Netikėta. Mokslininkai atrado naują žmogaus lytėjimo būdą!  ()

Nauji tyrimai atskleidžia iki šiol nežinotą būdą, kaip galime pajusti lengvą prisilietimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anksčiau mokslininkai manė, kad pojūčius gali perduoti tik nervų galūnėlės odoje ir aplink plaukų folikulus. Tačiau naujas mokslininkų tyrimas atskleidė iki šiol nežinotą lengvų prisilietimų jutimo būdą, rašo „Science Alert“.

Atradimą padarė mokslininkų grupė iš Londono imperatoriškojo koledžo. Komanda atrado, kad žmonės gali pajusti prisilietimą tiesiogiai per plaukų folikulus.

Plauko folikulas yra vieta, iš kurios auga plaukas. Tai yra odos (epidermio) įduba, apsupta jungiamojo audinio sluoksnio. Plauko folikule yra plauko šaknis, riebalų liauka ir plauką pakeliantis lygusis raumuo. Visi žmogaus plaukų folikulai susidaro prieš jam gimstant, jų yra ~5 mln.

Plauko šaknis yra folikulo viduje. Ji yra sudaryta iš aktyviai besidalijančių ląstelių. Naujos ląstelės iš apačios stumia senesnes, ir dėl to plaukas auga. Iš vidinių šaknies ląstelių sluoksnių susidaro plauko stiebas, iš išorinių – išorinė plauko makštis. Plauko šaknyje taip pat yra ląstelės melanocitai, kurie gamina pigmentą melaniną. Plauko šaknies apačioje yra jungiamojo audinio spenelis, kuriame yra daug kraujagyslių, maitinančių plauką, ir nervų.

Tyrimo metu mokslininkai naudojo RNR sekos nustatymo procesą. Jie nustatė, kad ląstelės, esančios plaukų folikulo dalyje, vadinamoje išoriniu šaknies apvalkalu (angl. outer root sheath, ORS), turi didesnį jutimo receptorių procentą nei pačios plaukų folikulų ląstelės – iš tikrųjų jos yra lygiavertės odos ląstelėms.

Mokslininkai gavo laboratorines žmogaus plaukų folikulų ląstelių kultūras kartu su jutimo nervais. Jie nustatė, kad kai plaukų folikulų ląstelės buvo veikiamos mechaninio stimuliavimo, suaktyvėjo ir šalia jų esantys jutimo nervai. Tiesą sakant, tai buvo patvirtinimas, kad „prisilietimas buvo užregistruotas“.

 

Mokslininkai atliko dar kelis eksperimentus ir nustatė, kad neurotransmiterius serotoniną ir histaminą išskiria ORS ląstelės per mažyčius maišelius, pūsleles, kurios yra būdas perduoti signalus aplinkinėms ląstelėms.

Pasak tyrimo bendraautorio, neuroinžinieriaus Parastoo Hashemi, šis atradimas yra labai jaudinantis, nes leidžia manyti, kad apie šias ląsteles dar daug ko nežinome. Pavyzdžiui, kodėl jos atlieka tokį vaidmenį arba ką dar galime sužinoti apie tai, kaip prisilietimus jaučia mūsų oda.

Reikėtų pažymėti, kad anksčiau mokslininkai jau žinojo, kad žmogaus kūno plaukai vaidina svarbų vaidmenį prisilietimo jutimuose. Tačiau mokslininkams iš tikrųjų pavyko atrasti išsamesnę biologinę ląstelių sąveiką, kuri yra ne tik paprasta reakcija. Tačiau kodėl taip nutinka, vis dar paslaptis.

 

Pasak kitos tyrimo bendraautorės, bioinžinierės Claire Higgins, šis atradimas gana stebina, nes mokslininkai vis dar nežino, kodėl plaukų folikulų ląstelės atlieka tokį vaidmenį apdorojant prisilietimą.

Žinoma, kad folikule yra daug sensorinių nervų galūnėlių, tačiau dabar mokslininkai nori suprasti, ar folikulas aktyvuoja tam tikrų tipų jutimo nervus unikaliu ir dar nežinomu mechanizmu.

Tyrimo autoriai planuoja tęsti savo darbą, kad sužinotų daugiau apie tai, kaip ir kodėl taip nutinka.

Tyrimas publikuotas „Science Advances“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()

Susijusios žymos: