Miestai, į kuriuos bijoma įkelti koją (Video)  (0)

Nors žmonių populiacija sparčiai didėja, o miestai užima vis didesnius žemės plotus, planetoje vis dar gausu urbanizuotų vietų, paliktų valdyti praeities vaiduokliams. Dažniausiai tai yra pavieniai statiniai, tačiau kartais apleidžiami ištisi miestai, pilni daugiabučių, mokyklų bei prekybos centrų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vaiduoklių namai Taivane


Taivane, Sanzi regione, Naujojo Taipėjaus mieste, 1978 metais buvo pastatytas itin futuristinės formos namų kvartalas. Tai turėjo būti atostogų rezidencijos, skirtos praleisti ypatingus savaitgalius netradicinės architektūros ir gamtos apsuptyje. Deja, ši vieta buvo apleista jau 1980 metais, dėl pablogėjusios finansinės padėties, neaiškiomis aplinkybėmis statybų metu įvykusių automobilių avarijų bei žmonių savižudybių. Manyta, kad visa tai nutiko, nes platinant šio miesto kelius buvo iškelta šventa Kinijos drakono skulptūra ir tai užtraukė šiai vietai prakeiksmą. Dabar šie unikalūs namai stovi tušti ir yra lankomi tik nuotykių ištroškusių turistų.



Kolmanskopas – vaiduoklių miestas dykumoje


Kolmanskopas – tai vaiduoklių miestas Namibijos dykumoje. Tiesa, ši vieta tokia buvo ne visada. 1908 metais pastatytas miestas buvo vienas iš deimantų kasybos centrų. Tai buvo itin turtinga vieta, įkurta bei valdoma vokiečių imigrantų, kurie miestą statė laikydamiesi vokiškų tradicijų. Čia buvo įkurta ligoninė, mokykla, teatras, kazino, sporto centras, nutiestas geležinkelis iki artimiausio uosto. Deja, miesto klestėjimas baigėsi po Pirmojo pasaulinio karo, kuomet deimantų kainos sparčiai krito ir buvo visiškai apleistas 1954 metais.



Piramidės miestas – sovietų palikimas


Piramidės miestas yra rusų angliakasybos archipelagas, įsikūręs dabartinėje Norvegijos teritorijoje. Miestas buvo įkurtas švedų dar 1910 metais ir greit po to parduotas Sovietų Sąjungai. Miestas, kuriame buvo apsistoję maždaug tūkstantis gyventojų, buvo skubiai apleistas 1998 metais sustabdžius anglies kasimą. Šiandien Piramidės miestas stovi toks, koks ir buvo paliktas, tik jau su tuščiais namais, žaidimų aikštelėmis, sporto salėmis, mokykla bei sovietine atributika.



Pelenais uždengtas miestas Čilėje


Nuostabioje gamtos apsuptyje Čilėje įsikūręs Chaiteno miestas 2008 metų gegužės antrąją sulaukė neramių žinių – pirmą kartą per pastaruosius 9000 metų išsiveržė šalia esantis ugnikalnis. Visas miestas buvo padengtas storu pelenų sluoksniu, o po ugnikalnio išsiveržimo išsiliejusi upė pakeitė savo vagą ir ėmė tekėti per patį miestą. Visi miesto gyventojai turėjo pasitraukti ir palikti savo namus įsismarkavusiai gamtai.



Atominė katastrofa pasmerkė miestą


Pripetė, esanti Ukrainoje, šalia Baltarusijos sienos, buvo oficialiai įkurtas 1979 metais. Jame namus rado net 50 tūkst. gyventojų. Deja, laimė truko neilgai – naujas, modernus, pramogų pilnas miestas buvo evakuotas praėjus kelioms dienoms po 1986 metais balandžio 26 dieną įvykusios Černobylio tragedijos. Evakuacijos diena sutapo ir su milžiniško naujo atrakcionų parko atidarymu, kuriam buvo lemta veikti vos kelias valandas. Šiandien Pripetė yra tik dar vienas didžiulis vaiduoklių miestas, kuriame karaliauja gamta ir laukiniai gyvūnai.



Kinijos nesusipratimas – Ordos miestas


Kinijos ekonomikai augant beprotišku tempu, ši šalis finansuoja vis didesnius futuristinius projektus. Tokie projektai skamba iš tiesų žavingai, tačiau kartais Kinija prašauna. Viena tokių nesėkmių - negyvenamas modernus miestas Ordos. 2001 metais pastatyta moderni bei viskuo aprūpinta vieta su puikiais urbanistiniais sprendimais, preciziškai išplanuotomis žaliosiomis erdvėmis, moderniu teatru, galerijomis, fontanais bei skulptūromis stovi negyvenama. Žmonės teigia, kad šiame mieste esantys butai jiems tiesiog per brangūs. Kiti Ordos miestą mato kaip galimybę investuoti savo pinigus ir nusipirkę ten būstą jame gyventi net nežada – juk šis miestas tuščias. Taip fenomenalus miestas, turėjęs būti viena turtingiausių šalies vietų, tampa miestu vaiduokliu dar prieš jame kam nors apsigyvenant. Neįtikėtina tai, kad miestas vis dar plečiamas su viltimi, kad kas nors jame galiausiai apsigyvens. Tad kol kas mieste dirbantys statybininkai ir yra vienintelė jo gyvybė.



Hashima sala Japonijoje


Kartais pasaulyje nutinka ir taip, kad apleidžiamas ne tik miestas, bet ir visa urbanizuota sala. Hashima sala Japonijoje buvo apgyvendinta 1887 metais, šalia jos radus povandeninius anglies klodus. Sustojus angliakasybai saloje nebeliko ką veikti, tad visi 5000 gyventojų ją greit paliko. Dabar sala yra itin mėgstama turistų, kaip unikali senų pastatų ir vaiduoklių kupina žemė.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
Autoriai: Eglė Plytnikaitė
(67)
(2)
(65)

Komentarai (0)