5G ryšys sunaikins dabartines technologijas, o išmaniųjų telefonų per artimiausius 10 metų neliks nė pėdsako? Artėja visiškai nauja technologijų era  (1)

Vieno didžiausių Europoje mobiliojo ryšio operatorių „Deutsche Telekom“ viceprezidentas dr. Alexanderis Lautzas įsitikinęs, kad po dešimties metų išmaniųjų telefonų tokiu pavidalu, kokius juos pažįstame dabar, nebeliks. Savo požiūriu su klausytojais jis pasidalijo Rygoje vykstančioje konferencijoje „5G Techritory“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors renginyje, skirtame 5G technologijos skatinimui, ne kartą buvo pasakyta, jog ši mobiliojo ryšio karta bus kur kas svarbesnė pramonei ir verslui nei tiesiogiai paprastiems žmonėms, A.Lautzas pasakojo, kaip ši technologija pakeis eilinių piliečių gyvenimą.

„Technologiniu ir inžineriniu požiūriu tai yra nuostabu. Nuostabu, kaip tai paveiks pramonę. Bet ką ši ryšio technologija reiškia mums, kaip vartotojams? Man tai reiškia tris dalykus“, – sakė A.Lautzas.

„Mobilieji duomenys ir ryšiai apskritai bus neberibojami. Nebereikės skaičiuoti gigabitų ar gigabaitų. Duomenys bus perduodami realiu laiku. Ir viskas bus sujungta“, – tikino „Deutsche Telekom“ atstovas.

O ką tai reiškia įrenginiams? „Išmanusis telefonas yra tarsi šveicariškas peiliukas. Jame yra viskas. Bet sakyčiau, kad daugeliu atžvilgių išmanusis telefonas yra ne pats geriausias konkrečiam darbui atlikti. Pavyzdžiui, nėra labai patogu kalbėtis su kitu žmogumi pridėjus plytą prie ausies – tam kur kas geriau tinka ausinė. Garso sistema, televizorius, fotoaparatas, žibintuvėlis yra kur kas labiau savo funkcijai atlikti tinkami daiktai. O prie šveicariško peiliuko varianto perėjome dėl to, kad buvo labai patogu. Bet keliu prielaidą, kad jeigu visi kiti daiktai bus prijungti prie interneto, tai man tiesiog nebereikės to šveicariško peiliuko“, – sakė konferencijos pranešėjas.

O ką tai reiškia kitiems įrenginiams, kurie bus ateityje – ir kurie bus sujungti į visa ko tinklą?

„Dėvėsime technologijomis praturtintus drabužius. Jie suteiks kur kas labiau tiesioginį ryšį su mūsų įrenginiais. Į tekstilę įausti jutikliai gebės registruoti biometrinius signalus. Jau dabar tenka pastebėti vieną kitą šios srities produktą, bet, mano asmenine nuomone, ateityje jų bus gerokai daugiau“, – sakė A.Lautzas.

Antrasis įrenginių tipas, nuo kurio būsime neatskiriami ateityje, anot jo, bus ausinės, tiesiogiai versiančios kitų žmonių kalbą į mūsų – vertimas vyks realiu laiku ir nė kiek nelėtins bendravimo. „Galėsime bendrauti taip, lyg šnekėtume ta pačia kalba“, – tvirtino futuristiškai nusiteikęs pranešėjas.

„Išmanusis telefonas, mano manymu, yra labai ribotas įrenginys. Tai yra šešių colių įstrižainės stiklinė plytelė. O mūsų juslės yra kur kas platesnės. Tai kodėl negalėtume turėti ekranų ten, kur patys esame? Pavyzdžiui, projektuoti juos ant virtuvės lango ar automobilio priekinio stiklo.“

Perėjus prie labiau į verslą orientuotų įrenginių A.Lautzas nurodė, kad ateityje turėtų smarkiai išpopuliarėti dideli reklaminiai stendai, kurių valdymo ir turinio keitimo galimybės bus nepalyginamai didesnės nei šiomis dienomis.

Kitas verslo įrankis bus papildytosios realybės akiniai, kurie nedaug tesiskirs nuo įprastinių akinių – visi duomenų apdorojimo procesai vyks debesyje ir į akinių stiklus (tiksliau, per juos projektuojamą vaizdą) bus pateikiamas jau visiškai apdorotas vaizdas.

„Prie objekto dirbantys inžinieriai su tokiais akiniais gali labai daug ką nuveikti. Jie priešais akis matys įvairių daiktų naudojimo ir taisymo instrukcijas. Galite tik įsivaizduoti, ką su tokiu įrankiu nuveiktų daugelio kitų veiklos šakų atstovai“, – sakė A.Lautzas.

Kita technologija, kuri bus ištobulinta ateityje, bus virtuali realybė ir virtualios hologramos – tokie įrankiai leis dalyvauti telekonferencijose. „Ateinate į konferencijų kambarį, o ten jau sėdi ir jūsų kolega, nors iš tikrųjų jo ten nėra. Be to, su tokiais įrankiais galima bendromis pastangomis manipuliuoti įvairiais daiktais. Šios technologijos išvystymas bus „Wow“ akimirka. Galiu įsivaizduoti, kiek naudos ši technologija duos įvairioms veiklos sritims“, – pasakojo ryšio operatoriaus atstovas.

Pasikeis gamyklų patalpos – visi jose esantys įrenginiai taps mobiliais. Ryšio palaikymui tarp įrenginių „Wi-Fi“ ryšys nėra tinkamas – jis turi apribojimų. Todėl A.Lautzas prognozuoja, kad visų gamybos įrengimų komponentu taps 5G technologijos arba koks nors jų hibridas su 4G.

Patobulės ir bepilotės skraidyklės. Šiandien tai yra daugiau ar mažiau žaisliukai. Bet jau dabar visose rinkose šių skraidyklių parduodama begalės. „Viena iš užduočių, kurias atlieka skraidyklės – tai filmavimas. Vaizdo įrašai galės būti ne įrašinėjami į atmintį, o įkeliami tiesiai į internetą. Todėl skraidyklės generuos milžiniškus duomenų kiekius ir kels tam tikrų sunkumų ryšio operatoriams: dabartinės mobiliojo ryšio bazinės stotys sumontuotos taip, kad aptarnautų ant žemės esančius klientus. Su skraidyklėmis reikės daryti kitaip. Kai padangėje bus skraidyklės, reikės pakreipti antenas aukštyn. Bet ryšio operatoriui skraidyklės bus dar vienas klientas, naudojantis jo paslaugas ir generuojantis pajamas“, – pasakojo A.Lautzas.

Jis palietė ir robotizacijos temą. Tiesa, ne apie tuos robotus, dėl kurių žmonės netrukus gali prarasti darbo vietas. „Tai yra sritis, kurioje neabejotinai lyderiauja Japonija ir Pietų Korėja. Tačiau mūsų aplinkoje esantys robotai – ne pramoniniai, o socialiniai – neabejotinai taps svarbiu produktu išvysčius 5G tinklus. Gal ne taip greitai, kaip skraidyklės, tačiau tikrai taps“, – sakė „Deutsche Telekom“ atstovas, jis pridūrė, kad tokie robotai taip pat dažnai bus ryšio paslaugų naudotojai – jų viduje bus per brangu ir neefektyvu montuoti skaičiavimo pajėgumus teikiančius galingus kompiuterius, todėl visas duomenų apdorojimas vyks debesyje.

Tačiau neabejotinai didžiausius pokyčius dėl 5G ryšio pajus automobilių pramonė. Jau dabar šioje srityje bendradarbiauja daugybė įmonių, mokslo ir valstybinių institucijų – visi automobiliai bendraus ne tik su kitais automobiliais, bet ir su dviratininkais, pėsčiaisiais, šviesoforais ir kitais kelyje pasitaikančiais dalykais, tokiu būdu apsaugodami mus nuo nelaimių ir leisdami kelionės metu atsipalaiduoti bei užsiimti savais reikalais, o ne sukioti vairą.

Todėl, apibendrindamas, A.Lautzas nurodė, kad jau dabar po truputį atsirandanti išmaniųjų daiktų įvairovė – nuo laikrodžių iki drabužių – ateityje labai smarkiai plėsis, pačių daiktų gausės. „O ar galime išmesti telefonus? Aš teigčiau, kad išmanieji telefonai yra savo brandos viršūnėje Jie turi savo apribojimus – pavyzdžiui, 6 colių įstrižainės stikliuką“, – sakė jis. Ir nors. Eksperto teigimu, formaliai telefonai egzistuos ir po dešimtmečio, didelę dalį jų funkcijų perims kiti, labiau specializuoti įrenginiai, o 5G technologijos mūsų gyvenimus pakeis taip, kad būsime susikoncentravę ne į išmaniuosius telefonus, o visuotinį susijungimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Vaidas Neverauskas
(41)
(24)
(17)

Komentarai (1)