinęs, kad kalniniai astrai ant jos buvo menka žudiko užuomina, įspėjusi apie kitą ataką, įvykusią 1888 m. lapkričio 8 dieną per Rytų stačiatikių bažnyčios kalninių astrų šventę.

Edwardsas ištyrė skraistę ir ant jos rado ne tik kraujo, bet ir spermos. DNA per tiek metų buvo pernelyg pažeista, kad būtų galima mikrosatelitų analizė, bet dr. Jari'is Louhelainenas, vyr. molekulinės biologijos lektorius Liverpoolio John Moores universitete, palygino kraujo mitochondrinę DNR su Eddowes palikuonių, naudodamas techniką, kurią sukūrė genetinės medžiagos išskyrimui iš audinio.

Edwardsas dar teigė, kad sutampa DNR iš ląstelių spermoje su Kosminski'o sesers palikuonių. Kosminski'is ilgai laikytas vienu iš pagrindinių nusikaltimų įtariamųjų. Jis gyveno jų įvykdymo zonoje ir žinomas dėl savo sunkios proto ligos ir misoginijos. Be to, kai jis buvo uždarytas į psichiatrijos ligoninę, tikrojo Skerdiko nusikaltimai liovėsi. 

Edwardsas teigia, kad įkalčiai vienareikšmiški, bet nusprendė savo teiginius paskelbti knygoje ir dažnai antimoksliškame Daily Mail, o ne kaip mokslinę publikaciją.

DNR įkalčiai išaiškino daug nusikaltimų, ir atskleidė tiek daug neteisingų nuteisimų, kad pakeitė debatus dėl mirties bausmės. Tačiau metodas nėra tobulas; teismo medicinos konsultantė dr. Carol Mayne sako, kad DNR raidės turėtų reikšti Dar Ne Ramu (angl DNA – Do Not Assume), nes „tai nėra taip neklaidinga, kaip mano žmonės”, netgi kai tiriami daug šviežesni pavyzdžiai ir kur atitikimas yra su įtariamuoju, o ne tolimu giminaičiu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(19)
(0)
(19)

Komentarai (0)