Didžiausia neįminta mįslė Amerikos istorijoje – kas atsitiko mįslingai pražuvusiai Roanoke kolonijai: liko tik paslaptingas užrašas ant medžio (Foto, Video)  ()

Tai buvo pirmoji Anglijos kolonija Šiaurės Amerikoje. Tačiau staiga ir mįslingai dingo visi jos kolonistai. Viskas kas liko, tai paslaptingas užrašas ant medžio – CROATOAN.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1587 m. rugpjūčio 27 d. Roanoke salos kolonijos, anglų gyvenvietės dabartinėje Šiaurės Karolinoje, gubernatorius Johnas White'as išplaukė į Angliją, tikėdamasis surinkti labai reikalingų atsargų ir pastiprinimo kovojančiai su sunkumais kolonijai.

Jo grįžimą į Roanoke 1588 m. atidėjo Ispanijos Armada – didžiulis Ispanijos laivynas, plaukęs į Šiaurės Europą, ketindamas įsiveržti į Angliją, todėl Anglijos vyriausybė turėjo panaudoti visus turimus laivus kovai su grėsme.

Kai White'as 1590 m. rugpjūčio 18 d. pagaliau grįžo į Roanoke salą, jis rado koloniją apleistą – vieninteliai kolonistų likimo įkalčiai buvo žodžiai CROATOAN, išraižyti ant palisado (gynybinė tvora) stulpo ir CRO, išraižyti ant medžio.

White'as tikėjo, kad kolonistai išvyko į Croatoan salą (dabar vadinama Hateraso sala), tačiau audra neleido White'ui pasiekti Hateraso ir jis buvo priverstas grįžti į Angliją. Jam nepavyko surinkti pinigų kitai gelbėjimo misijai finansuoti, o kolonistų likimas nuo to laiko liko paslaptis.

Dabar, kai praėjo daugiau nei 400 metų, ar istorikai nutuokia, kas nutiko dingusiems Roanoke kolonistams?

 

1607 m., kai dabartinėje Virdžinijoje buvo įkurta anglų gyvenvietė Džeimstaunas, buvo imtasi daugiau išgyvenusiųjų paieškų, tačiau jų nerasta. Kai kuriuose angliškuose įrašuose teigiama, kad vyriausiasis pouhatanų vadas, vadovavęs daugeliui indėnų, gyvenusių dabartinėje Virdžinijos rytinėje dalyje, prisipažino, kad jis nužudė daug kolonistų, nors šiuolaikinių istorikų teigimu, neaišku, ar šie įrašai yra teisingi.

Apytiksliai 115 kolonistų išsilaipino Roanoke, o tarp dingusiųjų buvo ir White'o dukra ir žentas, taip pat jo anūkė Virginia Dare, kuri buvo pirmoji Anglijos kolonistė, gimusi Šiaurės Amerikoje. Kolonistų likimas yra „didžiausia neatskleista paslaptis Amerikos istorijoje“, – teigia Jamestown Rediscovery Foundation archeologijos ir tyrimų emeritas direktorius Williamas Kelso.

„Archeologiškai mes net nežinome, kur kur buvo pagrindinė gyvenvietė", - sako Rytų Karolinos universiteto Felpso archeologijos laboratorijos direktorius Charlesas Ewenas.

 

Ewenas pažymėjo, kad anksčiau archeologai manė, kad kolonija buvo dabartinėje Fort Rolio nacionalinėje istorinėje vietovėje, tačiau tuo „buvo suabejota“, nes kai kurie artefaktai, rasti Rolio forte, atsirado po to, kai kolonija išnyko, o tai rodo, kad jie greičiausiai nėra susiję su pasiklydusiais kolonistais.

Nacionalinio parko tarnyba savo svetainėje pažymi, kad Roanoke sala per pastaruosius 400 metų patyrė didelę eroziją, todėl kolonijos liekanos dabar gali būti po vandeniu.

Ieškant įkalčių

Yra daug teorijų apie tai, kas atsitiko kolonistams, įskaitant Amerikos indėnų ar ispanų (tuo metu kariavusių su Anglija) užpuolimą. Ispanų gyvenvietę Sent Augustine, dabartinės Floridos teritorijoje, anksčiau buvo užpuolę anglai.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(19)
(3)
(16)

Komentarai ()