Ukraina planuoja pralaužti gynybos liniją ir priversti Rusijos karius bėgti – skelbiama, kaip tai įvyks  ()

Tankai „Challenger“ ir „Leopard“, pėstininkų kovos mašinos, „Bradley“ ir haubicos „Archer“ padidins ginkluotųjų pajėgų ugnies galią, tačiau vis dar reikia rimtos oro paramos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukraina ruošiasi kontrpuolimui ir bandys prasiveržti pro Rusijos gynybos liniją. Būsimos kontroperacijos sėkmė ar nesėkmė turės įtakos tolimesniam jėgų balansui, o jei pasiseks, Kijevas derybas su Maskva galės pradėti iš jėgos pozicijų. Apie tai praneša „The Financial Times“.

Viena vertus, bus 35 000 Ukrainos karių su vakarietiškais koviniais tankais, kurie stumsis prieš daugiau nei 140 000 priešo karių palei fronto liniją, kuri tęsiasi apie tūkstantį kilometrų. Tarp jų bus mirtina minų ir prieštankinių užtvarų juosta.

Karo analitikai perspėja, kad karinės operacijos visgi bus sunkios, nes operacijos, kuriomis siekiama pralaužti gynybos linijas, yra itin sudėtingos ir reikalauja visų karinių vienetų – artilerijos, tankų, žvalgybos ir kt.

Pasak buvusio Didžiosios Britanijos karališkųjų inžinierių karininko Nicko Gunnello, turinčio dalyvavimo būtent tokiose karinėse operacijose patirties, jungtinių pajėgų darna yra svarbi. Kiekvienas turi atlikti savo darbą, nes ant kortos pastatyta labai daug.

Ukraina neturi pranašumo ore

Vienas iš sunkumų – ukrainiečių oro pranašumo trūkumas. Paskutinis didelis mūšis, kuriame dalyvavo Vakarų tankai, buvo per JAV vadovaujamą koaliciją prieš Irako pajėgas 2003 m. Irakiečiai kovojo sovietiniais tankais T-72.

Tačiau tuo pat metu NATO pajėgos turėjo didelę aviacijos paramą, ypač sraigtasparnius „Apache“.

Tankai „Challenger“ ir „Leopard“, pėstininkų kovos mašinos, „Bradley“ ir haubicos „Archer“ padidins ginkluotųjų pajėgų ugnies galią, tačiau vis dar reikia rimtos oro paramos, kuri neleistų Rusijos kariams bandyti prasiveržti pro Ukrainos įtvirtinimus, teigia Gunnellas.

Buvęs Didžiosios Britanijos armijos pėstininkų bataliono vadas Benas Barry paaiškino, kad klasikinis požiūris sausumos puolimo atveju apima įsiveržimą į priešo užnugarį vienoje ar keliose srityse ir koncentruoto puolimo pradžią, siekiant sutelkti priešo pozicijas.

 

„Yra labai mažai sėkmingų kontrpuolimo pavyzdžių be oro paramos“, – aiškino jis, pateikdamas pavyzdį, kai Izraelio gynybos pajėgos atakavo Egipto pozicijas 1973 metais Jom Kipuro karo metu. Ne paslaptis, kad bus ir priešo kontrataka.

Kur prasidės Ukrainos kontrpuolimas?

Melitopolio regionas, esantis netoli Azovo jūros, yra strategiškai svarbus Rusijos ginkluotosioms pajėgoms. Sėkmingas Ukrainos puolimas gali padalyti Rusijos pajėgas į dvi dalis: viena grupė liktų Kryme ir pietuose, kita – rytuose.

Rusijos vadovybė atsižvelgia į šią raidą ir rengia keletą gynybos linijų regione. Pasak Melitopolio mero Ivano Fiodorovo, rusai kuria gynybą keturiomis linijomis.

Paprastai Rusijos Federacijos gynyba susideda iš minų lauko, po kurio eina betoninių piramidinių užtvarų eilės, vadinamieji „drakono dantys“, kurie sulėtina įrangos judėjimą. Už jų, 400 m  atstumu, yra dar vienas minų laukas su apkasų ir iškasų eile, o už dar 500 m – prieštankinis griovys.

 

Anot Gunnello, Ukraina kontrpuolimui gali pasirinkti gerą logistiką turinčią teritoriją arba pažeidžiamiausią Rusijos ginkluotųjų pajėgų vietą – nors tai gali pasirodyti ir silpniausia vieta Ukrainai.

Kad ir kaip ten būtų, atakos pradžią turi būti išvalyta apie 5 metrų pločio ir 200 metrų ilgio minų lauko juosta, kad tankai ir kiti šarvuočiai galėtų išsiveržti į priekį. Toliau turėtų būti teritorijos išvalymas nuo „drakono dantų“, galbūt naudojant tankus su plūgais.

Tada reikės pereiti prieštanakinį griovį specialios tilto technikos pagalba, reikės veikti dideliu greičiu.

Tačiau visada kažkas nutinka ne taip, todėl reikia pasiruošti. Pavyzdžiui, sugedus tanko plūgui, jį reikės taisyti arba paruošti antrą juostą.

 

Anot analitikų, sunkiausia pasiekti koordinuotą kelių padalinių darbą. Tačiau nors kariuomenė turi smulkių manevrų patirties, panašaus masto operacijų patirties joms dar trūksta.

„Financial Times“ teigia, kad Ukrainos pajėgos prarado didelę dalį labiausiai patyrusių karių, o ginkluotųjų pajėgų nuostolius vertina 120 000 karių. Amerikos žvalgybos dokumentai atskleidė, kad yra tikimybė, kad Kijevas nepasieks savo tikslo per kontrpuolimą.

Rusų pabėgimas

Vakarų analitikai pastebi, kad Rusijos ginkluotosios pajėgos po plataus masto invazijos prarado beveik dvigubai daugiau pajėgų. Be to, Ukrainos kariuomenė yra geriau aprūpinta ir pasiruošusi nei priešas.

Buvusio britų armijos karininko Gleno Granto teigimu, jeigu Ukrainos puolimas bus pakankamai greitas ir ginkluotosios pajėgos atsidurs priešo užnugaryje, fronto linija išsiplės ir rusai pabėgs, kaip tai jau nutiko 2022 metų rudenį netoli Charkivo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(71)
(3)
(68)

Komentarai ()